• BIST 9055.34
  • Altın 2295.671
  • Dolar 32.3229
  • Euro 35.1342
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 26 °C

Tırnaktaki sağlık alametleri

Tırnaktaki sağlık alametleri
Tırnaklardaki renk ve şekil değişiklikleri sağlığınızla ilgili önemli ipuçları veriyor.

Tırnaklardaki renk ve şekil değişikliğinin dikkate alınması gerektiğini söyleyen Dermatoloji Uzmanı Dr. Buket Pençe, "Tırnak görüntünüz sağlığınız hakkında bilgi veriyor" dedi.

Parmak uçlarını koruyan tırnakların yarı saydam oldukları için normalde pembe görülmeleri gerektiğini söyleyen Dermatoloji Uzmanı Dr. Buket Pençe, tırnakların renk ve şekillerindeki değişikliklerin pek çok hastalığın habercisi olabileceğine dikkat çekti. El tırnakları 5-6 ayda ayak tırnaklarının ise 10-12 ayda dipten uca kadar uzayabildiklerini anlatan Dr. Pençe, "Tırnakların mantar gibi kendi hastalıkları olduğu gibi sedef, ekzema gibi bazı deri hastalıklarında etkilenip bozulabilirler" dedi.

GÜNEŞ TIRNAKLARA DA ZARAR VERİYOR
Tırnağını uzatan kişillerde kendiliğinden tırnakta boşalmanın görülebileceğini aktaran Dr. Pençe, "Tırnakta boşalma tırnağın yatağından ayrılmasıdır. Sedef hastalığı, parmak uçlarındaki ekzema, bazı ilaçlar, dolaşım bozukluklukları, doğumsal deri bozuklukları, tiroid hastalıkları, aşırı terlemelerde görülen bu bozukluğu çeşitli travmalar, takma tırnaklar, fazla güneşte kalmak da başlatabilir veya şiddetlendirebilir" dedi.

NEDEN KIRILIYOR?
Tırnak kırılmalarının nedenleri arasında dolaşım bozukluğu ve demir eksikliğinin gösterilebileceğini dile getiren Dr. Pençe, "Ayrıca tırnakların uzun süre suda kalması, sabun, deterjan ve kimyasal maddelere aşırı maruziyet de tırnak kırılmalarına neden olur" ifadesini kullandı. Dr. Pençe, Bazı kan hastalıklarında , AIDS hastalığında ve bazı pankreas hastalıklarında ise tırnaklarda tabakalanma görülebileceğine dikkat çekti.

İÇ ORGANLARIN DA ETKİSİ VAR
Deri dışındaki bazı organların hastalıkları da tırnaklarda çeşitli değişikliklere neden olabileceğini kaydeden Dr. Pençe, "Tırnaklarda boşalma olarak isimlendirilen onikolizis, tırnaklarından kırılması, tabakalanma, sarı tırnak sendromu, enine çukur çizgiler ise iç organ hastalıklarında en sık görülen tırnak değişiklikleridir" diye konuştu.

ÇİZGİLERİN ANLAMI
Tırnağın oluşumundaki geçici duraklama nedeniyle kızıl, kızamık, kabakulak, zatürre, grip, tifüz, yılancık, sarılık gibi enfeksiyonlarda tırnaklarda enine çizgiler oluşabileceğin söyleyen Dr. Pençe, "Bu bozukluklar sadece birkaç tırnakta ise tırnağı sık sık geriye itmek, zorlayıcı manikür, kola turnike uygulaması,ortopedik sorun gibi lokal nedenlerle oluşur" şeklinde konuştu. Dr. Pençe, tırnaklardaki küçük kanama çizgilerinin ise kalp içindeki zarın enfeksiyonu, mide ülseri, hipertansiyon, sedef gibi deri hastalıkları, diyaliz hastalarında ve küçük travmalardan sonra görülebileceğini belirtti.

TIRNAKTAKİ RENKLER DİKKAT!
Tırnakta genelde beyaz, sarı ve yeşilimsi renklerin görüldüğünü belirten Dr. Pençe, her rengin farklı bir anlamı olduğunu dile getirdi. Beyaz lekelerin tüberküloz, nefrit, lenfoma, donuk yaralanması, kanser metastazları, tifo, siroz, cüzam, ülseratif kolit, tırnak yeme, kanser ilacı kullanımı, sert manikür nedeniyle görüleceğini söyleyen Dr. Pençe, şöyle devam etti: " Sarı tırnak sendromu sonucunda tırnaklarsa sarı veya yeşilimsi bir renk oluşur. Parmak uçlarında, yüzde, topuklarda şişme oluşur. Ayrıca bu sendromda akciğer ve plevra (akciğer zarı) hastalıkları da bulunur. Bu üç belirti en sık immün sistem yetmezliklerinde, bazı ilaçların kullanımında (penisilamin), sinir sistemi hastalıklarında, meme, akciğer, mesane kanseri ve lenfomada görülür" dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6317 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim