• BIST 8871.74
  • Altın 2241.161
  • Dolar 32.3373
  • Euro 35.0876
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 18 °C

Trafik kazalarındaki SGK uygulamalarına iptal davası açıldı

Trafik kazalarındaki SGK uygulamalarına iptal davası açıldı
Sigorta Şirketleri Birliği Genel Sekreteri Erhan Tunçay, Torba Yasa ile getirilen trafik kazası geçirenlerin sağlık giderlerini SGK’nın üstlenmesine yönelik uygulamanın Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle iptali için dava açtıklarını belirtti.

Sigortacılar, trafik kazalarında tedavi giderlerini Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) karşılamasına yönelik uygulamanın iptali için dava açtı. Bu yılın Şubat ayında yürürlüğe giren Torba Yasa ile trafik kazası geçirenlerin tüm sağlık giderlerini SGK üstlenirken, sigorta şirketlerine de trafik sigortası primlerinden belli bir payı SGK’ya aktarma zorunluluğu getirildi. Böylece şirketlerin, trafik sigortasında kaynaklanan sağlık giderlerini karşılama sorumluluğu da son buldu. Hazine’nin, SGK’ya aktarılacak sigorta primlerine ilişkin yönetmeliği, Eylül ayında yayınlaması ile yeni uygulama başladı. Ancak SGK’nın, kaza geçirenlerin sağlık giderlerini Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ile sınırlı tutması bir taraftan vatandaşları mağdur ederken, diğer taraftan da sigorta şirketlerini sıkıntıya soktu. Geçtiğimiz haftalarda ise Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB), Torba Yasa’daki düzenlemenin Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle uygulamanın iptali için dava açtı.

TSRŞB Genel Sekreteri Erhan Tunçay, Torba Yasa’nın, kaza geçirenlerin sağlık giderlerini SGK’nın karşılamasına yönelik uygulamanın idari düzenleme yetkisini Hazine Müsteşarlığı’na verdiğini belirterek, “Açmış olduğumuz dava, Hazine Müsteşarlığı tarafından gerçekleştirilen idari işlemlere yöneliktir. Dava, Hazine Müsteşarlığı’na yönelik olup, Kanunda yer almayan ve trafik kazasında yaralanan kişileri mağdur edecek olan düzenlemelerin iptaline ilişkindir” dedi. Erhan Tunçay, Torba Yasa hazırlanırken yeni düzenlemenin yol açacağı mağduriyetleri TBMM komisyonlarında ısrarla dile getirdiklerini ifade ederek, şunları söyledi: “O gün dile getirdiğimiz her husus, bugün ortaya çıktı ve vatandaş nezdinde ciddi bir mağduriyet yarattı. Sigorta sektörü bu olaydan son derece olumsuz yönde etkilendi. Elinde poliçesi olan sigortalı, trafik kazasında kusurlu olarak yaraladığında; yaraladığı kişi tedavisi için harcamış olduğu tutarı ya tam olarak SGK’dan alamıyor ya da istediği tedaviyi, istediği yerde olamıyor.”

Uygulama Anayasa’ya aykırı
Bu mağduriyetlerin yaşanmasının sigorta şirketlerini de olumsuz yönde etkilediğine, davalarla karşı karşıya bıraktığına değinen Erhan Tunçay, “Bu olumsuzluklara yol açan düzenlemenin iptaline ilişkin Danıştay’da dava açtık ve ayrıca kanun hükmünün Anayasa’ya aykırı olduğunu da dilekçemize ekledik” dedi.

SGK, 25 bin liralık sağlık gideri için 2 bin lira ödüyor

TSRŞB Genel Sekreteri Erhan Tunçay, SGK’nın, kaza geçirenlerin sağlık giderlerini SUT fiyatları üzerinden yapmasının ciddi sıkıntı yarattığını belirterek, şunları söyledi: “Kusuru olmaksızın trafik kazasında yaralanan bir kişi, kamu-özel ayrımı olmaksızın istediği hastanede acil tedavi görebilir. Ama mesela acil sonrası özel hastanede tedavi olan bir kişi 25 bin TL masraf yapıyor ancak SGK, SUT fiyatı uyguladığında kendisine 2 bin TL ödüyor. Kişi sigortacılara dava açıyor.”

DİĞER SİGORTA HABERLERİ

Allianz Avrupa’daki krize rağmen kârını artırdı

ALLIANZ yılın üçüncü çeyreği itibariyle 1,9 milyar Euro faaliyet kârı elde etti. Mali piyasalardaki çalkantıya rağmen Allianz Grup’un net karı 258 milyon Euro olarak gerçekleşti. Allianz Grup, hisse senedi piyasalarındaki duruma ve uluslararası mali krizlere rağmen 2011’in üçüncü çeyreğinde gelirlerini yüksek seviyelerde tutmayı başararak, geçen yılın üçüncü çeyreğinin sadece yüzde 1,8 aşağısında, 24,1 milyar Euro toplam gelir elde etti. Kur ve konsolidasyon etkileri düzeltildiğinde, Allianz’ın gelirleri yüzde 0,2 arttı. Allianz’ın 1,9 milyar Euro’luk faaliyet kârı bir önceki yılın yüzde 7,3 altında kalmasına rağmen hedefe paralel gerçekleşti. Geçen yıla göre düşüş, büyük ölçüde hayat ve sağlık branşlarındaki düşük yatırım gelirlerinden kaynaklandı. Allianz Grup’un bir önceki yıl 1,3 milyar Euro olan çeyrek dönem net karı, bu yıl 258 milyon Euro’da kaldı. Faaliyet dışı değer kaybı, özellikle finans sektörüne yapılan yatırımlardan ve Yunanistan tahvillerinden dolayı 931 milyon Euro’ya ulaştı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6687 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim