• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

Sağlıkta 3 milyar TL'lik vurguna e-reçete'li çözüm

Sağlıkta 3 milyar TL'lik vurguna e-reçete'li çözüm
Sahte reçete, gereksiz tetkik ve muayene gibi suistimallerin önüne geçebilmek için 2012'den itibaren elektronik reçete (e-reçete) uygulaması başlıyor.

Bilgisayar ortamına yazılan ilaçları hasta verilecek numara ile herhangi bir eczaneden alabilecek. Yeni sistemle SGK, denetimlerin de hızlanacağını belirtiyor.

10 yıl önce 4,5 milyar TL olan sağlık harcaması, tam 10 kat artarak bu yıl 45 milyara ulaştı. Söz konusu harcamalar içinde sık sık gündeme gelen suistimaller de önemli bir yer tutuyor. Sahte reçete, gereksiz tetkik ve muayene gibi işlemlerin devlete faturasının yıllık 3 milyar civarında olduğu belirtiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bu durumun önüne geçebilmek için e-reçete olarak ifade edilen elektronik reçete uygulamasına geçiyor. 2012'de özel hastaneler ve üniversite hastanelerinde elektronik reçete uygulaması başlayacak.

Pilot uygulama ise önümüzdeki günlerde devreye girecek. Böylece reçete üzerinden yapılan usulsüzlüklerin de önüne geçilmiş olacak. Reçetelerin arşivlenmesinin oluşturduğu iş yükü son bulacak. Doktor, elektronik ortamda reçeteyi yazacak ve hastaya bir numara verilecek. Hastalar, bu numara ile herhangi bir eczaneden ilaçlarını alabilecek. Eczacı da hastanın numarasını girdiğinde hangi hastaneden geldiğini, hangi doktorun baktığını ve yazılan ilaçları görecek. Denetim kolaylığı sağlayan sistem ile SGK da eczaneleri ve doktorları yakından izleme imkânı bulacak. Kurum, yapılan incelemeler sonucu bir doktorun günde 250 reçete yazdığını ve neredeyse bütün ilaçların aynı eczaneden aldığını tespit etmişti. Bir başka örnekte ise aralarında doktor, eczacı ve ilaç mümessillerinin bulunduğu bir şebeke ortaya çıkarılmıştı. Tüm bu suistimallerin önünü geçecek sistemin sağladığı bir başka kolaylık ise reçetelerin arşivlenmesi. Artık kontrol ve denetim için milyonlarca evrak arasından o reçetenin aranıp bulunması gibi durumlar söz konusu olmayacak. Reçete arşivleme sorunu ortadan kalkacak. Kâğıt masrafının önüne geçilecek. İstenen reçete anında denetim ve inceleme yapacak olan ilgili uzmanın önünde görülebilecek. Bu arada SGK, 2012'de risk odaklı denetim sistemine geçecek. Bu sistem sayesinde eczane-doktor-hastane arasındaki üçgende suistimaller varsa bunlar ortaya konulacak.

Eczaneler, hastaneler, doktorlarla ilgili 16 ayrı kategorinin bulunduğu bir sistem devreye sokulacak. Örneğin kendi kategorisindeki hastaneye göre faturası kabarık çıkan hastane sorguya alınacak. Harcamalarındaki artışın nedeni sorulacak. Örneğin 'şu ameliyatı izah et' denecek. O ameliyatın orada yapılıp yapılmadığı, onu yapabilecek doktorun olup olmadığı gibi ayrıntılara bakılacak. Bu gruplamalarda hastane ve eczanenin bulunduğu bölgenin nüfusu ve hasta sayısı dikkate alınacak. Hastanelerde yapılan ameliyatlardan her biri incelenecek. Doktorlar da aynı şekilde kendi grubundaki doktorlarla kıyaslanacak. Daha fazla ilaç yazan, ameliyat yapan, hep aynı firmanın ilacını yazan ya da yazdığı reçete sürekli aynı eczane tarafından ödenen doktorlardan bu durumu izah etmeleri istenecek. Eczaneler için de o eczanenin bulunduğu gruptaki eczanelere göre yaptığı reçete sorgulanacak. Pahalı ilaçlar hep o eczaneden alınıyorsa inceleme yapılacak. Belli doktordan gelen belli reçetelerde ciddi artışlar olmuşsa takibe alınacak. Reçete sayısındaki artışı izah edemiyorsa ilgili hastanın kimlik numarasından kendisine ulaşılacak. Böyle bir hastalığı olup olmadığı bizzat kendisine sorulacak.

2011'de 306 milyon reçete yazıldı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), verilerine göre geçen yıl toplam 306 milyon 461 bin reçete yazıldı. Bu rakam, bu yılın ilk beş ayında ise 148 milyon olarak gerçekleşti. Geçen yıl 306 milyon reçete için 14,8 milyarlık ödeme yapıldı. Bu yılın ilk 5 ayında yapılan reçete ödemesi de 6,5 milyar oldu. Geçen yıl reçete başına maliyet 48 TL olarak gerçekleşirken, bu yıl 44 TL'ye indi.

İsa Yazar

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4181 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim