• BIST 9071.88
  • Altın 2324.344
  • Dolar 32.3615
  • Euro 34.924
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Tiroid yetersizliği halsiz bırakıyor

Tiroid yetersizliği halsiz bırakıyor
Özellikle kadınlarda görülen tiroid, nedensiz gibi görünen birçok değişimin kaynağını oluşturuyor.

Tiroide bağlı biyolojik ve fizyoloik değişimlerin başında ani kilo değişimleri, diyete rağmen kilo verememe ve cinsel isteksizliğin yatabileceğini söyleyen intercontinental Hospital Genel Cerrahi Uzmanı Dr. ilker Abcı, "Guatr tiroid bezinin çeşitli nedenlerle büyümesidir.

Toplumda yaklaşık yüzde 30-40 oranında tiroid bezinin çeşitli hastalıkları mevcuttur. Büyük oranda iyi huylu olmalarına rağmen ortalama olarak 100 tiroid nodülününden 151nde kansere rastlanmaktadır"dedi.

ÖMÜR BOYU İLAÇ GEREKİR

Troidle ilgili kavramlarının çoğu zaman karıştırıldığını aktaran Abcı, "Tiroid bezinin yetersiz çalışması sonucunda veya diğer sebeplerle tiroid bezinin salgıladığı hormon vücudumuzun ihtiyacını karşılayamayabilir" dedi. Kan testleri sonucu teşhisin doğrulanmasını takiben eksik olan tiroid hormonunu vererek iyileşilebileceğini dile getiren Abcı, "Bu hastalar ömür boyunca ilaç kullanmak zorundadır. Tedavide kullanılan tiroid hormonunun standart dozu yoktur. Bu nedenle her hastada yapılacak ölçüm ve takiplerle gerçek ve doğru idame dozu bulunmalıdır" ifadesini kullandı.

TEDAVİSİ MÜMKÜN MÜ?

Tiroid bezinde nodül saptanmış-sa bir endokrinoloji veya endokrin cerrahına başvurulması gerektiğini anlatan Abcı, tedavi hakkında şu bilgileri verdi:

"Tiroid no-düllerinin tedavisi sebebe bağlıdır. Şayet yapılan tiroid ince iğne aspi-rasyon biyopsisinde iyi huylu, kan-seröz olmayan hücreler görülmüşse, büyüme eğilimi göstermeyen küçük nodüller takip edilebilir. Bazen nodüllerin büyümesini engellemek veya küçültmek amacıyla tiro-id hormon tedavisi tercih edilebilir."

Münevver ÇAKIRTAŞ

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3553 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim