• BIST 9934.09
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 28 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 27 °C
  • İzmir 24 °C

Sağlık personelini polis koruyacak

Sağlık personelini polis koruyacak
Sağlık Bakanlığı, hastanelerde güvenlik önlemlerinin artırılmasına yönelik bir genelge yayımladı. Sağlık çalışanlarına karşı 'yaralama', 'tehdit', 'hakaret' fiillerinin işlenmesi halinde 'mağdur ...

Sağlık Bakanlığı, hastanelerde güvenlik önlemlerinin artırılmasına yönelik bir genelge yayımladı. Sağlık çalışanlarına karşı 'yaralama', 'tehdit', 'hakaret' fiillerinin işlenmesi halinde 'mağdur kişinin şikâyeti aranmaksızın' sağlık kurumlarında görevli hastane polisleri başta olmak üzere yetkili kolluk kuvvetlerince doğrudan işlem yapılacak.

Şiddet olaylarının önlenmesi amacıyla Sağlık ve İçişleri bakanlıkları arasında yürütülen görüşmeler neticesinde çıkarılan genelgenin ardından, Sağlık Bakanlığı tarafından alınan yeni önlemler açıklandı. Buna göre, sağlık kurumlarının çevre, bina giriş ve çıkış güvenliği gözden geçirilecek, özel güvenlik görevlilerinin sağlık kurumları içerisinde özellikle sağlık çalışanlarının görev yaptığı muayene, müdahale ve gözetim alanlarında güvenlik önlemlerini artırmaları temin edilecek. Sağlık kurumlarında suça zemin oluşturabilecek ve sağlık çalışanlarına yönelebilecek olumsuz tavır, davranış ve fiillere ortam hazırlanmasına ve bu eylemlerin fiili saldırılara dönüşmesine kesinlikle izin verilmeyeceği belirtilen genelgeyle, alınan diğer tedbirler ise şöyle sıralandı: "Söz konusu nitelikteki olaylara derhal müdahale edilmesi için hastane polisi, diğer kolluk birimleri ile özel güvenlik ve sağlık kurumları personelinin işbirliği ve koordinasyon içerisinde hareket etmeleri sağlanacak. Yerine getirdikleri kamu görevi nedeniyle sağlık çalışanlarına karşı TCK'nın ilgili maddeleri çerçevesinde "yaralama'', "tehdit'', "hakaret'' fiillerinin işlenmesi halinde "mağdur kişinin şikâyeti aranmaksızın'' sağlık kurumlarında görevli hastane polisleri başta olmak üzere yetkili kolluk kuvvetlerince doğrudan işlem tesis edilecek. İlgili cumhuriyet savcısına bilgi verilerek, talimatları doğrultusunda gerekli soruşturma işlemlerine başlanacak. Suça el koyma ve soruşturma işlemleri, sağlık kuruluşlarında yürütülen muayene, müdahale ve hasta bakım hizmetlerini aksatmayacak ve bu hizmetlerde herhangi bir zafiyete neden olmayacak şekilde titizlikle yürütülecek. Görevli sağlık çalışanlarının bilgisine başvurulması gibi soruşturmanın parçası olan işlemlerin tamamlanması konusunda cumhuriyet savcısının talimatına göre hareket edilecek.'' Bakanlık ayrıca yaşanan şiddet olaylarının önlenmesi için, idari ve adli makamların sorumluluk ve yetkileri, hasta ve yakınlarının bilgilendirilmesi, çalışan güvenliği gibi konularda somut tedbirler içeren bir genelgeyi önümüzdeki günlerde 81 il valiliğine gönderecek.

Şiddet mağduru sağlık çalışanına hukukî yardım

Sağlık çalışanlarına karşı son günlerde artan şiddet olayları, Sağlık Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Personele karşı işlenen suçlarda sağlık çalışanına yapılacak hukuki yardımla ilgili yönetmelik hazırlandı. Hukuki yardımın usul ve esaslarını belirleyen yönetmelik Resmî Gazete'de yayımlandı.
 

Zaman

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2303 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim