• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 15 °C

SGK ilaçlarda uygulanacak indirim oranında değişikliğe gitti

SGK ilaçlarda uygulanacak indirim oranında değişikliğe gitti
Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. İlaçlarda uygulanacak indirim oranlarında değişiklik...

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), ilaçlarlarda uygulanacak indirim oranlarında değişikliğe gitti. Jeneriği olmayan orijinal ilaçlar için iskonto yüzde 32.5 (baz iskonto yüzde 11+yüzde 21.5 birlikte), jeneriği olan orijinal ilaçlar için iskonto yüzde 20.5 (baz iskonto yüzde 11+yüzde 9.5 birlikte) olarak uygulanacak. Daha önce jenereği olmayan ilaçlar için iskonto yüzde 23 olarak uygulanıyordu. Jenerik ilaçlar için ise yüzde 20.5 (baz iskonto yüzde 11+yüzde 9.5 birlikte) iskonto yapılacak.

Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. İlaçlarda uygulanacak indirim oranlarında değişiklik getiren Tebliğ’e göre ilaçların kamu kurum iskontoları orijinal ve jenerik ayrımı yapılmaksızın baz iskonto yüzde 11 olarak (orijinal ilaçlar için referansa bağlı mahsuplaşmalar saklı kalmak şartıyla) uygulanmaya devam edecek. İlave iskonto uygulamalarında ilaçların, orijinal, jenerik, yirmi yıllık olarak belirlenmesinde Sağlık Bakanlığı tarafından 3 Aralık 2010 tarihine kadar yapılmış olan düzenlemeler esas alınacak. Bu tarihten sonra oluşabilecek grup değişikliklerine ilişkin iskonto uygulamaları Kurum tarafından değerlendirilecek. Ancak, depocuya satış fiyatı 3,56 TL’nin altında olan ilaçlar için perakende satış fiyatı (KDV dâhil) üzerinden yüzde 4 oranında indirim uygulanacak. İndirimli bedel üzerinden uygulanan eczacı indirimi yapılmayacak. 20 yıllık olarak belirlenmiş ilaçlardan depocuya satış fiyatı 6,79 TL’nin üzerinde olan ilaçlara, referans fiyat alana kadar yüzde 32.5 (baz iskonto yüzde 11+ yüzde 21.5 birlikte) referans fiyat aldıktan sonra yüzde 20.5 (baz iskonto yüzde 11+ yüzde 9.5 birlikte) iskonto uygulanacak. Daha önce 6,79 TL’nin üzerinde olan ilaçlara referans fiyat alana kadar yüzde 23 (baz iskonto yüzde 11+yüzde 12) iskonto uygulanıyordu.

-JENERİĞİ OLMAYAN ORİJİNAL İLAÇLAR İÇİN İSKONTO YÜZDE 32.5
Jeneriği olmayan orijinal ilaçlar için iskonto yüzde 32.5 (baz iskonto yüzde 11+yüzde 21.5 birlikte), jeneriği olan orijinal ilaçlar için iskonto yüzde 20.5 (baz iskonto yüzde 11+yüzde 9.5 birlikte) olarak uygulanacak. Daha önce jenereği olmayan ilaçlar için iskonto yüzde 23 olarak uygulanıyordu. Jenerik ilaçlar için yüzde 20.5 (baz iskonto yüzde 11+yüzde 9.5 birlikte) iskonto yapılacak. Referansın altında fiyat almış jeneriği olmayan orijinal ilaçlar ile orijinali olmayan jenerik ilaçlar için yapılacak mahsuplaşma işleminde Tebliğ’de tanımlanan ilave iskontolar dikkate alınacak.

Mevcut iskontosu baz iskonto+ilave iskontonun üzerinde olan ilaçlar için ayrıca ilave iskontolar uygulanmayacak. 20 yıldan eski ilaç statüsü kazanmış ve depocuya satış fiyatı 6,79 TL’nin altında olan ilaçlar, depocuya satış fiyatı 3,56 TL’nin altında olan bütün ilaçlar, reçetesiz ilaçlar, kan ürünleri, tıbbi mamalar, radyofarmasötik ürünler ve enteral beslenme ürünleri için, jenereği olmayan ilaçlara, jenerik ilaçlara, referansın altında fiyat almış jeneriği olmayan ilaçlara, 20 yıllık olarak belirlenmiş ilaçlardan depocuya satış fiyatı 6,79 TL’nin üzerinde olan ilaçlara referans fiyat alana kadar uygulanan iskontolar uygulanmayacak.

Piyasaya verilecek mevcut "Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesi"nde bulunmayan yeni moleküller ile tedaviye yenilik getirecek ürünün "Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesi" ne kabulü halinde, giriş iskontosu, 1 yıl süre ile bütçe disiplini açısından uygulanacak orta vadeli mali programın kapsamındaki ilave iskontolardan muaf tutulacak. Hastaneler, yatarak tedavilerde kullandıkları ve kendi eczanelerinden temin ettikleri ilaçlara da yukarıda belirtilen esaslara göre imalatçı ve ithalatçı indirimi ile yüzde 3.5 oranında eczacı indirimi uygulayarak fatura edecek.

Serbest eczane satışı olmayan ve Sağlık Bakanlığı tarafından "depocu fiyatlı ilaçlar" şeklinde tanımlanan ürünlere, depocu satış fiyatı üzerinden "Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesi"nde gösterilen imalatçı, ithalatçı indirimi uygulanacak, ayrıca eczacı indirimi uygulanmayacak. Ayrıca tüm ilaçlara indirimli bedel üzerinden eczacı indirimi yapılacak. Bu Tebliğ yayım tarihinden 5 iş günü sonra yürürlüğe girecek.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2874 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim