• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 16 °C

Şifreyi eczacı çözmüş!

Şifreyi eczacı çözmüş!
"Karekod" sisteminin şifresini çözerek devleti milyonlarca liralık zarara uğrattı.

İstanbul Polisi'nin 10 aylık çalışma sonucunda çökerttiği "Karekod" çetesinin, sistemin şifresini çözerek devleti milyonlarca liralık zarara uğrattığı tespit edildi. Çetenin eczanelerden ilaç alan vatandaşların kimlik bilgilerini kullanarak, doktorlara sahte rapor hazırlattığı ve raporlar üzerinden yazılan pahalı ilaçları devlete fatura ettiği belirlendi. Çetenin özel hastanelerin yatan hasta bölümünde kullanılan ilaçların "karekod'larının SGK'ya bildirilme zorunluluğu bulunmamasını fırsat bildikleri ortaya çıktı.

46 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Şube Müdürlüğü ekipleri ilaç yolsuzluğu yaptığından şüphelenilen aralarında doktor, eczacı, ilaç mümessillik firmaları ve SGK çalışanlarının da bulunduğu çeteyi 10 ay boyunca takip etti. Yürütülen teknik ve fiziki takip sonucunda devletin ilaç takip ve güvenlik sistemi "Karekod"un açığını bulan bir çetenin milyonlarca liralık vurgun yaptığı tespit edildi. Çete üyelerinin adreslerini belirleyen polis, İstanbul'da 15 ilçede eş zamanlı operasyon düzenledi. Yapılan operasyonda Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli Doktor Kemal Y., 3 sağlık çalışanı, bir SGK çalışanı ile 7 eczacı ve ilaç mümessillerinden oluşan toplam 46 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların ev ve iş yerlerinde yapılan aramalarda 8 bin 870 kutu SGK'ya fatura edilmiş ve devletten parası tahsil edilmiş ilaç, bin 358 "karekod"lu boş ilaç kutusu, bin 198 "karekod", bin 590 yazılmış reçete, 233 ilaç küpürü, 565 kişi adına hazırlanmış sağlık raporu, 152 nüfus cüzdanı fotokopisi, 3 doktor kaşesi ile binlerce TC kimlik numarası ele geçirildi. Çetenin ele geçirilen ilaçlar karşılığında devletten 5 milyon 200 bin lira tahsil ettiği tespit edildi.

ÇİFTE VURGUN YAPMIŞLAR
"Karekod" çetesinin devleti dolandırma yöntemi polis tarafından deşifre edildi. Buna göre çete üyeleri önceden anlaştıkları eczanelerden ağır hasta kişilerin kimlik bilgilerini alıp doktorlara vatandaşlar adına rapor hazırlatıyorlardı. Hazırlanan bu raporlar doğrultusunda pahalı ilaçlar eczanelerden alınıp vatandaş adına devlete fatura ediliyordu. İlaçları tekrar sisteme dahil etmek isteyen çete üyeleri "Karekod" sistemindeki özel hastanelerin yatan hasta bölümünde devlete fatura edilen ilaçların Karekod'unun gösterilmemesinden yararlanarak anlaştıkları özel hastanelere sattı, Çetenin böylece hem devletten ilacın parasını temin ettikleri hem de ilacı özel hastanelere satarak çifte kazanç sağladıkları belirlendi. Çetenin liderliğini yapan ve eczacı İzzet Z.'nin şeker, tansiyon, astım ve kolesterol gibi pahalı ilaçlar için çıkardıkları raporlar karşılığında doktorları aileleriyle beraber yaz tatiline gönderdiği ve pahalı hediyeler verdiği öğrenildi.

VURGUN BOYUTU 50 MİLYON LİRA
Çetenin devleti milyonlarca lira zarara uğrattığı tespit edildi. Çetenin vurgun boyutunun çalışmaların tamamlanmasının ardından ortaya çıkacağı, tahmin edilen rakamın ise 50 milyon TL'yi bulacağı belirtildi. Aralarında 7 kadının da bulunduğu 46 kişi adliyeye sevk edildi.

KAREDKOD NEDİR?
2 boyutlu barkodlara verilen Türkçe ismin karşılığı olan "Karekod" sistemi, 16 Mayıs 2010 tarihinde Türkiye'de uygulanmaya başladı. Türkiye'de ilaç güvenliğini sağlamak ve ilaç sahteciliği ile mücadele etmek amacıyla kurulan bu sistemde ilaçların hangi tarihte üretildiği hangi eczaneye satıldığı ve hangi vatandaşın satın alındığı takip edilebiliyor. "Karekod" uygulaması Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından özellikle sahte ilaç satışı ve dağıtımını engellemek ve reçetelerde yazılan ürünlerin kontrolünü yapmak amacıyla hizmete sokulmuştu.

NİHAT ULUDAĞ-AHT

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2870 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim