• BIST 8980.39
  • Altın 2281.96
  • Dolar 32.3217
  • Euro 35.018
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 22 °C

Tam gün meselesi bilimsel makaleye darbe vuracak

Tam gün meselesi bilimsel makaleye darbe vuracak
Öğretim üyelerinin zarar görmemesi şartıyla 'tam gün' uygulamasına bakanlıkla birlikte karar verdiklerini belirten Özcan kaygılı: Ancak uygulama öyle tecelli etti ki hocaların zararına gibi bir durum oluştu. Ayrıca bu yıl daha az bilimsel makale...

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yusuf Ziya Özcan, tam gün uygulaması nedeniyle, tıp alanında bilimsel çalışmaların azalacağı endişesini dile getirdi. Uygulamada sorunlar yaşandığını belirten Özcan, tıp fakültelerinde uygulama eğitiminin aksamaması için akademisyenlerle sözleşme yapıp, saat başı ücret yöntemini başlatmayı düşündüklerini vurguladı. AKŞAM'ın sorularını yanıtlayan YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan şunları söyledi:

ŞARTIMIZ HOCALARIN KORUNMASIYDI: Tam güne Sağlık Bakanlığı'yla birlikte karar verdik. Şartımız şuydu: Ne yapılırsa yapılsın, öğretim üyelerinin özlük haklarında, mali durumlarında, çalışma şartlarında kötüleşme olmayacak. Fakat uygulama öyle bir tecelli etti ki, hocaların zararına gibi bir durum oluştu.

Üniversitelerde araştırma ve öğretim faaliyetleri de zarar gördü. Yeni doktor adayları hocalarından tıbbı uygulamalı olarak öğreniyor. Şimdi bu iyi doktorlar üniversiteden ayrılırsa ne olacak?

AYRILANLARA SÖZLEŞME TEKLİFİ: Şu an tam günü kabul eden bir hoca normal mesaisini yapıp okuldan döner sermaye alırsa dışarıda hiçbir şey yapamaz. Ama 09.00-17.00 mesai yapıp döner sermaye almazsa dışarıda çalışabilir. Tam gün uygulaması nedeniyle üniversiteyle ilişkisi kesilen hocalarımız oldu. Biz de Sağlık Bakanlığı'na bu hocaları üniversitelere çekmek gerektiğini söyledik ve bir çözüm arayışına girdik. 'Hocalara, sözleşmeyle üniversitede derse girme hakkı verilsin' dedik. Sözleşme yöntemi bir taraftan da performans için çok önemli. Bu bir ara çözüm, izleyip bakacağız.

PATENT SAYIMIZ ÇOK DÜŞÜK
Bilimsel makale sayısında dünyada 17. sıradayız. Tam gün meselesi yüzünden bu yıl daha az makale yazılacağını düşünüyoruz. Bu bizi ya 17'nci sırada tutar ya da 18'e geri iter. 2020'ye doğru dünyanın ilk 10'unda olacağız. Makale çıkartma artış hızında İran ve Çin'den sonra dünya üçüncüsüyüz. Fakat biz bilgi birikimimizi teknolojiye çevirmek konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Size bir örnek vereyim. 2008'de İsrail'in yayın sayısı 9 bindi. Bizde ise 18 bin yayın vardı. İsrail'de 9 bin yayından patente başvuranların sayısı 4 bin 560'tı. Bizde ise 18 bin yayından sadece 85'i patente başvurdu. Bu, üniversite kendi halinde bir şey yapıyor ama sonuç yok demek. Bizim düşündüğünü pratiğe çevirip halka sunan üniversitelere ihtiyacımız var.

2500 AKADEMİSYENE YURDIŞINDA DİL EĞİTİMİ
Milletçe başka yabancı dil konuşamıyoruz, böyle bir sorunumuz var. Üniversitelerde öğretim üyelerinin yabancı dil sorununu çözmek için her öğretim üyesini 3 aydan 1 yıla kadar yurtdışına dil eğitimine yolluyoruz. Şu ana kadar dil eğitimi için 2 bin 500 öğretim üyesi yurtdışına gönderildi. Türkiye'de şu an 47 bin öğretim üyesi var. Dil eğitimi, lisan sınavlarından 50 puan alan ve yurtdışından akseptansı bulunan tüm öğretim üyeleri için geçerli. Akseptans alamayanlara da yardım ediyoruz. Parasını tamamen YÖK ödüyor. Sayı olarak bir sınırımız yok ihtiyacı olan bütün öğretim üyelerine açık. 

ASİSTANLAR MALTA'YA: Bize bu yıl 8 bin 500 kadro verildi. Bunların derhal devreye girmesi gerektiğinden onlara İngilizce öğretme işini de kendi üzerimize aldık. Dil eğitimi için buradaki üniversitelerle anlaştık. Dil eğitimlerinin ilk 6 aylık kısmını buradaki üniversitelerden aldırıyoruz. Sonra sınava sokuyoruz, geçerlerse akademik olarak yola devam ediyorlar. Geçemezlerse 3 aylığına yurtdışına yolluyoruz. İlk 450 kişiyi Malta'ya yolladık. Malta'yı seçme sebebimiz fiyatlarının çok uygun olması. Şimdi devreye Kanada ve ABD'de lisan öğretimi konusunda girecek. Ekonomik krizden sonra ABD'de de fiyatlar uygunlaşınca fiyatları değerlendirmeye başladık. Bir kısmını bu ülkelere de gönderebiliriz.

YÖK'ÜN ADI DEĞİŞEBİLİR
YÖK adının 12 Eylül'ü hatırlattığını söyleyen YÖK Başkanı Özcan, 'Yeni Yüksek Öğretim Kanunu'nun hazırlanması sürecinde isim değişikliğini de düşünüyoruz. Siyasiler anayasayı yaparlarsa bizim kanunumuz da hızla çıkar' dedi.

DENETİM SİSTEMİ DEĞİŞECEK: Önümüzdeki 5 yılda üniversite sayısının 200'e çıkmasının mümkün olduğunu belirten Özcan, bu büyümeyi YÖK'ün kaldırabilmesi için bazı değişikliklere ihtiyaç olacağını belirterek şöyle dedi: 'Denetleme Kurulu üye sayısını 10'dan 60'a çıkarıp yeni daire başkanlıkları ihdas etmek istiyoruz. Bu kurul idari ve mali denetleme yapacak. Akademik durumunun değerlendirilmesi ise bağımsız bir akreditasyon kurumu tarafından yapılmalı. Bütün kanun taslağını, yönetmeliğini hazırladık. Burada tartışılan bir konu, akreditasyon kurumunun YÖK'ten ne kadar bağımsız olacağı. Bu kurumun personeli ve diğer giderleri başta YÖK
tarafından karşılanıp sonradan bırakılabilir.'

CUMHURBAŞKANI'NA UYMAYA ÇALIŞIYORUZ: Rektör atamalarında üniversitelerden gelen sıralamayı fazla değiştirmemeye çalıştıklarını söyleyen Özcan, “Sayın Cumhurbaşkanı da artık en fazla oy alanları atıyor. Sayın Cumhurbaşkanı'nın tutumu bizi de etkiledi biz de ona uygun davranmaya çalışıyoruz' dedi.

REKABET YARARLI
Özcan, üniversiteler arasında rekabet başlamasından duyduğu mutluluğu da şöyle dile getirdi: “Hepsi birbirine bakıyor, ne projeleri var, güneş arabaları var mı, takip ediliyor. Bu rekabet devam ederse Türkiye'nin yararına olur. Yaşanan değişimlere ve yeni trendlere vakıf üniversitelerinin daha hızlı adapte olduğunu söyleyebilirim.'

Ömür EMLİK

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1945 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim