• BIST 9079.97
  • Altın 2324.233
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.9392
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

Tam gün delinmeyecek esneyecek

Tam gün delinmeyecek esneyecek
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Tam Gün Yasası’na öğretim üyesi esnekliği getireceklerini söyledi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Tam Gün Yasası’na hoca esnekliği getireceklerini açıkladı. Doktorlarla sosyalizm tartışmasına giren Akdağ, “Küba’dan da doktor gelmesini isteriz” dedi.

Bakan Akdağ, yasayı delmeden, istisnai kabiliyeti olan doktorların muayenehanesi de olsa üniversitelerde sözleşmeli olarak ders vermesine ya da ameliyat yapmasına izin verileceğini bildirdi. Hürriyet’e açıklamalarda bulunan ve “Tam Gün sonsuza kadar devam etmeli” diyen Akdağ, yasanın uygulanmasından kaynaklanan sorunları aşmak için YÖK’le ortak çalışma yaptıklarını belirterek, şunları söyledi:

TAM GÜN DELİNMEYECEK AMA…
“Eşitlik ilkesini savunanlar Tam Gün’e karşı çıkmamalı. Bıçak parası yargı paketine girdi ve artık rüşvet suçu muamelesi görecek. Tam Gün nedeniyle çok istisnai kabiliyeti olan doktorların üniversite hastanelerinde çalışmadığına yönelik eleştiriler değerlendirildi. Bunun için YÖK’le bir proje üzerinde çalışıyoruz. Buna göre konsültanlık hakkı getirilecek. Yani, çerçevesi belli bir şekilde, dışarıda muayenehanesi olan bir doktora üniversitelerde sözleşmeli olarak ders verme ya da ameliyat yapma izni gelecek. Bu durum Sayın Başbakan’ın ameliyatıyla ortaya çıkmadı. YÖK’le daha önce bu konuda yazışmıştık.

NO TİME’CI DOKTORLAR
Araştırmalar eskiden aksıyordu. Daha önce üniversite hastanelerinde full time, part time bir de ‘no time’cılar vardı. Artık öyle değil. Sabah işine başlayacaksın, öğrencilerini anaç tavuğun civcivlerini kanatlarının altına alması gibi alacaksın, araştırmanı da yapabilirsin, hastalarına da bakabilirsin. Muayenehane lobisi sayıları az da olsa sesleri fazla çıkan bir lobi.

KÜBA’DAN SOSYALİST DOKTOR
Doktorlar konusundaki söylemlerim ağır değil. Aşağılama yok. Onları dinliyorum. Bazı arkadaşlar ‘Neoliberal politikalarınız var’ diyorlar konuşurken. Öyle bir şey yok. Farklı ideolojideki kimseleri sevmemek gibi bir durum da yok. Örneğin yabancı doktor konusunda Küba’dan da doktorları buraya bekliyoruz.

“ZÜKEM OLDUM” DOKTOR BEY
Her yerden yabancı doktor gelebilir. Ama YÖK’ün denkliğini kabul ettiği bir tıp fakültesinde eğitim almış olması ve Türkçe bilmesi gerekir. Türkçe için de TÖMER’in yeterlilik sınavlarını esas almayı düşünüyoruz. Erzurum’da hastalık için kullanılan tabirler var. Örneğin ‘Zükem oldum (nezle oldum)’ desem siz anlar mısınız? Oysa bu sözcük Erzurum’da kullanılıyor.”

GENELEV KADINLARINI EĞİTMEK GEREKİYOR
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, “Riskli bölgelerde, fuhuşun yaygın olduğu bazı yerlerde, genelevlerde, insanları eğitmek lazım. Riskli kişilerin eğitimi için çalışma başlatılması talimatı verdim. Türkiye’de kayıtlı 3 bin civarında AIDS vakası var. Türkiye’ye her yıl 29 milyon yabancı uğruyor. Çok dikkat etmek lazım” dedi.

ÇOCUKLARDA AŞILAR 12’YE ÇIKTI HEPATİT A DA GİRDİ
Akdağ, “Koruyucu sağlık hizmetlerinde Hepatit A aşısı yapmaya başladık. Çocuklarımızı 7 ayrı mikroba karşı aşılıyorduk, bu sene bu aşıyla sayıyı 12’ye çıkarmış olduk. Yani Hepatit A da listeye dahil oldu” diye konuştu.

HACETTEPE’NİN BORCUNU DEVLET ÖDEDİ
Bakan Akdağ, “Geçen yıl borcu belli bir orandan yüksek olan üniversitelere, tıp fakültelerine 400 milyona yakın hibe yaptık. 150 milyonu Hacettepe’ye gitti, ama şimdi gelin görün, yanlış yönetim, pahalı alımlar nedeniyle en son Hacettepe rektör değişiminde 230 milyon TL borcu vardı” ifadesini kullandı.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1810 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim