Yaz geldi, hem havuz deniz mevsimi açıldı hem de tatiller başladı. Kimileri bronzlaşma sevdasına karşı koyamıyor kimileri de güneşten kaçmak için şemsiye altlarına ya da şapka ve gözlüklerin arkasına sığınıyor. Ancak güneşle ilişkileri doğru ayarlamanın yolu güneş koruyucu ürün kullanmak ve bu konuda bilinçli olmaktan geçiyor. Memorial Etiler Tıp Merkezi Dermatoloji Bölümü'nden Uz. Dr. Zerrin Baysal, "Cilt sağlığının korunmasında, güneş koruyucu ürünlerin önemi" hakkında bilgi verdi.
Güneş ışığı, faklı dalga boyları içeren bir spektruma sahiptir. Deride hasarlanma yaparak; deri kanserlerine, deri yaşlanmasına ve derideki renk değişikliklerine neden olur.
Ultraviyole ışınları üçe ayrılır:
1. UVA, derideki melaninin koyulaşmasına neden olur.
2. UVB, derinin erken yaşlanmasına ve güneş yanığına neden olur. Deriye renk veren "melanosit" denilen hücreleri uyarır ve renk pigmentinin yapılmasını; sonuç olarak derinin bronzlaşmasını sağlar.
3. UVC ışınları, ozon tabakasının engeline uğrar ve yeryüzüne ulaşamazlar. Mikrop öldürücü etkileri vardır. Ameliyathanelerde kullanılır.
Görünür ışık (400-760nm) gözle görülebilen ışınlardır. Retinayı uyarır. İnfrared ışını (760nm den uzun) sıcaklık şeklinde algılanır.
Deri güneşten olumsuz etkilenmemek için bronzlaşarak kendini savunmaya alır
Güneş ışığı cilde temas ettiği zaman, deride hücre düzeyinde bozulmalar yapar. Bu faklılaşmadan etkilenmemek adına; deri kalınlaşır, bronzlaşır ve yeni hücre yapımı sağlanmış olur. Bütün bu savunma mekanizmalarına rağmen; yine de deri hücrelerinde istenmeyen değişiklikler olur. Damarlarda genişleme gelişerek, deri kızarması oluşur. Maruz kalınan süre fazla ise, deride güneş yanıkları oluşur. Kronik maruziyet, genetik yatkınlığı olan kişilerde; deri kanserleri, deride alerjik durumlar, deri yaşlanmaları, kılcal damarlarda genişlemeler, deride renk değişiklikleri gibi istenmeyen durumlara yol açar.
"İlle de bronzlaşacağım" diyorsanız güneş koruyucusuz olmaz
Güneş ışınlarının bu zararlı etkilerinden korunmak amacıyla güneş koruyucuları kullanılmalıdır. Bu ürünler, zararlı UV ışınlarını emerek ya da yansıtarak cildin zarar görmesini engeller. Kullanılan güneş koruyucularının sadece UVB'ye karşı değil; mutlaka UVA' ya karşıda da koruyucu özellikleri olmalıdır.
Ozon tabakasının delinmesi, zamanından önce yaşlanma, kırışıklıklar ve deri kanserine yol açabileceği düşüncesiyle bronzlaşmaya karşı tepki gelişmiştir. Fakat bronzlaşmanın getirdiği sağlıklı ve estetik görünüm bu gerçeğe karşı yinede insanlara cazip gelmektedir.
Çocuğunuzu cilt kanserinden korumak için güneşle ilişkisini doğru ayarlayın
Özellikle çocukluk çağında maruz kalınan güneş ışınlarının 30-40 hatta daha uzun yıllar sonrasında deri kanseri ve erken deri yaşlanmasına neden olduğu bilinen bir gerçektir. Bu yüzden bu ürünlerin mutlaka bebeklik döneminde kullanılmaya başlanması gerekmektedir. Kullanılan ürünlerin özellikle hem kimyasal hem de fiziksel ya da mekanik koruyucu dediğimiz özelliklere sahip olması gerekir. Sıvı nitelikteki koruyucuların etkinlikleri tartışılmakta olduğundan, katı ve beyaz görüntü sağlayan yoğun koruyucular tercih edilmelidir.
Bebeklik dönemleri itibariyle korunmuş kişiler yıllar sonra gelişecek deri kanseri ve deri yaşlanmasından etkilenmeleri açısından daha az riske sahiptir. Koruyucular tek başına yeterli olmadığı için kıyafetler ve şapkalarla desteklenmelidir. Havuz yada denizde olmadıkları zamanlarda özellikle koyu renkli kıyafetlerle kamuflaj yapılmalıdır. Eskiden açık renk kıyafet seçimi yapılırken son yıllarda yapılan çalışmalar koyu renkli kıyafetlerin güneşe karşı koruyuculuğunun çok daha fazla olduğunu göstermiştir. Ürün seçiminde "baby" ya da "child" ibareli ürün kullanımı tercih edilmeli ama erişkinler için kullanılan ürünlerin kullanılması da zarar verici sonuçlar yaratmaz.
Bebeklere ve çocuklara bu ürünlerin kullanımında dikkat edilecek diğer bir durumda şudur: fazla terledikleri için daha sık tekrarlanmalıdır. Sık tekrarlandıkları için deride alerjik yanıtlar oluşabilir. Bu yüzden de daha fiziksel özellikli koruyucu kullanmak gerekir. Bunların sürümü asla kolay değildir, kozmetik değildir, piyasada bulmakta da zorluk çekilir ama daha güvenlidir.
"Senede bir kere tatil yapıyorum" diye aşırı güneşlenmekten kaçının

Yaz geldi, hem havuz deniz mevsimi açıldı hem de tatiller başladı. Kimileri bronzlaşma sevdasına karşı koyamıyor kimileri de güneşten kaçmak için şemsiye altlarına ya da şapka ve gözlüklerin arkasına sığınıyor.
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.Bu haber toplam 2837 defa okunmuştur
Etiketler: Beslenme, Diyet, Çocuk Sağlığı, Kişisel Bakım, Yaşam, Hamilelik, Erkek Sağlığı, Alerji, Kanser, Diyabet, Göz Sağlığı, Kalp Sağlığı, Güzellik, Estetik, ağız, diş, cinsel yaşam, fizik tedavi, ruh, psikiyatri, psikoloji, psi
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
SON EKLENEN GALERİLER
Diğer Haberler
Bilim insanları, yüze dolgu yaptıranları, doku kaybı ve körlük gibi komplikasyonlar konusunda uyardıBilim insanları, yüzüne dolgu yaptıran kişilerin, bu işlemin damarları tıkayarak doku kaybı ve hatta körlük gibi tehlikeli komplikasyonlara yol açabileceği konusunda uyarılması gerektiğini bildirdi.
Türk akademisyenler, mürekkep balığından cilt onarıcı ve koruyucu güneş kremi ürettiTürk akademisyenler, mürekkep balığından elde edilen melanin pigmenti ve mikroalglerden izole edilen doğal antioksidan bileşenlerle cilt onarıcı ve koruyucu güneş kremi geliştirdi.
Bor kullanılarak geliştirilecek yara örtüsü diyabetik yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlayacakAğrı İbrahim Çeçen Üniversitesi öncülüğünde bor kullanılarak geliştirilecek yara örtüsünün, diyabete bağlı yaraların enfeksiyon kapma riskini azaltarak daha hızlı iyileşmesini sağlaması hedefleniyor.
Estetik ve dövme işlemlerinde "merdiven altı" uyarısıMemorial Bahçelievler Hastanesi Dermatoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Aslı Tatlıparmak: "İşlemi yaptıracağınız yerin sağlık sertifikaları, sterilizasyon prosedürleri, kullanılan mürekkep veya malzeme içerikleri hakkında bilgi alın.
İnternette "mucize" adıyla satılan ürünler cilt sorunlarına neden olabiliyorUzmanlar, sağlık ve kozmetik ürünlerinin satışında "mucize" kelimesinin kullanılmasının yanlış olduğunu, tanınmış (influencer) kişilerin herhangi bir ürünü tanıtmadan önce mutlaka araştırmaları gerektiğini bildirdi.
Geceleri vücut sıcaklığındaki artış ve yoğun kaşıntı uyuz belirtisi olabilirKaradeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Leyla Baykal Selçuk, uyuzun en belirgin özelliğinin geceleri vücut sıcaklığındaki artış ve yoğun kaşıntı olduğunu bildirdi.- 11:09 - Bilkent Şehir Hastanesi’nde 10. Canlı Cerrahi Sempozyumu Başladı
- 11:05 - Zayıflama İğneleri Market Harcamalarını Düşürdü: Gıda Tüketim Alışkanlıkları Değişiyor
- 11:02 - Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kızılay, Milletimizin Yüz Akı ve Övünç Kaynağıdır
- 10:31 - Aşk Vaadiyle 2,5 Milyon Dolar Dolandırıldı: Hong Konglu Diş Hekimini "Richard" Tuzağına Düşürdüler
- 10:23 - Boğumluca Otu Erkek Tipi Kellik Tedavisinde Yeni Bir Alternatif Olabilir
- 10:20 - Magnezyum Neden Bu Kadar Popüler Oldu? Uzmanlar Bilinçsiz Kullanıma Karşı Uyarıyor
- 10:19 - Adana'da 12'nci Kattan Düşen 13 Yaşındaki Ecrin Tedaviyle Sağlığına Kavuşuyor
- 10:16 - Yapay Zeka Ruh Sağlığı Araştırmalarında Yeni Bir Araç Olabilir
- 17:11 - Uzmanlar Uyardı: Zoonotik Hastalıklar ve İklim Değişikliği Yeni Salgın Risklerini Artırıyor
- 17:10 - Omurgası Cilt Dokusunu Yırtarak Dışarı Çıkan Süheyda, 5 Saatlik Ameliyatla Yeniden Dik Duruşuna Kavuştu
- 17:07 - Aort Damarı Yırtılan Hasta 10 Saatlik Zorlu Ameliyatla Sağlığına Kavuştu
- 16:15 - Uzmandan Kahverengi Kokarca Uyarısı: Çocuklarda Tahriş ve Alerjik Reaksiyona Yol Açabilir
- 16:13 - Bakan Memişoğlu'ndan Netanyahu'ya Sert Tepki: "Suçluluk Psikolojisinin Aciz Bir Tezahürü"
- 16:12 - Yaşlanmayı Tersine Çevirmeyi Hedefleyen Gen Tedavisi İlk Kez İnsanlarda Deneniyor
- 16:10 - Çayın Faydaları Tüketim Şekline Bağlı: Uzmanlardan Şişelenmiş ve İnci Çayı Uyarısı
- 16:08 - Sağlık Bakanlığı'ndan Yeni Kampanya: "Hareket Yaşını Öğren, Sağlıklı Yaşa"
- 16:05 - DSÖ’den Hantavirüs Açıklaması: Yolcu Gemisindeki Vaka Sayısı 13’e Ulaştı
- 16:02 - İngiltere’de Acil Servis Krizi Derinleşiyor: Uzun Bekleme Süreleriyle Bağlantılı Ölümler 10 Yılda Katlandı
- 16:21 - ABD'de Vidalı Kurt Alarmı: Yeni Vakalar Beşe Yükseldi
- 16:19 - Zayıflama İğnelerinde Kas Kaybına Karşı Yeni Umut: Araştırmada Dikkat Çeken Sonuçlar
- 16:16 - Araştırma Astım ve Kedi İlişkisine Yeni Bir Bakış Sundu
- 11:52 - Yapay Zekâ Sağlık Hizmetlerinde Yeni Dönem Başlattı: Klinik Çalışanlar Yılda 132 Saat Kazanıyor
- 11:51 - Gazze'de Tedavi Krizi Derinleşiyor: Yurt Dışına Sevk Bekleyen Hasta Sayısı 17 Bini Aştı
- 11:45 - Kanser Tedavisi Gören Çocukların Resimleri Sergiye Dönüştü
- 11:41 - Antalya SGK'da Rüşvet Soruşturması: Dosyada Milyonlarca Liralık İddialar Yer Aldı
- 11:35 - Bakan Memişoğlu: İlk 4 Ayda Sağlıklı Hayat Merkezlerine 96 Bin Başvuru Yapıldı
- 11:03 - Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2026/22
- 17:56 - Yalova'da Ameliyatla Çıkarıldı: Safra Kesesinden 3 Binden Fazla Taş Çıktı
- 17:54 - Harvard Araştırması: Yapay Zekâ Acil Serviste Tanı Koymada Doktorları Geride Bıraktı
- 17:46 - DSÖ: Uganda'daki Ebola Salgınında Vakaların Büyük Bölümü Sınır Geçişlerinden Kaynaklandı
- 17:45 - Bakan Memişoğlu: Türkiye Sağlık Teknolojilerinde Küresel Bir Merkez Olma Yolunda İlerliyor
- 17:37 - Yapay Zekâ Tarafından Tasarlanan İlk Aşı İnsan Denemelerinde Başarı Gösterdi
- 16:55 - LGS Öncesi Uzmandan Uyarı: Sınav Kaygısı Doğal, Ailelerin Tutumu Belirleyici
- 16:53 - Türkiye'de Kadınların Kanser Taramalarına Katılımı Arttı, Düzenli Kontroller Hâlâ Yetersiz
- 16:50 - Karaciğer Nakli Enstitüsü 25'inci yılını kutladı
- 16:16 - Diş sıkma ve gıcırdatma çene sağlığını tehdit ediyor
- 16:13 - Ankara'da NATO Zirvesi Tedbirleri: Sağlık personeli görevde olacak
- 16:12 - Sağlık Bakanlığı: Türkiye'deki Yüzme Alanlarının Yüzde 93'ü İyi ve Üzeri Kalitede
- 16:10 - Estetik Operasyonu Sonrası Ölüm Davasında Doktor ve Kardeşine Hapis Talebi
- 16:07 - Bakan Göktaş: Haziran Ayı İçin 8,4 Milyar Liralık Yaşlı ve Engelli Aylığı Hesaplara Yatırılıyor
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Ve burası da bir devlet hastanesi
14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim









































