• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 18 °C

Türk erkeği prostatına sahip çıkıyor

Türk erkeği prostatına sahip çıkıyor
Türkiye’nin Prostat Kanseri Haritası çıktı. Üroonkoloji Derneği’nin projelendirdiği, Sağlık Bakanlığı Kanser Kayıt Dairesi’nin desteklediği PROSTATTÜRK araştırması kanserin 2.5-12 yıl arasında erken teşhis edildiğini ortaya koydu.

Türkiye’de bir yılda 100 bin erkeğin 35’ine prostat kanseri tanısı konuluyor. Bu oran Amerika verilerine göre 100 binde 157, Norveç’te 76, İsveç’te 84.6, İspanya’da 56, İsrail’de 50, Japonya’da 20, Çin’de 15.

PROSTATTÜRK Çalışması sonuçlarını açıklayan Proje Koordinatörü Dr. Ferruh Zorlu, şöyle konuştu:

"Bu çalışma ile Türkiye’nin prostat kanseri haritasını çıkardık. Türkiye’de prostat kanseri Orta Avrupa ve Akdeniz ülkelerine yakın bir oranda görülüyor. Daha önceki veriler Türkiye’deki prostat kanserinin daha az olduğu yönündeydi. Erkeklerin prostat kanseri hakkında bilinçlenmesi, hekimlerin daha sık PSA bakması ve prostat kontrolleri erken tanı oranlarını arttırdı. Hastalık daha belirgin hale gelmeden, 2.5 ila 12 yıl arasında erken teşhis edilebiliyor ve iyileştirici tedavi imkanları hastalara sunuluyor.

İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Trabzon, Edirne, Kayseri, Gaziantep, Erzurum, Malatya, Eskişehir, Zonguldak’ta yürütülen PROSTATTÜRK Çalışması’na 4 bin 150 hasta katıldı. Çalışma sonuçlarına göre prostat kanserinin en sık İstanbul ve Ankara’da görüldü. Sonuçları değerlendiren Dr. Ferruh Zorlu, şöyle konuştu:

”Prostat kanserinin erken teşhisinde ilk adım olan PSA (Prostat Spesifik Antijen) testinin sıklıkla bakıldığı üniversite, eğitim-araştırma hastanelerinin yoğun olduğu bölgelerde prostat kanseri daha sık teşhis edilmektedir. Ankara ve İstanbul’da yaşayanlarda bu oran 100 binde 40’ı geçmektedir. En az ise 100 binde 17.7 oranıyla Edirne’de görülüyor. Adana’da ise 33.8 ile Türkiye ortalamasına (35/100 000) yakın prostat kanseri görülüyor."

Ameliyat süresi kısaldı
Cerrahi tekniklerin ilerlemesi ile daha küçük kesilerle ve kısa sürede prostat kanseri ameliyatlarının yapıldığına dikkat çeken Zorlu, tedavideki gelişmeler hakkında ”Robot sayesinde daha az kan kaybıyla ameliyat yapılmaktadır. Radyoterapi tekniklerindeki gelişmelerle tedavi başarıları artarken yan etki oranları azaldı. Riskli hastalarda radyoterapi ile beraber hormon kullanımı hastalığın tekrarlama oranlarını azaltarak yaşamı uzatmaktadır" dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2547 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim