• BIST 9079.97
  • Altın 2318.68
  • Dolar 32.3487
  • Euro 34.9782
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 18 °C

SGK İlave Ücreti yüzde 100'e yükseltiyor

SGK İlave Ücreti  yüzde 100'e yükseltiyor
SGK ile özel hastaneler arasında yapılacak sözleşme için bugün son gün. Katılım payının yüzde 100’e çıkarılması düşünülüyor...

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile özel hastaneler arasında hizmet sunumu sözleşmesinde ortaya çıkan anlaşmazlık “zengin hasta” formülüyle çözülüyor. Bulunan yeni formüle göre özel hastanelerin SGK hastalarından aldığı katkı payında oran yüzde 100’e yükseltilecek. Böylece lüks hastaneleri tercih eden varlıklı hastaların sağlık giderleri artacak, özel hastaneler de ilave gelire kavuşacak. Yeni uygulamadan geniş kitlelerin etkilenmemesi hedefleniyor.

KATEGORİ KALKIYOR

Özel hastanelerle ilgili anlaşmazlığın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in bugün açıklayacağı özel formülle çözülmesi bekleniyor. Buna göre halen özel hastanelerin SGK hastalarından aldığı katkı payı yüzde 70’ten yüzde 100’e çıkacak. Katkı payı oranı, “özel hastaneler SUT fiyatlarının 1 katına kadar SGK hastalarından katkı payı alabilir” şeklinde yeniden düzenlenecek. Bu değişiklik ise BakanlarKurulu’nun yasadaki yetkisini kullanmasıyla uygulanacak. Mevcut sistemde küçük bir özel hastane Sağlıkta Uygulama Tebliği’nde (SUT) öngörülenmuayene ve tedavi giderlerinin en fazla yüzde 30’una kadar SGK hastasından katkı payı alıyor. Bu oran orta ve büyük hastanelerde yüzde 40, yüzde 50, yüzde 60 ve üst sınır olarak da yüzde 70’e kadar çıkabiliyor. Yeni sistemle birlikte özel hastaneler için küçükten büyüğe doğru yapılan kategoriler ortadan kalkacak. SUT’un 1 katına kadar katkı payı alma hakkı irili ufaklı tüm hastanelere tanınacak.

ÖNERİ ÖZELLERDEN

Getirilen bu değişiklik özellikle İstanbul’da faaliyet gösteren büyük hastanelerin elini rahatlatacak. Bu hastaneler SGK’ya “Herkesin sağlık giderini devletin ödemesi gerekmiyor. Bırakın zengin hastalardan katkı payını yüksek alalım” önerisini getirmişlerdi. Değişiklikle birlikte büyük lüks özel hastaneler, yaptıkları çeşitli tedavi ve muayenelerin karşılığında bugün örneğin 300 lira katkı payı alıyorsa, yeni uygulamayla ilave katkı 500 liraya çıkacak. Böylece varlıklı hastalar birinci sınıf hastanelere gitme lüksünü ceplerinden bir miktar daha fazla para ödeyerek elde ederken, özel hastanelerin de geliri artacak.

Küçük hastanelere yaramıyor

Yeni düzenlemenin Anadolu ’daki küçük ölçekli özel hastanelere giden SGK hastalarını olumsuz etkilemeyeceği ifade ediliyor. Ye ni getirilmesi düşünülen düzenlemeyle bu hastanelerin SGK hastalarından alabilecekleri katkı payı yüzde 30’lardan yüzde 100’lere kadar çıkacak. Ancak uygulamada hiçbir küçük hastanenin bu hakkı kullanamayacağı, aksi halde anında hasta kaybına uğrayıp sektörden silineceği belirtildi. Devlet ve üniversite hastaneleriyle aile hekimlerine giden SGK’lılar ise yine katkı payı ödemeden sağlık hizmetlerinden yararlanacak.

SUT’ta değişim yok

SGK, özel hastanelerin 6 yıldır değişmediği gerekçesiyle Sağlıkta Uygulama Tebliği (SUT) fiyatlarının yükseltilmesi yönündeki taleplerini ise kabul edilebilir bulmadı. Böyle bir değişikliğin bütçeye ciddi yük getire ceğini belirten yetkililer, fiyatların 6 ay içinde yeniden inceleneceğini, bu süre nin sonunda da duruma bakılabileceğini belirttiler.

750 özeli kapsıyor

SGK ile yaklaşık 750 özel hastane arasında yapılacak hizmet sunum sözleşmesi için tanınan süre bugün doluyor. Sözleşmeler yenilenirse SGK’lılar özel hastanelere gitmeye devam edecek. Aksi halde anlaşmalı hastanelerin sayısı azalacak.

Erdoğan SÜZER/ BUGÜN GAZETESİ

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 13031 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim