• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 17 °C

Terminatör bakteride korkunç senaryo

Terminatör bakteride korkunç senaryo
Domuz gribinden sonra sinsice yayılan bir tehdit olarak görülen NDM-1 adlı enzim bağışıklık sistemi düşük genç ve yaşlıları vuruyor.

Avrupa ve ABD'de hızla yayılan Belçika'da bir kişinin ölümüne neden olan terminatör bakteri uzmanları endişelendirmeye başladı. Kuş gribi, domuz gribi, kırım kongo hastalığından sonra sinsice yayılan yeni bir tehdit olarak görülen NDM-1 adlı bakteri bilinen tüm antibiyotiklere karşı direnç gösteriyor. Bu yüzden hastalığın tedavisi genellikle ölümle sonuçlanıyor. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gaye Usluler bu enzimin oldukça tehlikeli olduğunu söyledi.

AMELİYATHANELERDEN BULAŞIR
Usluer, Hindistan'da ameliyat olan bir grup hastada ortaya çıkan ve o hastaların yaptığı yolculuklarla dünyaya yayılan NDM-1'in insandan insana geçebileceğini söyledi. Prof. Usluler, "Özellikle hastane ortamında ortak araç gereçler ve hastane personelinin elleri aracılığıyla bu bakteri transfer olabilir. Özellikle yoğun bakım kliniklerindeki bu bakteri daha yoğun görülebilir. Hatta o bölümün kapatılması gibi ciddi önlemler gerekebilir" dedi.

KİMLER RİSK ALTINDA?
Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin bu bakteriyi kapma olasılıklarının diğerlerine göre daha fazla olduğunu söyleyen Usluer, "Özellikle çok genç hastalar, yaşlı hastalar ve bağışıklık sistemi baskılanmış hastalar bu enzimi taşıyan bakterilere karşı daha duyarlıdır. Dolayısıyla daha fazla risk altındalar" şeklinde konuştu.

SAĞLIK TURİZMİNE DİKKAT
Hastaların ülkeler arasında sağlık amaçlı dolaşımının dirençli bakterilerin yayılıma riskini doğurduğuna dikkat çeken Prof Gaye Usluler ülkemizin de bu konuda önlemler alması gerektiğini söylüyor. Usluer, "Türkiye, Macaristan ve diğer Doğu Avrupa ülkeleri de sağlık turizmi için sık sık gidilen yerler. Yurtdışından bu bakterileri kapmış olan turistler bizim hastanelerimize gelebilir. Çok dikkatli olmak gerek" dedi.

SIK ELLERİNİNİZİ YIKAYIN
Ünlü tıp dergisi Lancet'te yazan Profesör Timoty Walsh liderliğindeki uzmanlar, "Bu dirençli bakteri antibiyotiklerin faydasız kaldığı bir dönemin habercisi" diyerek, 'çok yakın uluslararası izleme' çağrısında bulundu. İngiltere'de 50 kişide bu bakterinin görünmesinin ardından Cardiff Üniversitesi araştırmacıları hastalardan bakteri örnekleri alarak ilaçlara karşı dirençlerini test etti.
İçinde yok edilemez bir gen olduğu belirtilen NDM1'den korunlanın şimdilik tek yolu sık sık el yıkamak.

Münevver ÇAKIRTAŞ
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2677 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim