• BIST 9882.78
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 21 °C

Sağlık-Sen dava açtı

Sağlık-Sen dava açtı
Sağlık-Sen, Laborant ve Veteriner Sağlık Ön Lisans mezunu sağlık çalışanlarının intibaklarını iptal ederek kazanılmış haklarına müdahale eden Bakanlık işleminin iptali için Danıştay'a dava açtı

Sağlık-Sen, 4 Kasım 2009 tarihinde Açıköğretim Fakültesi Laborant ve Veteriner Sağlık Önlisans Programının sağlık çalışanları için mesleki bir üst öğrenim olmadığı yönünde karar alarak çok sayıda sağlık çalışanının mağduriyetine neden olan, Yüksek Öğretim Kurulu aleyhine 18 Kasım 2009 tarihinde dava açmıştı.

YÖK’ün söz konusu kararı uyarınca Sağlık Bakanlığı, 05 Ocak 2010 tarihinde, Laborant ve Veteriner Sağlık Önlisans Programını bitirenlerin zam ve tazminatlarının kesilmesine neden olacak işlem başlattı. Sağlık-Sen, Sağlık Bakanlığı’nın bu işleminin yürürlüğünün durdurulması ve iptali içinde Danıştay’a dava açtı.

Sağlık-Sen'in web sitesinde "Kazanılmış Hakları Geriye Götüren İşlemin İptali İçin Dava Açtık" başlığı ile verdiği haber bülteninde müteakiben şu ifadeler yer alıyor ;

" Dava dilekçesinde, Laborant ve Veteriner Sağlık Önlisans mezunu olarak intibakları yapılmış ve hakları bu eğitim düzeyine göre belirlenmiş sağlık çalışanlarının kazanılmış haklarının geriye alınmasının hukuki olmadığı belirtilirken şu görüşlere yer verildi:

“YÖK’ün 04.11.2009 tarihli kararı açıkça hukuka aykırıdır. Ancak hukuka aykırı olan bu karara istinaden, davalı idare tarafından ciddi mağduriyetlere sebebiyet veren bir başka işlem daha tesis edilmiş ve bu tarihten önce zaten intibakı yapılmış ve zam ve tazminatlardan yararlanmakta olan personelin intibakı iptal edilmiştir. Anayasa’ya göre Anayasa Mahkemesi kararlarının dahi geriye yürümezliği ilkesi varken, YÖK kararlarının geriye yürütülüyor olması kabul edilebilecek bir uygulama değildir. “

Danıştay 10. Dairesinin 2005 yılında aldığı bir karara atıf yapılan dava dilekçesinde, elde edilen hakkın hukuka uygun olarak elde edilmiş olması halinde, kazanılmış hak ve idari istikrar ilkesine uyarınca korunması gerektiği vurgulanarak şöyle denildi:

“18.08.2006 tarihli YÖK kararına göre sağlık çalışanlarından intibakı yapılıp zam ve tazminatlardan yararlandırılırken, 04.11.2009 tarihli YÖK kararından sonra intibaklarının iptal edilmiş olması ve zam ve tazminatlarının ödenmemiş olması bu bölümü bitiren sağlık çalışanlarının kazanılmış hakkına müdahale niteliğindedir.

Davalı idarenin dava konusu işlemi nedeniyle bu personelin Kasım ayı ile Aralık ayı maaş ve döner sermaye ücretleri arasında büyük bir fark vardır. Davalı idarenin bu işlemi hakkında yürütmenin durdurulması karar verilmemesi halinde bu fark her ay devam edecektir. Sayın Başkanlıkça ivedilikle yürütmenin durdurulması kararı verilmediği takdirde, intibakı iptal edilen binlerce sağlık çalışanları ciddi şekilde mağdur olmuş olacaktır. Bu nedenle hem telafisi imkansız zarar ve hem de bariz hukuka aykırılık şartlarını birlikte taşıyan dava konusu işlem hakkında yürütmenin durdurulması kararı verilmesini talep etmekteyiz.”

Bu haber toplam 3020 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim