• BIST 9465.1
  • Altın 2488.872
  • Dolar 32.5974
  • Euro 34.7926
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Sağlıkta yeni dönem neler getiriyor?

Sağlıkta yeni dönem neler getiriyor?
Sosyal güvenlikte bir kaç yıl önce yapılan düzenlemeler sonrası, özel sağlık kuruluşlarından vatandaşların hizmet almasının önü açılmıştı. Ancak SGK ile sözleşmeli; ...

Sosyal güvenlikte bir kaç yıl önce yapılan düzenlemeler sonrası, özel sağlık kuruluşlarından vatandaşların hizmet almasının önü açılmıştı.

Ancak SGK ile sözleşmeli; vakıf üniversiteleri ile özel sağlık kurum ve kuruluşları SUT üzerinden fatura edilen malzeme ve ilaçlar ile SUT dışında fatura edilebilecek malzeme ve ilaçlar hariç olmak üzere tamamı üzerinden, Kurumca belirlenen oranı geçmemek üzere kişilerden ilave ücret alabileceği düzenlendi.

Buna göre de sağlık kuruluşları yüzde 30 ila yüzde 70 arasında fark isteyebiliyor. Özellikle Özel sağlık kurumları, ilave ücret oranlarını gösteren tabelayı vatandaşların görebileceği bir yere asmak ve kişileri ilave ücret konusunda bilgilendirmek zorunda. Vatandaş alınacak fark tutarı konusunda önceden bilgilendirilecek. Herkes sağlık hizmetini alırken ne kadar fark ödeyeceğini bilecek. İlave ücret alınmayacak sağlık hizmetlerinde faaliyet gösterilmesi halinde, ilave ücret alınmadığını 50x50 cm’den küçük olmamak kaydıyla asacağı bir tabela ile duyurulması zorunlu olacak.

Kurallara uymayan hastaneler yüklü miktarlarda cezalar uygulanacak. Eskiden aylık 75 bin TL olan ceza üst sınırı kaldırılarak son üç aylık ortalamasının yüzde 25’ine kadar ceza uygulanabilecek.

2012 yılı sözleşmesi ile özel sağlık kuruluşlarında görev yapan doktorlar en fazla saatte 6 ve günde de 60 hastayı muayene edebilecek.

Yine, sözleşme yapılan branştaki tüm doktorlar dikkate alınarak sağlık hizmeti verilecek. Önceden bazı doktorlar SGK’lı hastalara bakmazken artık sözleşme yapılan branşta SGK’lı hastalar tüm doktorlardan hizmet alabilecek.

Ek ücret alınmayacak sağlık hizmetleri

1- Acil haller nedeniyle sunulan sağlık hizmetleri,

2- Yoğun bakım hizmetleri,

3- Yanık tedavisi hizmetleri,

4- Kanser tedavisi (radyoterapi, kemoterapi, radyo izotop tedavileri),

5- Yenidoğana verilen sağlık hizmetleri,

6- Organ, doku ve kök hücre nakilleri,

7- Doğumsal anomaliler için yapılan cerrahi işlemlere yönelik sağlık hizmetleri,

8- Diyaliz tedavileri,

9- Kardiyovasküler cerrahi işlemleri için,

Otelcilik hizmetleri dahil olmak üzere herhangi bir ilave ücret alınamaz.

Böylece özellikle yüksek maliyetli hastalıklarda yaşanan mağduriyetler giderilerek, fark ücret ödenmeden sağlık yardımı alınabilecek.

Simsarlık yapılamayacak

Özel hastaneler, Sağlık Bakanlığından izin alınmak suretiyle gerçekleştirilecek kampanya ya da tarama kapsamında check-up, tetkik, tahlil ya da tedavileri yapılan kimselerin isimleri ve T.C. kimlik numaraları liste halinde ve/veya elektronik ortamda; kampanya başlangıç ve bitiş tarihleri ile birlikte kampanya ya da taramanın devam ettiği her ayı takip eden ayın 15’ine kadar SGK’na bildirecek.

Özel hastaneler, ilgili mevzuata aykırı yersiz talep oluşturacak reklam ve tanıtım veya mevzuata aykırı yersiz talep oluşturacak kampanya ya da tarama yapamayacak.

Yine, simsar ve benzeri yönlendirici personel bulunduramaz ve yönlendirmede bulunamayacak.

2012 yılı Ocak ayı başından geçerli olacak sözleşme hükümleri ile hem vatandaşın daha uygun hizmet alması sağlanacak, hem de sosyal güvenlik kurumu sağlık hizmetlerini kayıt altına alacak. Umarız sağlıkta yeni dönem vatandaşların memnuniyetini artırır.

Resul KURT
[email protected]

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 9652 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim