• BIST 9117.17
  • Altın 2325.622
  • Dolar 32.3666
  • Euro 35.0423
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

Sahurda bol protein alın!

Sahurda bol protein alın!
Ramazanda beslenme konusunda bazı tavsiyelerde bulunan diyetisyenler, iftarda ağır yemeklerden kaçınılmasını, sahurda ise bol proteinli yiyecekler tüketilmesini öneriyor.

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Başdiyetisyeni Aygül Güven, yaptığı açıklamada, insanların sağlıklı bir şekilde oruç tutabilmeleri için iftarda ağır yemeklerden kaçınmaları, sahurda ise hafif bir kahvaltı yapmaları gerektiğini söyledi.

Oruçta, sahurun büyük bir önem taşıdığına dikkati çeken Güven, şunları anlattı:
"İnsanların rahat bir şekilde oruç tutabilmeleri için sahurda beslenme şekli çok önemli. Kesinlikle sahursuz bir oruç önermiyoruz. Çünkü açlık süresi oldukça uzun. Oruç tutmak isteyenler için sahurda peynir, süt, yumurta gibi bol proteinli gıdalar öneriyoruz. Proteinli yiyecekler vücut tarafından geç emildiği için mideyi daha geç terk eder. Ve uzun süre tok kalmamızı sağlar. Sahurda aynı zamanda kepekli ekmek ve bir porsiyon meyve yenilmesi çok daha iyi olacaktır."

Orucun mutlaka su, hurma ya da zeytin gibi gıdalarla açılması gerektiğini dile getiren Güven, yemeğe,küçük bir kase çorbanın ardından yarım saat ara verilmesi gerektiğini kaydetti.

Aygül, şu bilgiyi verdi: "İftarda küçük bir kase çorbanın arkasından mide yarım saat dinlendirilmelidir. Yemeğe kızartma olmayan hafif tarzda etli bir sebze yemeği, makarna ya da pilavla devam edilmelidir. Mideyi yormamak adına normal ekmek yerine kepekli ekmek tercih edilmelidir. Yemeği ayran veye yoğurtla sonlandırmak, uzun yaz döneminde aşırı su kaybı olduğu için sahura kadar aralıklarla 1.5-2 litre su tüketmek gerekmektedir."

"HAMURLU VE ŞERBETLİ TATLILARDAN KAÇINILMALI"
Açlık nedeniyle kan şekeri düşenlerin özellikle hamurlu ve şerbetli tatlılara yöneldiğine işaret eden Güven, bunu kesinlikle önermediklerini
söyledi.

Güven, şunları aktardı:
"Uzun süre aç kalmak kan şekerini düşürdüğü için kişilerde iftardan sonra aşırı tatlı ihtiyacı doğuyor. Bu durum insanların özellikle hamur ve
şerbetli tatlılara yönelmesine neden oluyor. Ancak iftar sonrasında tatlı ihtiyacı duyanlara meyve ya da hafif sütlü tatlılar tercih etmelerini
öneriyoruz."

Bunların aksi yapıldığı takdirde kişilerde bir takım sindirim bozukluklarının oluşabileceğini ifade eden Güven, bu durumun aşırı kiloya da
neden olabileceğini söyledi.

Öte yandan Güven, tansiyon, şeker ve kalp hastalığı olanların kesinlikle oruç tutmaması gerektiğini kaydetti.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2808 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim