• BIST 9076.69
  • Altın 2324.954
  • Dolar 32.3593
  • Euro 34.9453
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 19 °C

Sağlık turizmi patlıyor, 50 milyar $'lık turizm

Sağlık turizmi patlıyor, 50 milyar $'lık turizm
ABD ve Avrupa gibi sağlık maliyetlerinin yüksek olduğu ülkelerde ameliyat olmak istemeyenler Türkiye'ye yöneliyor. Üçte bir fiyatına ameliyat olup, üzerine bir de tatil yapıyorlar.

ABD ve Avrupa gibi sağlık maliyetlerinin yüksek olduğu ülkelerde ameliyat olmak istemeyenler Türkiye'ye yöneliyor. Üçte bir fiyatına ameliyat olup, üzerine bir de tatil yapıyorlar.

Sağlık maliyetlerinin yüksek olduğu ülkelerde artık sosyal güvenceler de insanların tedavi ihtiyaçlarını karşılamıyor. Başını Avrupa ve ABD'nin çektiği çok sayıda ülkede insanlar sağlık tedavileri için alternatif ülkelerin yolunu tutuyor. Kalp ameliyatına en az 70 bin dolar yerine 15-20 bin dolar ödemek isteyen, yüzünü gerdirmek için 10-15 bin dolar yerine 6 bin dolar harcamayı tercih eden, çareyi yurtdışında arıyor. Bugün ABD ve Avrupa'da onbinlerce dolara mâl olacak bir ameliyat ya da tedavi Türkiye'de neredeyse üçte bir fiyatına gerçekleşiyor. Tedavi için gelenlerin yaptığı tatil de cabası. Medikal turizmde Türkiye'nin ön plana çıktığı alanların başında kardiyoloji, plastik cerrahi operasyonu, ortopedi ve onkoloji geliyor. Dünyada her yıl yaklaşık 6 milyon kişi, daha ucuza sağlık hizmeti veren ülkelere tedavi olmaya gidiyor. 50 milyar dolarlık bir hacme ulaşan medikal turizmde gelişmekte olan ülkeler pastadan pay kapmak için âdeta birbirleriyle yarışıyor. Hindistan, Brezilya, Meksika, Tayland, Singapur, Malezya, Panama, Güney Kore ve Tayvan'ın başını çektiği destinasyonlarda Türkiye de düşük fiyatların yanı sıra yüksek kalite standardı ile öne çıkıyor. Her yıl ortalama 300 bin turistin sağlık turizmi için ziyaret ettiği Türkiye'de medikal turizm, yıldızı parlayan sektörlerin başında geliyor. Pazar araştırma şirketi RNCOS'un raporuna göre medikal turizm sektörü Türkiye'de 2010-2013 yılları arasında yüzde 16 büyüyecek. Global medikal turizm pazarında yaklaşık yüzde 5 paya sahip olan Türkiye, pastadan ortalama 1.5-2 milyar dolar alıyor.

TÜRKİYE JCI'DA İLK SIRADA
ABD'li medikal turizm uzmanı Dr. Josef Woodman, Türkiye'nin rakiplerine göre avantajları arasında ucuz sağlık hizmetinin yanı sıra sağlıkta ABD ve Avrupa standardının yakalanmasını gösterdi. Woodman, "Uluslararası sağlık ve yönetim standartlarını gerçekleştirmiş olan ve hastanenin kalite çıtasının yükseltildiğinin göstergesi olarak kabul edilen JCI belgesi almada 30 hastane ile Türkiye ilk sırada yer alıyor. Sağlık turizminde Türkiye, en güvenilir ülkeler arasında gösteriliyor" dedi.

50 milyar $'lık turizm
Dünyada ortalama 28 ülke, uluslararası medikal turizminde birbirleriyle yarışıyor.
Yılda ortalama 4-6 milyon insan daha ucuz olduğu için kendi ülkeleri dışında sağlık hizmeti alıyor.
2010 itibariyle medikal turizm, 50 milyar dolarlık bir hacme ulaştı.

'Türkiye, Avrupalı hastalar için cazip'
Türkiye'nin daha çok Orta ve Doğu Avrupa ile Ortadoğu'dan gelen medikal turistler için cazip olduğunu belirten Dr. Josef Woodman, "Burada kültürel yakınlık, dil ve coğrafi bariyerlerin düşük olmasının etkisi büyük" dedi. Türkiye'nin medikal turizmdeki kalitesinin Batı Avrupa ve ABD tarafından yeterince bilinmediğini kaydeden Woodman, söz konusu kesimin, standartların Türkiye'ye göre düşük olmasına rağmen Hindistan, Tayland, Tayvan ve Malezya gibi ülkeleri seçtiğini söyledi. Woodman, medikal turizm alanında Türkiye'nin her geçen gün bilinilirliğini artırdığını belirterek, pazar payının hızla yükseldiğine dikkat çekti.

'Daha fazla yabancı dil seçeneği olmalı'
22 ülkede 140'ı aşkın sağlık hizmeti veren kurumu 4 yıl boyunca inceleyen Josef Woodman, Türkiye'deki hastanelerde bekleme süresinin diğer medikal turizm hizmeti veren ülkelere göre daha kısa olduğunu belirtirken, buna paralel olarak yüksek kalite standartlarından ödün verilmediğini kaydetti. Yurtdışında eğitim görerek sempozyumlara katılan akıcı yabancı dile sahip doktorların da Türkiye'nin tercih edilmesinde büyük etken olduğunu söyleyen Woodman, İngilizce, Rusça ve Arapça dışında alternatif dillerde hizmet verilmesiyle Türkiye'nin daha fazla sayıda yabancı hastaya ulaşma potansiyeli olduğunu belirtti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4901 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim