• BIST 9885.19
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 28 °C
  • İzmir 22 °C

Sağlık kuruluşlarından hükümete tepki

Sağlık kuruluşlarından hükümete tepki
Sağlık Kuruluşları Derneği Platformu, hükümetin hazırladığı Özel Hastaneler ile Ayaktan Teşhis ve Tedavi Merkezleri Yönetmelikleri'ni eleştirerek, sağlık yatırımlarını planlama görevinin bağımsız bir kurula verilmesini istedi.

Sağlık Kuruluşları Derneği Platformu, hükümetin hazırladığı Özel Hastaneler ile Ayaktan Teşhis ve Tedavi Merkezleri Yönetmelikleri'ni eleştirerek, sağlık yatırımlarını planlama görevinin bağımsız bir kurula verilmesini istedi.

Türkiye genelinde 2 bin 500 özel hastane ile 60 bin çalışanı temsil eden Sağlık Kuruluşları Dernekleri Platformu'nun Koordinatörü Yaşar Yıldırım, Özel Hastaneler ile Ayaktan Teşhis ve Tedavi Merkezleri Yönetmelikleri'ni eleştirerek, "Bağıtlanmış sözleşmelere dayalı yatırımların önündeki engellerin kaldırılmasını acilen talep ediyoruz" dedi.

Yıldırım, sektör temsilcilerinin katılımı ile Sürmeli Otel'de düzenlendiği basın toplantısında yaptığı konuşmada, hükümetin, taraf olan özel sağlık sektörü sivil toplum kuruluşlarıyla görüşmeden ve tartışmadan, 15 Şubat'ta Özel Hastaneler ile Ayaktan Teşhis ve Tedavi Merkezleri yönetmeliklerini yayınlayarak, özellikle geçici maddelerde yapılan düzenlemelerle, mevcut sağlık kurum ve kuruluşlarını işletilemez hale getirdiğini savundu.

Getirilen yeni hükümlerin hiçbir geçiş süresine fırsat vermeden aynı gün yürürlüğe girdiğini kaydeden Yıldırım, yönetmelik hükümlerinin hukuka açık bir şekilde aykırı hükümlerinin iptali için yargı yoluna başvurmayı en son seçenek olarak değerlendirdiklerini söyledi.

Yıldırım, "Sağlık Bakanlığı ve hükümetten, söz konusu düzenlemelerdeki eşitsizlik ve haksızlıkları en kısa sürede çözerek, halen sürmekte olan ve hukuksal anlamda bağıtlanmış sözleşmelere dayalı yatırımların önündeki engellerin kaldırılmasını acilen talep ediyoruz" diye konuştu.

Sağlık Uygulamaları Tebliği ve yüzde 20 fark ücretiyle ancak kalitesiz hizmet, eski ve basit teknoloji ile kötü altyapı sonuçlarının oluşacağını ileri süren Yıldırım, "Bu sonucun bedelleri çok ağır olur. Bu sistem hastaların sağlık kuruluşunu ve hekimini seçme hakkını ortadan kaldıracak ve bunun sonucu olarak bu kuruluşlar daha evvel olduğu gibi hastalar için mecburen gidilecek kapı haline gelecektir" dedi.

"Hizmet vermek istiyoruz"

Özel sağlık kuruluşları olarak yaşamlarını sürdürebilecek bir kar payı ile yatırım ve müktesep hakları korunmak kaydıyla hizmet vermeye devam etmek istediklerini belirten Yıldırım, talepleri karşılanmaz ve hizmet veremeyecek durumda kalırlarsa bu sorumluluğu taşıyamayacaklarını söyledi.

Yıldırım, son 5 yılda yapılan düzenlemelerin vatandaş ve sektörün büyük takdirini topladığını ifade ederek, bakanlık ve hükümetten, sağlık hizmetlerinin sunumu, yatırım, ruhsatlandırma, standartlar ve denetim açısından kamu ve özel kesimin aynı kurallara tabi olmasını istedi.

Yeni ve devam eden sağlık yatırımlarını planlama görevinin bağımsız bir kurula verilmesi gerektiğini kaydeden Yıldırım, "Bizler kamuya vermekte olduğumuz hizmete devam etmek istiyoruz. Bunun için varlığımızı sürdürecek imkanların oluşturulmasının tekrar sağlanmasını istiyoruz" dedi.

Soruları da yanıtlayan Yıldırım, şu an için İstanbul'daki bir hastane dışında ülke genelinde sistemden çıkan başka bir özel hastane bulunmadığını bildirdi.

Sağlıkta Dönüşüm Projesi başlatılırken, "Kamu hastalarına özel sektörün kapısını açacağız. Yatırım yapın" mesajı verildiğini, bunun sonucu olarak bazı hastanelerin zincir oluşturduğunu kaydeden Yıldırım, ancak inşaatı başlayan ya da arsası alınan 95 yatırımın atıl duruma geldiğini ifade etti.

Ücret farklarını vatandaşın isteyerek verdiğini, vermek istemeyenlerin de hiç fark almayan diğer kuruluşları tercih ettiğini dile getiren Yıldırım, "Yüzde 20 fark ücretiyle hizmetleri sürdüremeyiz. 10 liralık hizmeti 1 liraya satamayız. Bırakın rekabet sonucu özel sektör fiyatlarını aşağıya çeksin. Doktor fiyatları serbest piyasa ekonomisi doğrultusunda belirleniyor" diye konuştu.

Bu haber toplam 1630 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim