• BIST 9084.61
  • Altın 2325.575
  • Dolar 32.3788
  • Euro 35.0205
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

Şiddete uğrayan hekime bakanlıktan hukuki destek

Şiddete uğrayan hekime bakanlıktan hukuki destek
Sağlık Bakanlığı'nın 'son dakika' kararnamesinden ilginç ayrıntılar ortaya çıktı. Düzenlemeyle şiddete uğrayan sağlık çalışanlarına Bakanlık'tan 'hukuki destek' verilmesi öngörüldü.

Hükümetin KHK çıkarma yetkisinin bitimine saatler kala çıkartılan Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşların Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kararname ile yapılan değişikliklerin bazıları şöyle:

- YABANCI HEMŞİRE: Kararnameyle yabancı doktorun yanı sıra yabancı hemşirenin de önü açıldı. 1954 tarihli Hemşirelik Kanunu'nda yapılan değişiklikle, yabancı hemşirelere Türkiye'de mesleklerini icra etme izni verildi.

- PERSONELE HUKUKİ DESTEK: Daha önce de hekime yönelik şiddet olaylarına karşı düğmeye basarak 'şiddete sıfır tolerans' kampanyası başlatan Bakanlık, bu kez de personelinin hukuki korumaya aldı. Düzenlemeyle, Bakanlık, personeline karşı işlenen suçlara karşı yürütülecek cezai işlemlerde personeline hukuki destek sağlayacak.

- SAĞLIK MESLEKLERİ KURULU: Kararnameyle oluşturulan 'Sağlık Meslekleri Kurulu' geniş yetkilerle donatıldı. Buna göre kurul, sağlık mesleğinin etik ilkelerini belirleyecek. Personelin sağlık sebebi nedeniyle meslek icrasını yasaklamaya ve meslekten sürekli men etmeye karar verebilecek.

-  İLAÇ KURUMU BAĞIŞ ALACAK: Önceki düzenlemede Bakanlık İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü'nün sahip olduğu görev ve yetkilerini, yeni düzenlemede 'bağlı kuruluş' statüsünde oluşturulan 'Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu' devraldı. Kurum, görev alanına giren ilaç, cihaz gibi ürünlerin satışı, ruhsatlandırılması, denetimi, toplatılması, imhası gibi işlerden sorumlu olacak. Bu kuruma ayrıca 'bağış alma' yetkisi de verildi.

Özel sektöre ucuz işgücü

Sağlık Bakanlığı'nın teşkilat yapısını ve uygulamalarını kökten değiştiren son dakika KHK'sıyla yabancı doktor ve hemşirelere vize çıkmasına meslek örgütleri tepki gösterdi. Türk Sağlık Sen Genel Başkanı Önder Kahveci düzenlemenin, 'Motivasyonu olumsuz etkileyeceğini' belirtirken, SES Genel Başkanı Çetin Erdolu da yabancı sağlık personelinin özel sektöre ucuz işgücü olacağını söyledi. İşte sendikaların tepkileri:

- KALİTESİ TARTIŞMALI: Önder Kahveci (Türk Sağlık Sen): Yabancı doktor ve hemşire çözüm değil, yeni sorunların adıdır. Ayrıca bu düzenleme doktor ve hemşirelerimizin moral ve motivasyonlarını bozacaktır. 

- MALİYET DÜŞÜRME UYGULAMASI: Çetin Erdolu (SES): Dışarıdan eleman getirmek, işsizliği görmezden gelmektir.  Biliyoruz ki, özel sağlık kuruluşlarının hekim ve hemşire ihtiyacı yüksek. Bunlar da ucuz işgücü olacak.

Doruk ÇAKAR / ANKARA

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1499 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim