• BIST 9693.46
  • Altın 2507.469
  • Dolar 32.5758
  • Euro 34.7748
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 20 °C

Sağlıklı hayat için meyve suyu için

Sağlıklı hayat için meyve suyu için
Sağlıklı bir bedene sahip olmanın en kolay yolunun doğal beslenmeden geçtiğini savunan uzmanlar, çeşitli renklerdeki sebze ve meyvelerin tüketimine dikkat çekiyor.

 

HASTALIKLARLA SAVAŞMAK İÇİN VÜCUDA DESTEK OLUYOR
DOMATES SUYU

Domatesin içinde bulunan likopen, çok kuvvetli bir antioksidan... Yapılan çalışmalar likopenden zengin besin tüketiminin; koroner kalp hastalıkları, prostat, kolon, akciğer, meme, rahim ve pankreas gibi çeşitli kanser türlerine karşı koruyucu etki gösterdiğine işaret ediyor. Likopen ayrıca katarakt ve kalp damar hastalıkları riskini de azaltıyor.

LİMON SUYU
Limon, önemli bir C vitamini kaynağı. C vitamini de dokuları bir araya getiren ara kolajen maddesinin oluşumu için gerekli bir vitamin olarak görülüyor. C vitamini eksikliğinde diş etlerinde kanama, eklemlerde şişlik ve ağrı, vücudun diğer yerlerinde ufak darbelerle birlikte kanamalar görülüyor. Özellikle turunçgillerde bolca bulunan C vitamini vücuda güç veriyor, enfeksiyonlara karşı vücudu koruyor ve demirin kana geçmesini kolaylaştırıyor. Yemekle birlikte alınan C vitamini, bitkisel besinlerdeki demirin kullanımını 2-3 kez artırıyor. Diş ve diş etlerini kuvvetlendiriyor. Gribe karşı da birebir...

HAVUÇ SUYU
Havuç beta karoten bakımından oldukça zengin. İçerdiği A vitaminiyle gözlerimizin karanlıkta normal olarak görmesine ve alacakaranlığa alışmasına yardım ediyor. Vücudu ve organları saran epitel dokunun, kemik ve dişlerin gelişimi, büyüme ve üreme olaylarının oluşumu, hastalıklara karşı direncin sağlanması için de tüketilmesi gereken meyveler arasında yer alıyor. Ayrıca antioksidan olarak da görülen havuç, çeşitli kanser türlerine ve yaşlanmaya bağlı oluşan hastalıklara karşı da koruyucu etki gösteriyor.

KAYISI SUYU
Kayısı, beta karoten açısından çok zengin bir meyve. Kayısı da aynı havuç gibi gözlerimizin karanlıkta normal olarak görmesine yardım ediyor. Hücre ve dokuların sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlıyor. Mide, ince bağırsaklar, solunum ve üreme sistemi ile idrar yollarındaki deri ve dokuların sağlıklı bir şekilde devamlılığını sağlıyor; vücudu enfeksiyonlara karşı koruyor. Ve yine aynı havuç gibi, çeşitli kanser türleri ile yaşlanmaya bağlı hastalıklara karşı koruyucu etkide bulunabiliyor.

ŞEFTALİ SUYU
Yaz deyince akla gelen şeftali; en güçlü antioksidanlardan biri olarak görülüyor. İçeriğindeki bileşenler ile vücudun dış yüzeyini, sindirim, solunum, üreme ve görme organlarını dışarıdan gelecek mikroplara karşı koruyor. Ayrıca gözün, ışık durumuna göre ayarlanmasına da yardımcı oluyor.

ÜZÜM SUYU
Üzüm suyunun strese karşı koruyucu etkinlik gösterdiği, serbest radikal hasarını ve diyetle ilintili olarak görülen kronik hastalık riskini azalttığı ileri sürülüyor. Özellikle mor üzüm ve mor üzüm suyunda bulunan polifenoller, 7'den 70'e herkesi kalp hastalıklarından koruyor. Uzmanlar, kalp hastalıklarına karşı bol bol üzüm suyu içilmesini öneriyor.

NAR SUYU
Nar suyunun tümör oluşumuna, kolon, prostat, meme, akciğer ve deri kanserine iyi geldiği, deri hasarlarını önlediği söyleniyor. Narın, karaciğeri koruyucu etkisi olduğu da vurgulanıyor.

PORTAKAL SUYU
Portakal suyunun antioksidan özelliği var. İçeriğinde de vücudu sağlıklı kılan bileşenler bulunuyor. Bu bileşenlerin, portakal suyunda bulunan C vitaminiyle birlikte bağışıklık sistemini güçlendirdiği biliniyor. Bir bardak portakal suyu 132 kalori içeriyor ve günlük C vitamini gereksiniminin yüzde 30'unu karşılıyor. Bilimsel çalışmalar; portakal suyunun kötü kolesterol olarak bilinen LDL düzeyini düşürdüğü, iyi kolesterol olarak bilinen HDL düzeyini yükselttiğini gösteriyor.

ÇİLEK, AHUDUDU VE VİŞNE SUYU
Çilek, ahududu ve vişne gibi üzümsü meyve sularında bulunan biyoaktif bileşenler tümör oluşumunu engelliyor. Ayrıca bu bileşenler, savunma sistemini aktive ederek DNA'ya hasar veren stresin zararlı etkilerini azaltıyor. Menopoz sonrası dönemde yaşla ilgili bilişsel zayıflamaya de iyi geliyor.
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7177 defa okunmuştur
Haberin Devamı 1 2 3  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim