• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 17 °C

TTB: "Bütün vatandaşlar GSS primi ödemek zorunda bırakılacak"

TTB: "Bütün vatandaşlar GSS primi ödemek zorunda bırakılacak"
TTB Merkez Konseyi Genel Sekreteri Prof. Dr. Feride Aksu Tanık, Genel Sağlık Sigortası(GSS)'nda yapılan değişiklikle bütün vatandaşların her ay düzenli olarak GSS primi ödemek zorunda bırakılacağını savundu.

Türk Tabipleri Birliği(TTB) Merkez Konseyi Genel Sekreteri Prof. Dr. Feride Aksu Tanık, Genel Sağlık Sigortası(GSS)'nda yapılan değişiklikle sağlık üzerinden ciddi bir yoksullaştırma olacağını, bütün vatandaşların her ay düzenli olarak GSS primi ödemek zorunda bırakılacağını savundu.

Tanık, TTB Merkez Konseyi'nin Genel Sağlık Sigortası ile ilgili olarak düzenlediği basın toplantısında, aile içindeki kişi başı geliri asgari ücretin üçte birinden fazla olan bütün vatandaşların, bundan sonra GSS primi ödemek zorunda kalacaklarını bildirdi. GSS primlerini ödeyemeyenlerin borçlandırılacağını vurgulayan Tanık, "Geliri asgari ücretin üçte biri (295 TL) ile asgari ücret (886,5 TL) arasında olanlar aylık 35,4 TL; asgari ücret ile asgari ücretin iki katı (bin 773 TL) arasında olanlar aylık 106,38 TL, asgari ücretin iki katından daha fazla olanlar 212,76 TL tutarındaki zorunlu primlerini ödeyecek. Ödenmesi zorunlu olan primler, ödenmediği takdirde sürekli olarak birikecek ve daha sonra faizi ile birlikte vatandaştan tahsil edilecek." dedi.

-"YEŞİL KARTLI VATANDAŞLAR SGK KAPSAMINA ALINACAK"-

TTB Merkez Komitesi üyeleri Dr. Gülriz Erişgen, Dr. Hüseyin Demirdizen ve Dr. Osman Öztürk'ün de katıldığı toplantıda, basın açıklamasını okuyan Öztürk, "Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un TBMM'de kabul edildiğini ve Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun ertelenen hükümlerinin 1 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe girdiğini hatırlattı. Bu düzenlemelerle yeşil kartlı vatandaşların Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kapsamına alınacağını söyleyen Öztürk, düzenlemelerin getirdiği uygulamaları şöyle sıraladı:

"-SGK, aile hekimlerince yazılan reçeteler dahil olmak üzere reçetede yer alan üç kutuya kadar ilaçlar için 3 TL, ilave her bir kutu ilaç için 1 TL olmak üzere katılım payı tahsil etmeye yetkili olacak.

-Genel Sağlık Sigortası (GSS) primi ödeme gücü olmayan vatandaşlar sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına başvurarak gelir testi yaptıracaklar.

-Sadece kişi başına düşen aylık geliri 295 TL'den az olan vatandaşlar fakir olarak kabul edilecek ve primleri devlet tarafından ödenecek.

-Gelir testi yaptırmayan vatandaşların aylık geliri asgari ücretin iki katından (bin 773 TL) fazla kabul edilecek ve aylık 212,76 TL prim alınacak.

-SGK kapsamındaki diğer vatandaşlardan farklı olarak aylık geliri 295 TL'nin altında olanlar ile "65 yaşını doldurmuş muhtaç, güçsüz ve kimsesiz Türk vatandaşları' üniversitelerle "istisnai hallerde' özel sağlık hizmeti sunucularına ancak SGK tarafından belirlenecek koşullarda müracaat edebilecek.

-Her türlü sağlık hizmeti SGK tarafından "kurumca finansmanı sağlanmayacak sağlık hizmetleri' olarak tanımlanabilecek ve SGK tarafından "Temel Teminat Paketi' dışına çıkarılabilecek. Bu durumda bütün bedeli vatandaşlar tarafından ödenecek."

GSS'de yapılan bu düzenlemelerle birlikte vatandaşlar için sağlık güvencesinin ancak prim ödemeyle mümkün hale geldiğine, yurttaşlık hakkı olan sağlık hizmetinin "paran kadar sağlık" anlayışına dönüştürüldüğüne dikkat çeken Öztürk, parasını ödeyemeyen yurttaşların yoksul olduğunu devlete ispat etmeye mecbur bırakıldığını ve "sadaka" niyetiyle hizmet almaya mahkum edildiklerini aktardı. Yapılan düzenlemelerin başta yoksullar olmak üzere bütün vatandaşların sağlık hakkı için çok ciddi tehdit oluşturduğunu belirten Öztürk, "Sağlık bütün vatandaşlar için doğuştan kazanılmış bir haktır ve toplumun bütün kesimlerine eşit ve ücretsiz sağlık hizmeti ancak ve ancak genel vergilerle finanse edilen kamusal bir sağlık sistemiyle verilebilir. Bütün toplumu bir kez daha hep birlikte eşit, ücretsiz, nitelikli sağlık hizmeti için mücadeleye davet ediyoruz" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4146 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim