• BIST 10260.49
  • Altın 2400.636
  • Dolar 32.257
  • Euro 34.6756
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 30 °C

"Terlemek değil, terlememek tehlikeli"

"Terlemek değil, terlememek tehlikeli"
Terleyen kişiler ısı çarpmasına daha az maruz kalıyor.Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit,

Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, terlemenin vücudun savunma mekanizması olduğunu, toksinleri dışarıya attığı için de sağlıklı kalmayı sağladığını söyledi. Sıcak havalarda terleyen kişilerin güneş ve ısı çarpmasına daha az maruz kaldığını ifade eden Prof. Dr. Şenyiğit, terlemenin değil terlememenin tehlikeli olduğunu ifade etti.

Hava sıcaklığının 40 dereceye ulaştığı Güneydoğu'da uzmanlar güneş çarpmasına karşı mecbur kalınmadıkça saat 11.00 ile 15.00 arasında dışarı çıkılmaması uyarısında bulunuyor.

Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, yüksek ısının insanların dengesini bozduğunu söyledi. Isı ve güneş çarpmasının aynı şey olduğunu ifade eden Prof. Dr. Şenyiğit, "Ter ve ağrı Allah'ın bir nimetidir. Terleme vücudun savunma mekanizmasıdır. Kişi terlediği zaman ısı kaybettiği için vücut dengesini sağlıyor. Onun için aslında terlemek değil, terlememek tehlikelidir. Kişi güneşte yürüyüp terlemiyorsa, abuk sabuk konuşuyorsa; bu kişi ısı çarpmasına maruz kalmış demektir. Böyle bir durumda kişi hastaneye gidemiyorsa, ılık bir ortam oluşturmamız lazım; yarı oturur pozisyonda kafadan başlayıp duş aldırmak en doğrusudur. Aynı zamanda hasta sıvı kaybı yaşadığı için serin içecekler verilmesini öneriyoruz" dedi.

Vücut ısısının 33 santigrat olduğunu belirten Şenyiğit, serinlemenin en sağlıklı yönteminin temiz suda yüzmek olduğunu söyledi.
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 8634 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim