• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 18 °C

SGK hatadan hemen dönmeli

Sizden Gelenler

SGK, 07.01.2013 tarihinde yayınladığı Medula Kullanma Kılavuzu’yla yoğun bakım tedavilerinin faturalandırılmasıyla ilişkili değişiklikler yapmıştır. Bu değişikliklerin bazısı, uygulamada ciddi sıkıntılar oluşturacaktır. Bu uygulamayla 01.01.2013 sonrasında yoğun bakım hastalarında yoğun bakım paketi dışında, cerrahi paket işlemlerin girilebilmesi sağlanmış; fakat cerrahi paketin işlem gün sayısı kontrolü yapılarak bu gün sayısı kadar yoğun bakım takibine izin verilmemeye başlanmıştır.

Ancak bu durumda, örneğin, ortopedi alt biriminde uygulanan bir paket işlem sonrası yoğun bakım tedavisi gerektiren hastaların örneğin anestezi veya dahili yoğun bakım gibi farklı bir alt birime alınmasında zorluklar yaşanabilecektir. Çünkü bu hastaya verilecek yoğun bakım hizmetinin geri ödemesi yoktur. Bu durumda yoğun bakım hizmeti veren alt birim bu hastaya verdiği hizmetin ve kullandığı sarf, ilaç vb malzemenin karşılığını alamayacak, üstelik cerrahi işleme ait paket ücretini de alamayacaktır. Paket ücretinin bir kısmı veya tamamı yoğun bakım hizmeti veren alt birime aktarılsa bile, yoğun bakım faturasını karşılamaya yetmeyecektir. Bir alt birim ameliyatını yapıp parasını alacak, ancak onun zora düşen hastasını üstlenip, yoğun bakımda tedavi eden diğer bir alt birim zarar edecektir. Performans sistemi ile kar/zarar hesabına dayalı işletme mantığının gereği olarak, bugün kamu hastanelerinde de alt birim maliyet muhasebesi yapılmak zorunda olup, ek ödemeler buna göre yapılmaktadır. Oysa bu yeni uygulama sistemin mantığıyla çelişmektedir.

Diğer taraftan, örneğin ortopedi alt biriminde A grubu (paket işlem gün sayısı 15) paket bir ameliyat olan ve paket işlemle ilgili yoğun bakım ihtiyacı olmayan hastanın, işlem sonrası 5. günde başka bir rahatsızlıktan (örneğin düşme, eşlik eden hastalığın alevlenmesi,vb) yoğun bakım tedavisine ihtiyaç duyması durumunda da aynı sorun yaşanacaktır. Yine trafik kazası, adli vaka, iş kazası gibi multiple sorunların bir arada bulunduğu ve farklı disiplinler tarafından tedavi ve takibi gereken kompleks olgularda, hastanın acil servis girişinden sonra herhangi bir cerrahi branşta paket kapsamında bir işlem yapıldıktan sonra yoğun bakıma yatırılması gerektiğinde, yoğun bakım tedavisi SGK'ya fatura edilemeyecektir. Oysa bu hastalarda yoğun bakım ihtiyacı, söz konusu paket işlemle bir sebep sonuç ilişkisi göstermeyip, doğrudan primer olaya, travmaya veya farklı bir patolojiye bağlı olarak ortaya çıkmaktadır.

Bu uygulama zor, zahmetli, çoğu hekimin ve kurumun üstlenmekten kaçındığı ve maliyeti yüksek yoğun bakım hizmetini veren alt birimleri ve birimleri adeta cezalandırmak anlamına gelecektir. Ülkemizde ihtiyacı olan hastalar için boş yoğun bakım yatağı bulmak çok güçtür. Bu uygulamayla daha da zorlaşacaktır. Uygulama, hasta güvenliğini tehdit etmekte olup, hekimliğin temel değerlerinden olan konsültasyon isteyen meslektaşının yardımına koşmak ve hastasına yardımcı olmak prensibini de zedeleyecektir. 

Bu yazı toplam 12518 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim