• BIST 9524.59
  • Altın 2488.665
  • Dolar 32.5062
  • Euro 34.7208
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 18 °C

Tıbbi Malzeme Temin Esasları İle İlgili 2011/20 Nolu Genelge (Danıştay Kararı)

Tıbbi Malzeme Temin Esasları İle İlgili 2011/20 Nolu Genelge (Danıştay Kararı)
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Tarafından Tıbbi Malzeme Temin Esasları İle İlgili 2011/20 Nolu Genelge yayınlandı.

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Tarafından Tıbbi Malzeme Temin Esasları İle İlgili 2011/20 Nolu Genelge yayınlandı.

 

T.C.

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI

Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü

 

 

 

SAYI  : B. 13.2.SGK.0.1 1.02.00/ 36                                        22 Şubat 2011

KONU: Danıştay Kararı

 

 

GENELGE

2011/20

 

Kurumumuz aleyhine tıbbi malzeme temin esasları ile ilgili açılan davada; Danıştay Onuncu Dairesi'nin 31.12.2010 tarihli ve E.2010/6710 sayılı kararı ile "... 25.03.2010 tarihli ve 27532 (Mükerrer) sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinin Tıbbi Malzeme Temin Esasları başlıklı 7.1. maddesinin onuncu fıkrasının "... garanti kapsamı süresi içinde hastanın kusuru olmaksızın oluşan masraflar firma tarafından, garanti kapsamı süresi dışında hastanın kusuru olmaksızın oluşan masraflar, hasta kusurunun olmadığının ve bakım ve onarımının gerektiğinin Kurumca tespit edilmesi halinde ..." ibaresi ile "Hastanın kusuru hallerinde ise söz konusu masraflar hasta tarafından karşılanacaktır" kuralı, ondokuzuncu fıkrasının "Tıbbi Malzeme reçete tarihi ile fatura tarihi arasında en fazla 5 (beş) iş günü olmalıdır" kuralı, Myoelektrik kontrollü kol protezleri başlıklı 7.3.1 maddesinin dördüncü fıkrasındaki "Tek taraflı dominant üst ekstremite amputasyonu olanlara 2 kanallı myoelektrik kontrollü kol protezi ödenir" kuralı, Akülü tekerlekli sandalye temini başlıklı 7.3.12.F maddesinin ikinci fıkrasındaki "... 12 yaş altı hastalarda yukarıdaki şartlar sağlansa bile akülü tekerlekli sandalye bedelleri Kurumca ödenmez" kuralı, Tekerlekli sandalye temini başlıklı 7.3.12.E maddesinin ikinci fıkrasındaki "SUT eki Ek-5/C Listesinde belirtilen bedeller doğrultusunda Kurumca karşılanır" ibaresi, Ek-5/C Listesinde "Özellikli Motorsuz Tekerlekli Sandalye" için 550 TL, "Akülü Tekerlekli Sandalye" için 2.200 TL, "Tekerlekli Sandalye Oturma Adaptasyonu" için 80 TL, "Standing Table (Ayakta Dik Konumlandırma Cihazı)" için 600 TL ve "Parapodium Cihazı (Ayakta Dik Pozisyonlama Cihazı)" için 3.000 TL ödenmesine ilişkin bölümünün yürütülmesinin durdurulmasına karar verilmiştir.

 

2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 28 inci maddesinde "Danıştay, Bölge İdare Mahkemeleri, İdare ve Vergi Mahkemelerinin esasa ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararlarının icaplarına göre idare, gecikmeksizin işlem tesis etmeye veya eylemde bulunmaya mecburdur" hükmü doğrultusunda 2010 Sağlık Uygulama Tebliğinde aşağıdaki düzenlemelerin yapılması uygun görülmüştür;

 

1-       7.1. Tıbbi Malzeme Temin Esasları başlıklı maddesinin onuncu fıkrası, Hasta kullanımı sırasında ortaya çıkabilecek ortez, protez ve Kurumca iade alınan cihazlara ilişkin bakım ve onarım masraflarından, garanti kapsamı süresi içinde oluşan masraflar firma tarafından, garanti kapsamı süresi dışında oluşan masraflar, bakım ve onarımın gerektiğinin Kurumca tespit edilmesi halinde Kurum tarafından karşılanır. Kurum ihtiyaç duyduğunda bu tespiti teknik servis raporu veya hekim raporu ile de yapabilir. Bu madde kapsamındaki tıbbi malzemeler için, garanti süresi bitiminden kullanım miatlarının sonuna kadar servis hizmeti verebileceği yüklenici firmalarca taahhüt edilmelidir.

2-       7.1. Tıbbi Malzeme Temin Esasları başlıklı maddesinin ondokuzuncu fıkrası, Tıbbi Malzeme fatura tarihinin hizmetin verildiği tarihten sonra en geç 10 (on) gün içinde düzenlenmiş olması gerekir.

3-       7.3.1. Myoelektrik kontrollü kol protezleri başlıklı maddesinin dördüncü fıkrası, Tek taraflı dominant üst ekstremite amputasyonu olanlara, bu durumun sağlık kurulu raporu ile tevsik edildiği durumlarda 4 kanallı myoelektrik kontrollü kol protezi bedelleri Kurumca ödenir.

4-       7.3.12.F. Akülü tekerlekli sandalye temini başlıklı maddesinin ikinci fıkrası, ... kişinin mental fonksiyonlarının ve akülü tekerlekli sandalyeyi trafikte kullanıp kullanamayacağı hususunun ayrıca belirtildiği; sağlık kurullarınca düzenlenen sağlık kurulu raporuyla tevsik edilmesi koşuluyla, akülü tekerlekli sandalye bedelleri Kurumca ödenir.

5-       7.3.12.E. Tekerlekli sandalye temini başlıklı maddesinin ikinci fıkrası, ... özellikli motorsuz tekerlekli sandalye bedeli ödenmesinde, 7.2.2. Ayaktan tedavilerde reçete karşılığı hasta tarafından temin edilen tıbbi malzeme bedellerinin ödenmesi" maddesinde yer alan hükümler doğrultusunda Kurumca karşılanır.

 

Şeklinde yeniden düzenleme yapılmıştır.

 

Ayrıca, Ek-5/C Listesinde "Özellikli Motorsuz Tekerlekli Sandalye", "Akülü Tekerlekli Sandalye", "Tekerlekli Sandalye Oturma Adaptasyonu", "Standing Table (Ayakta Dik Konumlandırma Cihazı)", "Parapodium Cihazı (Ayakta Dik Pozisyonlama Cihazı)" bedellerinin ödenmesinde 7.2.2. Ayaktan tedavilerde reçete karşılığı hasta tarafından temin edilen tıbbi malzeme bedellerinin ödenmesi" maddesinde yer alan hükümler doğrultusunda işlem yapılması, uygun görülmüştür.

 

Bu Genelge 23.02.2010 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

 

Bilgi edinilmesini ve gereğini rica ederim.

 

 

 

M. Emin Zararsız

Kurum Başkanı

 

Genelgenin aslı için tıklayınız.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 25149 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim