• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 16 °C

Son Dönem Böbrek Yetmezliği ve Diyaliz Raporu

Son Dönem Böbrek Yetmezliği ve Diyaliz Raporu
Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu tarafından Son Dönem Böbrek Yetmezliği ve Diyaliz Raporu yayımlandı.

SON DÖNEM BÖBREK YETMEZLİĞİ – DİYALİZ

Kapsam ve Özet

Ülkemizde son dönem böbrek yetmezliği (SDBY) hasta sayısı 60.000’in üzerindedir. Son dönem böbrek yetmezliğinde tedavi (RRT- Renal Replasman Tedavi) seçenekleri hemodiyaliz, periton diyalizi ve transplantasyondur. Son dönem böbrek yetmezliği tedavisinde diğer ülkelerde de olduğu gibi en çok kullanılan yöntem 2012 yılı verilerine göre % 79,28 ile hemodiyalizdir. Hemodiyaliz; maliyeti yüksek, cihaz ve yetişmiş işgücü gerektiren ve süreklilik arz eden bir tedavi şeklidir.

Bu çalışmada renal replasman tedavisinde en büyük paya sahip olan hemodiyaliz tedavisinin, ülkemizdeki durumunun tespiti ve gelişmiş ülkelerle karşılaştırdığımızda cihaz sayısı, hastalığın görülme sıklığı (insidans), hastalığın yaygınlığı (prevelans) ve kamu sağlık tesislerinin diyaliz tedavisindeki yeri açısından değerlendirme yapılmıştır.

Uluslararası Karşılaştırma

Son dönem kronik böbrek yetmezliği, böbreklerin artık normal olarak işlevini yerine getiremediği ve sürekli olarak kötüleştiği bir durumdur. Diabet ve hipertansiyon gibi bazı risk faktörleri OECD ülkelerinde en yaygın görülenlerin başında gelmektedir. ABD’ de bütün KBY hastalarında diabet ve hipertansiyon ana tanıların % 60 ‘ndan fazlasını oluşturmaktadır (% 37 diabet ve % 24 hipertansiyon). Son dönem böbrek yetmezliği hastalarının ya diyaliz ya da böbrek nakli ile tedavisi gerekmektedir. Diyaliz tedavisi yinelenen doğasından ötürü başarılı bir böbrek nakli ile karşılaştırıldığında daha maliyetli olma ve hastaların yaşam kalitesindeki azalmayla sonuçlanma eğilimi göstermektedir.

Her iki tedavi yöntemi dikkate alındığında son 20 yıl içinde OECD ülkelerinde ortalama son dönem böbrek yetmezliğinden tedavi olan kişi sayısı her yıl % 5 artmaktadır. Birçok OECD ülkesinde, böbrek nakli alınmasına karşı çıkıldığı için, son dönem böbrek yetmezliği hastalarının büyük bir çoğunluğu diyaliz ile tedavi olmaktadır. Bunun sonucu olarak son dönem böbrek yetmezliğinden kötüleşen hastaların sayısı artarken, nakil sayısı donor sayısının azlığından ötürü sınırlı kalmaktadır.

Tanım

Son dönem böbrek yetmezliği hasta sayısı, farklı şekillerde renal replasman tedavisi (hemodiyaliz, periton diyalizi gibi) alan hasta sayısını ifade etmektedir.

Son Dönem Böbrek Yetmezliği ve Diyaliz Raporu'nun devamı için tıklayınız

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 23571 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim