• BIST 9879.45
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 28 °C
  • İzmir 22 °C

Sendikadan garip bir çalışma sonucu: "Özelde tedavi cep yakıyor"

Sendikadan garip bir çalışma sonucu: "Özelde tedavi cep yakıyor"
Türk Sağlık-Sen, özel hastanelerde yapılan tedavi harcamaları ile ilgili yaptığı araştırmada gerçeği yansıtmayan ilginç sonuçlara ulaştı.

Türk Sağlık-Sen tarafından ajanslara servis edilen haber aşağıdadır;

Sendikanın yaptığı araştırmaya göre özelde tedaviye ödenen para her geçen yıl artıyor. Fark ücretinin alınmaya başlandığı 2008 yılından beri devletin özel hastanelere yaptığı sağlık harcamaları son 5 yılda ciddi oranda artış gösterdi. SGK özel sağlık kuruluşlarına 2008 yılında 4.1 milyar öderken, 2012 yılında bu rakam 6,8 milyar liraya çıktı. Yani 5 yılda devletin özel hastanelere ödediği para yüzde 64 arttı.

Özel hastanelerin alacağı fark ücretlerinin yüzde 90'dan yüzde 200'e çıkarılması üzerine Türk Sağlık-Sen tarafından özelde tedavi ile ilgili bir araştırma yapıldı. Araştırma sonucuna göre vatandaşın cepten sağlık harcaması her yıl artıyor. Katkı payları ve artan sağlık madde fiyatları ile özelde tedaviyi her geçen yıl pahalılaşıyor. Fark ücretinin alınmaya başlandığı 2008 yılından beri yapılan sağlık harcamaların değerlendirildiği araştırmaya göre son 5 yılda vatandaşın da, devletin de özel sektöre ödediği para hızla arttı.

SAĞLIK 5 YILDA YÜZDE 121 ZAMLANDI

Yapılan araştırmada TÜİK tarafından yayınlanan sağlık madde fiyatlarındaki artışlar da incelendi. 2008 yılı Eylül ayı ile 2013 yılı Eylül ayı arasındaki fiyatlar ele alındı. Türk Sağlık-Sen'in araştırmasına göre 5 yılda sağlık madde fiyatlarını belirleyen 17 kalemdeki artışların ortalaması yaklaşık yüzde 121. Bu artışlar içerisinde en dikkat çekenleri ise yüzde 329 ultrason ücreti, yüzde 278 röntgen ücreti, yüzde 266 laboratuvar tahlil ücretleri oldu. MR ücretinde yüzde 230, hastane yatak ücretinde yüzde 183, diş dolgu ücretinde yüzde 158, normal doğum ücretinde yüzde 133, diş çekme ücretinde yüzde 91, ameliyat ücretinde yüzde 31 ve sezaryen doğum ücretinde de yüzde 28 artış yaşandığı belirtiliyor.

Araştırmada SGK'nın özel sağlık kuruluşlarına yaptığı ödemelere de yer verildi. SGK özel sağlık kuruluşlarına 2008 yılında 4.1 milyar öderken, 2012 yılında bu rakam 6.8 milyar liraya çıktı. Yani 5 yılda devletin özele ödediği para yüzde 64 arttı.

Araştırmada 2013 yılının ilk 6 ayında da 3.7 milyar lira ücret ödendiği belirtilerek, geçmiş yıllardaki yıl içerisindeki artışlar dikkate alındığında 2013 yılında SGK'nın özel hastanelere 7.8 milyar liraya yakın bir ödeme yapacağı ifade edildi. Bu artış dikkate alındığında ise 6 yılda devletin özele ödediği para miktarı yüzde 90 artmış olacak.

CEPTEN SAĞLIK HARCAMASI YÜZDE 17.5 ARTTI

Araştırmada vatandaşın cepten yaptığı sağlık harcamaları da incelendi. Vatandaşların sağlık hizmeti için kendi cebinden ödediği para 2008 yılında 10 milyar lira iken, 2012 yılında 11 milyar 750 milyon liraya ulaştı. Yani yaklaşık olarak yüzde 17.5'lik bir artış meydana geldi. Türk Sağlık-Sen'in araştırmasında ayrıca 2012 yılında özel hastanelerde 62 milyon muayenenin gerçekleştirildiği belirterek vatandaşın cebinden özel sektör vasıtasıyla 744 milyon TL'nin çıktığı belirtildi.

"SAĞLIK PİYASA ŞARTLARINA TERK EDİLMEMELİ"

Türk Sağlık-Sen olarak özel sektörün sağlık hizmeti vermesine karşı olmadıklarını, fakat sağlığın piyasanın insafına bırakılmaması gerektiğini kaydeden Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu: "2008 yılında yüzde 30'la başlayan fark ücreti alımı bugün yüzde 200'e çıktı. Özel sektörün sağlık hizmeti sunmasına karşı değiliz, fakat bu tür düzenlemelerle sağlığın piyasanın insafına terk edilmesine karşıyız. Sayın Bakan'ın da böyle bir düzenlemenin vatandaşın lehine olacağını ilan etmesini anlamış değiliz. Türkiye'de her geçen gün vatandaşın özelde sağlık hizmetlerine harcadığı para artıyor. Cepten harcamalardaki, sağlık fiyatlarındaki artışlar bunun somut örneğidir. Özel sektörde fark ücretlerinin yüzde 200 artırılması, 10 gün içinde aynı branşta farklı doktora gidenden 5 TL alınması, sağlık madde fiyatlarının her ay artması, sağlığın nasıl paralı hale geldiğini anlatmaya yeterlidir. Ne yazık ki katkı payı, reçete parası adeta bir vergiye dönüşmüştür. Bu yüzden muayene katılım payı gibi ücretlere son verilmeli ve özel sektörün alacağı fark yeniden düzenlenmeli ve makul bir seviyeye çekilmelidir."

Sağlık Aktüel notu: Yapılan araştırmadan tüm hastanelerde fiyatların bu oranlarda arttığı, hastalara sürekli zam yapıldığı anlaşılıyor. Bir çok özel hastane/tıp, dal merkezi SGK hastalarından bu kalemlerde hiç fark almıyor, hatta yukarıda belirtilen kalemlerden, fiyatlarının en çok arttığı belirtilen ultrason, röntgen, laboratuvar tahlillerinin çoğu SGK'ya fatura bile edilemiyor ki SGK'nın özel sektöre ödemelerini artırsın. Genel harcama üzerinden böyle bir artış hesaplamak çok mantıklı görünmüyor. SGK tarafından SUT fiyatları yani özel sağlık kuruluşlarına SGK tarafından ödenen ücret senelerdir artırılmadı. 

% 200 fark ücretin artırılması, tüm sağlık kuruluşlarının bu farkları alacağını göstermez, % 200 tavan ücrettir. Özel sağlık kuruluşları, belli bir kaliteyi yakalamaya çalışan, sürekli kendini yenileyen devlet hastaneleriyle ve yakın zamanda açılacak dev şehir hastaneleriyle rekabet ediyor/edecekler. Özel sağlık kuruluşları da bu rekabet içinde hastalarını kaybetmemek için en uygun şekilde hareket edecektir. 

Bu tarz haberlerle, özel sağlık kuruluşlarına saldırılmasını ve bir çoğu kapanmak veya satılmak üzere olan bu kurumlar üzerinden yalan/yanlış haber yapılmasını hiç doğru bulmuyoruz.

Bu haber toplam 5532 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim