• BIST 9524.59
  • Altın 2510.857
  • Dolar 32.5608
  • Euro 34.6255
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 11 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 16 °C

SGK kapınızı çalınca şaşırmayın?

SGK kapınızı çalınca şaşırmayın?
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun kurulmasıyla birlikte vatandaşlarımızı sosyal güvenlik konusunda bilinçlendirmek için her yıl Mayıs ayında sosyal güvenlik haftası kutlanıyor. İstanbul’dan, Ankara’ya, ...

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun kurulmasıyla birlikte vatandaşlarımızı sosyal güvenlik konusunda bilinçlendirmek için her yıl Mayıs ayında sosyal güvenlik haftası kutlanıyor. İstanbul’dan, Ankara’ya, İzmir’den, Sivas’a, Adıyaman’dan Hatay’a, Antalya’dan Manisa’ya, Kocaeli’nden, Bursa’ya ve Samsun’a kadar tüm SGK İl Müdürlükleri sosyal güvenlik haftası nedeniyle yoğun bir ziyaret ve çalışma içerisinde. Kurum Başkanından, İl Müdürüne ve memura kadar tüm SGK personeli özverili ve yoğun bir çalışma temposu içerisinde bir yandan kayıtdışı ile mücadele ederken bir yandan da vatandaşlara sosyal güvenlik hizmetleri vermeye çalışıyor. Adana SGK İl Müdürü Muhammet Gerçek bey ne güzel ifade etmiş, diyor ki “Özellikle kayıt dışıyla mücadeleye önem vererek, sosyal adaletin sağlanması hususlarında kararlı, nitelikli ve güler yüzle hizmet sunmaya devam etmekteyiz.” Evet, vatandaşa hep güleryüz ve sevgi-şefkat göstermek lazım.

Anakara İl Müdürlüğü’nce sosyal güvenlik haftası kapsamında, meslek odalarında, meslek liselerinde, kurum ve kuruluşlarda çeşitli etkinlikler düzenliyor, meslek lisesi öğrencilerine, askeri birliklere, muhtarlara, üniversitelerde öğrencilere sosyal güvenlik anlatılıyor. AVM’lerde stand açılıyor, caddelerde afişleme yapılıyor. En çok ve düzenli ödeyen işverenlere plaket veriliyor. İstanbul SGK’da kurum personeline moral ve motivasyon olması için Murat Göğebakan konseri düzenlenmiş, kamu kurumları, okullar, şehit aileleri, meslek odaları ve sivil toplum örgütleri ziyaret ediliyor. Üniversitelerde paneller yapılıyor. En çok ve düzenli ödeyen işverenlere plaket veriliyor.

Antalya’da, G.Antep’te, Hatay’da, Tunceli’de, Hakkari’de ve Bilecik’te de sosyal güvenlik haftası etkinlikleri yapılıyor.

Devlet teşekkür eder mi?

Bir şirketin üst yöneticisi dostum aradı, dedi ki “Yahu SGK’dan geleceklermiş, hayırdır neden geliyorlar, acaba altından başka bir şey çıkar mı? Gerçekten SGK’dan mı gelecekler” dedi. Ben de evet, bu hafta sosyal güvenlik haftası, sizin gibi çok işçi çalıştıran ve düzenli prim ödeyen ve SGK’na borcu olmayan şirketlere SGK İl ve Merkez müdürleri nezaket ziyaretinde bulunup plaket ve teşekkür belgesi veriyorlar dediğimde şaşırıp kaldı. Öyle ya devletin teşekkür ettiği nerede görülmüş. Buradan tüm SGK mensuplarının ve vatandaşlarımızın sosyal güvenlik haftasını kutluyoruz.

İş Güvenliği Yasası’nda yanlış var

Uzun bir süredir yasalaşmasını beklediğimiz iş sağlığı ve güvenliği yasası ile işkazaları’nın ciddi şekilde azaltılması ve önlenmesi amaçlanıyor. Bunun için bir çok hüküm getiriliyor. Ancak öyle bir madde var ki, sosyal güvenlik açısından çok yanlış bir hüküm içeriyor.

İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa Tasarı’sının 6’ncı maddesinin 11. fıkrasında, “çok tehlikeli sınıfta yer almakta olup on kişiden az çalışanı bulunan işyerlerinde, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin yerine getirilmesini desteklemek için Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından iş kazası ve meslek hastalığı bakımından kısa vadeli sigorta kolları için toplanan primlerden kaynak aktarılması, bu destekten faydalanan işverenlerin, yapılan kontrol ve denetimlerde çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediklerinin tespit edilmesi halinde, yapılan ödemelerin yasal faizi ile birlikte Sosyal Güvenlik Kurumunca tahsil edileceği” yer alıyor.

SGK’nın aktüeryal dengeleri ve sosyal sigorta ilkeleri dikkate alındığında, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin desteklenmesini sağlamak üzere SGK bütçesinden kaynak aktarımının yapılması son derece yanlıştır. Zaten kıt kaynakla sosyal güvenlik hizmetlerini ancak hazinenin yardımıyla sağlayabilen SGK’nın ayağına bir pranga daha vurmanın anlamı yok.

Resul KURT
[email protected]

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2462 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim