• BIST 8807.72
  • Altın 2238.898
  • Dolar 32.338
  • Euro 35.0747
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

Sigorta sektörü büyüme hızını artırdı

Sigorta sektörü büyüme hızını artırdı
2008 krizinden etkilenip reel olarak küçülmeye başlayan sigorta sektörü 2011 yılının üçüncü çeyreği sonunda nominalde 22, reelde yüzde 15 büyüyerek 12.5 milyar liralık üretime ulaştı.

2011 yılının üçüncü çeyreği sonunda sigorta sektörü prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 21.9 artarak 12 milyar 533 milyon liraya ulaştı. Prim üretiminin 10 milyar 427 milyon lirası elementer branşlardan, 2 milyar 106 milyon lirası da hayat sigortalarından elde edildi. Hayat dışı branşlarda büyüme oranı yüzde 20.15 olurken hayat sigortaları prim üretimi yüzde 31.15 oranında arttı.

Reel büyüme %15
2011 yılı eylül ayı sonunda yıllık enflasyon TÜFE’de yüzde 6.15 ve ÜFE’de 12.15 olarak gerçekleşti.

Bu yılın ilk yarısında yaklaşık olarak yüzde 19 oranında reel büyüme gösteren sigorta sektöründe üçüncü çeyrekte bir yavaşlama yaşanmasına raşmen reel büyüme sürdü ve 9 ayın sonunda bu oran yüzde 15’i aştı.

9 aylık dönemde büyümenin lokomotifi yılın ilk yarısında olduğu gibi genel zararlar branşı oldu. Üçüncü çeyrek sonunda bu branştaki artış yüzde 56.2 olurken, hastalık sağlık branşı yüzde 20.4, kara araçları 19.9, nakliyat 17.6, kara araçları sorumluluk 14.4, yangın ve Doğal afetler branşı yüzde 13.2 oranında büyüdü. Yılın ilk yarısında yüzde 19.8 oranında büyüyen kaza branşında prim artış oranı yüzde 12.4’e düşerken genel sorumluluk branşındaki artış yaklaşık yüzde 13 olarak gerçekleşti.

Lider Axa
2011 yılının üçüncü çeyreği sonunda en çok prim üreten şirket 1 milyar 422 milyon lirayla Axa Sigorta oldu. Bu şirketi 1 milyar 345 milyon lirayla Anadolu Sigorta ve 881 milyon lirayla Aksigorta izledi. Hayat sigortalarında en çok prim üreten şirket 681 milyon lirayla Ziraat Hayat ve Emeklilik olurken, onu 264 milyon lirayla Anadolu Hayat Emeklilik ve 193 milyon lirayla Garanti Emeklilik takip etti.

Allianz’dan birikim sigortasında taksit hediyesi
Özel Birikim Sigortasının kapsamını genişleten Allianz, bu ürüne özel yeni bir kampanya düzenledi. Kampanya kapsamında Allianz, Özel Birikim Sigortası risk planlarında sigortalılarına 250 liraya kadar olan 4’üncü taksit ödemesini hediye ediyor.

Farklı plan seçenekleri ile sunulan Özel Birikim Sigortası planları, klasik birikim sigortasına ek olarak, kaza veya hastalık sonucu daimi maluliyet teminatı, kritik hastalıklar teminatı, hastane yatış teminatı, kaza sonucu tedavi masrafları teminatı gibi çeşitli risk unsurlarını da barındırıyor. Özel Birikim Sigortası’nda ödenen primler vergi matrahından düşülebildişi için vergi avantajı da sunulmuş oluyor. Asistans hizmetlerinin de bulunduğu Özel Birikim Sigortası’nda sigortalılar acil ambulans, tıbbi danışmanlık, sağlık ve yaşam koçluğu gibi hizmetlerden yararlanabiliyor. Ayrıca sigortalılar mobil check-up, psikolojik danışmanlık ve ikinci sağlık görüşü gibi hizmetlerden de faydalanabiliyor.

Her türlü riske çözüm
30 Kasım’a kadar devam edecek olan kampanya, AllianzPuan uygulamasıyla acenteleri de motive ediyor. Kampanya boyunca Allianz acentelerinin yaptığı riskli özel birikim planlarında, yıllık prim kadar AllianzPuan hediye ediliyor.

Şirket önümüzdeki dönem planlarıyla ilgili yaptığı açıklamada Türk halkını sigorta konusunda bilinçlendirmeyi ve yaptığı yatırımlarla emeklilik ve hayat branşının gelişimine katkı saşlamayı hedeflediğini belirterek, kişilerin farklı yaşam evrelerinde karşılaşabilecekleri her türlü risk ve ihtiyaca cevap veren özel hayat ürünleri sunmaya devam edeceğini açıkladı.

Anadolu Sigorta’dan yönetici sigortası
Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su, yönetici sorumluluk sigortasının önemine dikkat çekerek, büyük risklerin altına imza atan yönetim kurulu üyeleri ve CEO’ların, şahsi sorumlulukları ile ilgili sigorta taleplerinin artışını belirtti.

Şirket yöneticilerinin üstlendiği sorumlulukların yurt dışında çoğu kez dava konusu olabildiğini, Türkiye'de ise bu konunun yeni yeni gündeme gelmekte olduğunu söyleyen Mustafa Su, “Her geçen gün değişen ve gelişen yasal düzenlemeler ve şirketlerin performansına dair yükselen beklentiler, üst düzey yöneticilerin ve CEO’ların sorumluluğunu aynı oranda artırıyor” dedi.

Kişisel koruma içeriyor
Mustafa Su, yurtdışında “Directors and Officers Liability Insurance” kısaca D&O olarak anılan poliçeyle sağlanan teminatları şöyle özetledi:

“Görev sırasında kanunen belirlenmiş herhangi bir özen veya sadakat borcunun yerine getirilmemesi, yanlış bilgilendirme, yanıltıcı beyan gibi kusurlarından dolayı oluşan işletme zararlarından ötürü yönetim kurulu üyeleri ve yöneticilere yöneltilen tazminat taleplerine karşı kişisel korumayı içerir. Bu sebeplerden dolayı oluşan zararlarda yönetim kurulu üyeleri ve yöneticilerin çalıştıkları şirket tarafından tazmin edilmiş olmaları halinde şirkete koruma sağlanmaktadır.”

Poliçede meydana gelen zararın yanı sıra dava ve savunma masraflarının da temin edildiği anlatan Su, yeni poliçeye en çok, halka açık ve özel şirketlerle, halka arzı planlanan şirketler tarafından ihtiyaç duyulduğunu ve satın alındığını söyledi.

Kanijali, Güneş Sigorta Genel Müdür Yardımcısı
Güneş Sigorta Pazarlama ve Satış Yönetimi Genel Müdür Yardımcılığı’na, Pazarlama ve Satış Yönetimi Grup Müdürü görevini yürüten Deniz Kanijali atandı. Acenteler Satış Müdürlüğü, Kurumsal Satışlar Müdürlüğü, Finansal Kurumlar Müdürlüğü, Pazarlama Müdürlüğü, Bölge Müdürlükleri, Müşteri İlişkileri Yönetimi, Tarım Sigortaları Müdürlüğü ve Sağlık Sigortaları Grup Müdürlüğü Kanijali’nin sorumluluğunda olan bölümler.

İş hayatına Citibank’ta başlayan Deniz Kanijali, sigorta sektöründe 19 yıllık tecrübeye sahip. Ege Sigorta, Axa Oyak Sigorta, İsviçre Sigorta ve Finans Sigorta’da çalıştıktan sonra 2008 yılında Güneş Sigorta’ya katılan Kanijali, 2010 Mayıs ayından bu yana Pazarlama ve Satış Yönetimi Grup Müdürü olarak görev yapmaktaydı.

Şirketin Reklam ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’ne ise Arzu Tan atandı. Hacettepe Üniversitesi’nde Turizm ve Otelcilik okuduktan sonra Londra Cavendish College’de Halkla İlişkiler ve Reklam eğitimi alan Tan, Güneş Sigorta’dan önce Allianz Sigorta’da Marka ve İletişim Müdürü, Grup 7 İletişim’de ise farklı sektörlerden çok sayıda projede direktör olarak görev yaptı.

HDI Sigorta’dan engellilere destek
HDI Sigorta, ülkemizde engellilerin kendi aralarında birleştirilmesini sağlayarak, onların eşitim, sağlık ve yaşam kalitesini geliştirmek amacıyla kurulan ‘Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneği’yle işbirliğine imza attı. ‘Kelebekler Özgür Olmalı’ sosyal sorumluluk projesi kapsamında engelli çocukların önemi, onların özgürleştirilmesi ve hayatlarının kurtarılarak, topluma kazandırılması hedefleniyor. Çalışanların, acentelerin gönüllü katılımına dayanan proje kapsamında derneğe tekerlekli sandalye, burs ve tedavi yardımı toplanması hedefleniyor. Proje sayesinde oluşturulacak, tamamen gönüllülük sistemine dayalı ‘HDI Gönüllüleri’ aracılığıyla dernekle sürdürülecek senelik aktivitelerin devamı sağlanacak.

Şirket içinde projenin duyurulması amacıyla yapılan toplantıya BEDD Derneği’ne yıllardır yaptığı katkılarla bilinen Ediz Hun, BEDD Başkanı Kemal Demirel ve HDI Sigorta Genel Müdürü Orhan Arıkçı katıldı.

Arıkçı, “Şirketlerin para kazanmak, kâr etmek dışında farklı bir sorumluluğu daha var. Desteğimize ihtiyacı olan insanların farkına varmamız gerekiyor. HDI olarak sigorta sektöründe lider olmak istiyoruz. BEDD ile başlattığımız bu projeden çok etkilendim. Acentelerimiz, çalışanlarımızla proje kapsamında neler yapabileceğimizi, derneğe destek amaçlı HDI bünyesinde sunduğumuz ürünlerle ilgili neler sağlayabileceğimizi konuşacağız. Proje bizim için bir başlangıç. Farklı sosyal sorumluluk projelerinde de imzamızı göreceksiniz” dedi.

Sinemacılıkta sigortanın önemi artıyor
Son dönemde Türk sinemasındaki gelişme, sinema sigortalarını da hareketlendirdi. Son günlerin en çok konuşulan filmlerinden Türkiye’nin Oscar adayı ‘Bir Zamanlar Anadolu’da’ da sigorta güvencesine alınan yapımlardan. Nuri Bilge Ceylan imzalı filmin sigortalanmasında aracılık hizmeti veren Cordia Sigorta Aracılık Hizmetleri Yönetici Ortağı Ali Erül, sinema sektörüne sunulan çözümün özelliğinin, filmlerin prodüksiyon ve post-prodüksiyon dönemleri ya da etkinliklerin hazırlık, gerçekleşme ve mekanların toparlanması süreçlerindeki ana teminatların sağlanması olduğunu söyledi.

Özellikle bütçelerin yükselmesi, yerli ya da yabancı cast’ın artan ücretlerinin sigorta gereksiniminin artmasına yol açtığını bildiren Erül, yapımcıların sigorta kararını karşı karşıya bulundukları riskleri öngörerek verdiklerini belirtti.

Erül, “Asıl riziko çekimde karşılaşılabilecek teknik riskler. Bu yüzden film sigortalarında asıl güvence altına alınmaya çalışılan filmdir. Ayrıca yönetmen, oyuncular, elektronik ekipman, dekor, kostüm hatta kâr kaybı teminatı bile verilebilmektedir” dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2862 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim