• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Tıpta yerli malı KOBİ'den

Tıpta yerli malı KOBİ'den
Türkiye'nin ithalat kalemlerinin başında sağlık geliyor. Ancak son dönemde KOBİ'lerin bu alandaki yatırımları yıllık 21 milyar doları bulan ithalatı dizginlemeye başladı. Güncel verilere göre 300'den fazla ...

Türkiye'nin ithalat kalemlerinin başında sağlık geliyor. Ancak son dönemde KOBİ'lerin bu alandaki yatırımları yıllık 21 milyar doları bulan ithalatı dizginlemeye başladı. Güncel verilere göre 300'den fazla işletme son 5 yılda sağlık alanına yatırım yaptı. Bu firmalardan biri olan Mediteks de geliştirdiği yeni nesil tıbbi ürünlerle hem ithalatı kesti hem de 32 ülkeye ihracata başladı. Bayrampaşa'daki tesislerinde tıp tekstili ve medikal sistemler üzerine yoğunlaşan şirketin 80 farklı çeşitte üretimi var. Dünyanın birçok hastane ve ilaç markalasına yüzde 100 yerli "tıbbı malzeme" temin eden kuruluş, Türkiye'deki özel hastanelerin de yüzde 80'inin ürün tedarikçisi konumuna yükseldi. Sargı bezinden ağrı tedavilerine kadar birçok sağlık gerecini üreten firma 150 kişiye de istihdam sağlıyor.

AVRUPA'YA SATIYOR
Şirketin Türkiye'de hayata geçirdiği birçok ilk de var. Özellikle ağrı tedavilerinde kullanılan 'Cold-Hot Treapy' (Sıcak - soğuk terapi bantları) ürünlerini Türkiye'de ilk kez üreten firma, yenilikçi ürünlerini başta Avrupa olmak üzere birçok ülkeye satma başarısı gösterdi. Buzdolabına koyulup ihtiyaç olduğunda kullanılan sıcak soğuk terapi bantları, burkulmalardan, migren ağrılarına, böcek ısırmalarından, kanamalı yaralara kadar sayısız alanda kullanılıyor.

LONDRA'DA EĞİTİM ALDI
Mediteks'in kurucusu olan Ekrem Başarır, aynı zamanda eski milli su topu oyuncusu. Üniversite eğitimini ise Londra'daki University Richmond College'de tamamladı. İş hayatına üniversiteyi bitirdikten sonra atılan Başarır, 1999'da Mediteks'i kurdu. Kısa sürede önemli bir başarı grafiği yakalayan Başarır, özel hastanelerin yüzde 80'inin ürün tedarikçisi konumuna yükseldi. Sıcak-soğuk kompreslerde Türkiye'deki tek yerli üretici olduklarını vurgulayan Başarır, "2003 yılında arabamı satıp bu işe soyundum. Uzun süren Ar-Ge çalışmalarından sonda yerli üretime geçmeyi başardık. Hem tekstil aksesuarlarında hem de sağlığa yönelik medikal tekstil ve sıcak-soğuk jel ürünlerimizle oldukça iyi bir konuma geldik" diyor.

YENİ YATIRIMINI EDİRNE'YE YAPTI
Bayrampaşa'daki tesislerinin yanı sıra Edirne'de de ciddi bir yatırıma başladıklarını ifade eden, Başarır, "İlk etapta 200 ile 250 kişi istihdam edilecek ve üç vardiya çalışacağız. Sonrasında 500 kişiyi istihdam etmeyi planlıyoruz. Üretim çeşitliliğimiz de güçleniyor. Şuan Medikal tekstilin içine; sargı bezleri, elastik bantlar, gaz kompresleri gibi içinde kumaş olan her türlü tıbbi tekstil ürünleri giriyor. Biz bunların hepsini üretiyoruz" diyor.

GİRİŞİMCİYE ÖNCE EĞİTİM SONRA DESTEK
KOSGEB son dönemde sadece KOBİ'leri destekleyen kurum olma kısırdöngüsünü kırdı ve yeni girişimcilere de kapılarını açtı. Yeni girişimcilere milyonlarca TL kaynak ayıran kurum, destek paketi üç alt programdan oluşuyor. Bunlardan ilki, Uygulamalı Girişimcilik Desteği. Bu program daha çok eğitim ağırlıklı konuları içeriyor. Minimum 60 saatlik eğitim ve atölye çalışmasından oluşan bir programı kapsıyor ve temel girişimcilik bilgileri aktarılıyor. Eğitimlere katılanlardan hiçbir ücret alınmıyor. İkincisi ise Yeni Girişimci Desteği. Bundan uygulamalı girişimcilik eğitimini tamamlayarak işini kuran girişimciler yararlanabiliyor. Tabii buraya işin eğitiminden çıkıp pratiğe geçiş noktası da diyebiliriz. Burada fikri olan girişimcilere 200 bin TL'ye kadar destek sağlanmaya başlıyor. Sonuncusu ise İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) Desteği. Burada ise girişimcinin hazır altyapılardan yararlanması sağlanıyor. Bu amaçla söz konusu merkezler bünyelerinde barındırdıkları işletmelere, işletme geliştirme danışmanlığı, uygun koşullarda işyeri mekânı, ortak ofis ekipmanı, ofis hizmetleri gibi hizmetler sunarak işletmelerin en kırılgan oldukları ilk yıllarını sağlıklı bir şekilde atlatmalarını ve büyümelerini sağlamaya yardımcı oluyorlar.

METİN CAN

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1755 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim