• BIST 9079.97
  • Altın 2325.218
  • Dolar 32.3458
  • Euro 34.9467
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 15 °C

Sigarayı bırakınca çok kilo alır mıyım?

Sigarayı bırakınca çok kilo alır mıyım?
Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı’nı arayanlar, en çok “Bırakmak için çok mu geç kaldım?”, “Kilo alır mıyım?”, “Ya yeniden başlarsam?”, “...

Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı’nı arayanlar, en çok “Bırakmak için çok mu geç kaldım?”, “Kilo alır mıyım?”, “Ya yeniden başlarsam?”, “Sigarayı bırakmanın ilk adımı nedir” sorularını yöneltiyor

Sağlık Bakanlığı’nın 27 Ekim 2010’da hizmete açtığı “Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı”nı arayanların en çok sordukları sorular bakanlığın resmi internet sitesinde cevaplarıyla birlikte yer alıyor. “Bırakmak için geç mi kaldım?” sorusuna, “Hangi yaşta ve hangi hastalığa sahip olursanız olun sigarayı bırakmak için asla geç değildir” yanıtı veriliyor. “Kilo alır mıyım” sorusu ise, “Sigarayı bıraktığınızda iştahınız artabilir. Ama alacağınız kilolar geçici olacaktır. Sigarayı bıraktıktan sonra hareket yeteğiniz artacağı için kilo vermeniz daha kolay” diye yanıtlanıyor.

İlk adım karar vermek

Sitede, sigara bırakmanın ilk adımlarının, karar vermek, hazırlanmak ve bir plan yapmak olduğu vurgulanıyor.

“Kendimde ne gibi yoksunluk ve toparlanma belirtileri görebilirim?” sorusuna, “Kendinizi biraz huzursuz, gergin, haksızlığa uğramış veya yorgun hissedebilirsiniz. Bazı insanlar uyumakta ya da konsantre olmakta güçlük çekmektedir. Bütün bu belirtiler geçicidir” yanıtı veriliyor. Sigaraya karşı şiddetli arzu duymanın yol açtığı belirtileri nasıl yönetebilirim?” sorusu da şöyle yanıtlanıyor:

“Kendinize yapacağınız psikolojik telkinler, irade, inanç ve kararlılığınız bu belirtileri atlatmanızda yardımcı olacaktır. İlaç tedavisi de alabilirsiniz. Spora başlayabilirsiniz. İlk günlerde içme arzusuna karşılık derin nefesler alın. İlk bir kaç gün çay, kahve ve alkolden uzak durun.”

Arayanların en çok sordukları, “Ya yeniden başlarsam” sorusuna, “İçtiğinizin farkına vardığınızda içtiğiniz sigarayı bırakınız. Paketin kalanını atınız ve o ortamdan hemen ayrılınız” yanıtı veriliyor.
“Sigarayı bırakmayı çok denedim ama hiç başaramadım. Daha ne yapabilirim?” sorusu ise, şöyle yanıtlanıyor:

“Daha önce sigarayı bırakmaya çalıştıysanız ve işe yaramadıysa kaygılanmaya gerek yok. Başarısız olmadınız, sadece bir sonraki seferde bırakmak için alıştırma yapmış oldunuz. Araştırmalara göre, geçmişte ne kadar çok denemişseniz gelecekte başarılı olma şansınız o kadar yüksektir. Çünkü her defasında nasıl bırakacağınız konusunda daha da tecrübe kazandınız. Bir sonraki seferi planlamaya biraz daha fazla zaman ayırınız ve olumlu düşününüz.”

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3074 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim