• BIST 9693.46
  • Altın 2504.401
  • Dolar 32.5823
  • Euro 34.7935
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 21 °C

Sağlık sigortasını yaptırmayanlar aylık 212 lira ceza ödeyecek

Sağlık sigortasını yaptırmayanlar aylık 212 lira ceza ödeyecek
Artık herkes zorunlu olarak genel sağlık sigortası kapsamında. Sağlık sigortasını yaptırmayanlar ise aylık 212 lira ceza ödeyecek.

Son yıllarda sağlıkta dönüşüm programı çerçevesinde birbiri ardına uygulamaları hayata geçiren Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Sigortalar Kurumu (SGK), bir ilke imza attı. Yeni uygulama ile nüfusun tamamı sağlık güvencesi kapsamına alındı.
Pazartesi gününden itibaren 74 milyon nüfus, artık zorunlu genel sağlık sigortalısı oldu. Hiç kimse “Ben devletin sağlık güvencesini istemiyorum” diyemeyecek.
Sosyal güvencesi olmayanların genel sağlık sigortasına (GSS) başvurması zorunlu. Bu kapsamda 1.7 milyon kişi var.

Bu kişilerin bir ay içinde başvuru yaparak GSS’li olması gerekiyor. Aksi takdirde ailedeki her kişi için aylık en yüksek tavan olan 212 TL prim borcu çıkarılacak.
Her ay aynı prim borcu işlemeye devam edecek. Bu nedenle sosyal güvencesi olmayanların bir an önce GSS’ye başvurması gerekiyor.
SGK il, ilçe müdürlükleri ile sosyal yardımlaşma ve dayanışma müdürlüklerine başvurmak sigortayı başlatmak için yeterli olacak.
Özellikle özel sektörde bazı şirketlerin çalışanlarına özel sigorta yaptırması nedeniyle SGK’nın yeni düzenlemesi bu kişilere ek maliyet getirecek.

Öte yandan iki günde gelir testi için Türkiye genelinde 2 bin kişi başvuruda bulundu. Gelir testinden 1.5 milyon yeşil kartlı ise muaf tutulacak. Yaşlılık aylığı alan 1 milyon 342 bin kişiyle, korucu olarak çalışan 74 bin 159 kişinin primleri devlet tarafından üstlenilecek.

1 Ocak 2012 itibariyle yeşil kart sistemi yürürlükten kalktı. Artık yeşil kartlılar da genel sağlık sigortalısı olarak kabul edilecek. Yeşil kartının vize süresi dolanların, 1 ay içinde gelir testini yaptırmak için sosyal yardımlaşma vakıflarına başvurması gerekiyor.

Çocuklarda teste gerek yok
Gelir testi yaptırılırken, adrese dayalı nüfus kayıt sistemi kullanılacak ve aynı aile için tek bir numara verilecek. Bu durumda da aile üyelerinden tek bir kişinin tescili yeterli olacak. Bir başka deyişle ailenin çocuklarıyla beraber teste gitmesine gerek olmayacak. Yeşil kartının geçerlilik süresi dolan ve testi yaptırmayanları ise prim kesintisi bekliyor. Yeni sisteme göre, yeşil kartta geçerliliği belirleyen vize süresinin bitiminden sonra 1 ay içinde testi yaptırmayanlar otomatikman ‘geliri var’ kabul edilecek. Bu ailelerdeki bireylerin ‘asgari ücretin iki katı tutarında’ geliri olduğu varsayılacak ve buna göre prim kesintisi yapılmaya başlanacak. Gelir testinde harcama alışkanlıkları ve gelir seviyeleri belirlenmeye çalışılacak. Ayrıca 13 kurumdan 28 sorgulama ile yeşil kart hakkı belirlenecek.

Devlet, gelir 295 TL’den azsa devrede
Yeni sisteme göre, bir kişinin primlerinin devlet tarafından ödenebilmesi için, aile içindeki kişi başına gelirin brüt asgari ücretin üçte birinden az olması gerekiyor. Buna göre, 1 Temmuz tarihine kadar asgari ücretin brüt 886 TL olarak uygulanacağı dikkate alınırsa, primlerin devlet tarafından ödenebilmesi için kişi başına aylık gelirin 295 TL’den az olması gerekiyor. Örneğin 4 kişilik bir ailede toplam aylık gelir bin TL ise, bu ailenin primleri devlet tarafından ödenebilecek. Ailede kişi başına düşen gelir asgari ücretin üçte biriyle asgari ücret arasındaysa ödenecek prim aylık 35 TL olacak. Geliri asgari ücretle asgari ücretin iki katına kadar olanlar ise, aylık 106 TL prim ödeyecekler. Prim oranları asgari ücretteki güncellemelere göre değişecek.

1.2 milyon kişi halen GSS sistemi dışında
Yeşil kartın da genel sağlık sigortası kapsamına alınmasıyla birlikte, genel sağlık sigortasının kapsamı büyük ölçüde genişledi. Ancak ceza infaz ve tutukevlerindeki tutuklu ve hükümlü 127 bin 831 kişi, er-erbaş ve yedek subay okulu öğrencisi 650 bin kişi ile banka sandıkları kapsamında sağlık yardımları karşılanan 349 bin 613 kişi genel sağlık sigortası kapsamı dışında olacak. Bu kişilerin de 2013 yılı itibariyle genel sağlık sigortası kapsamına alınması için çalışmalar sürdürülüyor.

HACER BOYACIOĞLU

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5424 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim