• BIST 9079.97
  • Altın 2324.068
  • Dolar 32.3626
  • Euro 34.9362
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

Sağlıkta bilim adamı suça teşvik ediliyor

Sağlıkta bilim adamı suça teşvik ediliyor
Türkiye’deki uygulama tam tersine ilim adamını aç bırakarak suça teşvik eder, toplumla karşı karşıya getirip onurunu kırar, üniversitelerin tüm gelirlerine el koyar ve çalışana adeta göz hakkı verir ve topladığı paraları rant düzeneğine aktarır...

Yalçın Bayer'in yazısı;

TAM Gün Yasası adı altında uygulanan bir seri yaptırımın asıl amacı nedir

Öğretim üyeleriyle halkın karşı karşıya geldiği bir kavgadır. Peki kimin işine yarıyor dersiniz?

Prof. Dr. Vecdet Öz’ün bu konuda eleştiri ve önerileri var. Yıldırım Akbulut’un Sağlık Bakanlığı döneminde ‘Tam Gün Yasası’nı hazırlayan ekipten olan Vecdet Öz “Eğer bu uygulamanın yararlı ve verimli olması istenmiş olsaydı, altyapısı oluşturuldu. Apar topar yürürlüğe konulmak istenen AKP versiyonu Tam Gün çözüm üretmekten çok at ve arpayı kavga ettirmekten başka bir şey değildir. AKP’nin bu çatışma zemininde üniversiteden ayrılanların yerine getirdiği yeni adamlarıyla kadrolaşma yaparken aynı zamanda kamuoyunda puan kazanmıştır. Tam Gün Yasası’nın tek getirisi AKP’ye oy kazandırmak ve üniversitelerde tıp kadrolaşmasını sağlamak olmuştur ve tartışma sürdükçe bu durum böyle olmaya devam edecektir” diyor ve yasanın yararlı olabilmesi için alt yapısının şu kriterler üzerine oturtulması gerektiğini söylüyor.

NE GEREKİYOR
- Öncelikle kamuya ait hastanelerin fiziki koşulları dünya standartlarında olmalıdır. Kullanılan cihazlar modernize edilmiş ve sarf malzemeleri uluslararası standartlarda olmalıdır.
- Doktor ayrımı gözetmeden tüm sağlık çalışanları mesleki pozisyonlarına göre dünya standartlarında ücretlendirilmeli ve hasta gelirlerinden performanslarına göre prim alabilmelidir.
- Hastane sayısı ve personel oranı nüfusa göre uluslararası standartlarda planlanmalıdır.
- Tıp gibi kutsal ve saygın bir mesleğin onurunu korumak için hasta-doktor-para ilişkisi ortadan kaldırılmalıdır. Bu ilişkinin ortadan kaldırılması için genel sağlık sigortası zorunlu hale gelmelidir.
- Sağlık primi ödeme zorluğu içinde olanların primi devlet tarafından karşılanmalıdır.
- Öğretim üyesi statüsünde olan hekimlere hasta gelirlerinin yanı sıra eğitim ve bilisel araştırma sayılarına göre ilave ücret verilmelidir.
- Tıp ve hukuk dışında çalışan diğer fakülte öğretim üyelerinin de gelirlerini artıracak fakülte-sanayi ve serbest piyasa bilim işbirliğinin sağlanması gerekmektedir. Dünyada üniversiteler eğitim hizmeti vererek, bilimsel araştırma yaparak ve araştırma neticelerini piyasadaki her tür üretime satarak gelir temin ederler; bu gelirlerin tamamı devlet kesintisine uğramadan üniversite işletmesine ve öğretim üyesi ile personeline bırakılır, devlet ise bu paylaşımın adil olmasını düzenler ve ilim adamının onurunu korur.

Türkiye’deki uygulama ise tam tersine ilim adamını aç bırakarak suça teşvik eder, toplumla karşı karşıya getirip onurunu kırar, üniversitelerin tüm gelirlerine el koyar ve çalışana adeta göz hakkı verir ve topladığı paraları rant düzeneğine aktarır.”

Sağlık Bakanlığı, bu görüşlere dikkate alır mı?

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2018 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim