• BIST 9530.47
  • Altın 2477.956
  • Dolar 32.4838
  • Euro 34.8308
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 18 °C

Türk hastalar yabancı doktora emanet!

Türk hastalar yabancı doktora emanet!
Hükümet, yetki kanununnun verdiği 6 aylık sürenin son gününde çıkardığı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile sağlık alanında yeni düzenlemelere gitti.

Hükümet, yetki kanununnun verdiği 6 aylık sürenin son gününde çıkardığı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile sağlık alanında yeni düzenlemelere gitti. Türkçe bilen yabancı doktor ve hemşirelere Türkiye’de çalışma yolu açıldı.

‘TÜRK KADINLARI’ ÇIKARILDI
KHK ile 1928 tarihli Tababet ve Şuabatı San’atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanunu’ndaki “Türk hekimlerinin’’ ibaresi “hekimlerin’’ şeklinde değiştirildi. 1954 tarihli Hemşirelik Kanunu’ndaki “Türkiye’de hemşirelik sanatını bu kanun hükümleri dahilinde hemşire unvanını kazanmış Türk kadınlarından başka hiçbir kimse yapamaz’’ ifadesi de “Bu kanunhükümlerine göre hemşire unvanı kazanmış olanların dışında hiç kimse Türkiye’de hemşirelikmesleğini icra edemez’’ ifadesi ile değiştirildi. Böylece yabancı doktor ve hemşirenin önündeki engel kaldırıldı.

Düzenlemeyi HABERTÜRK’e değerlendiren Sağlık Bakanı Recep Akdağ, şunları söyledi: “Bunun 2-3 bin kişi getireceğini tahmin ediyoruz. Türkiye’de eğitimalmış, uzmanlaşmış, Türkçe bilen Ortadoğu, Afrika ve Türki Cumhuriyetler’den çok fazla talep var. Onların önemli bir bölümü Türkiye’de kaçak çalışıyor. Bizimde doktor ihtiyacımız var. Bunlar gelse bumillete hizmet etseler kötümü olur? Yoksa yurtdışından çok fazla doktor gelmez. Denklik de gerekiyor. Bir de özel hastanelerin bazı özellikli doktorları getirmesinin önünü açar. Yoksa artış için bizimkendi öğrencimizin yetişmesi gerekiyor. Tıp fakültelerinde öğrenci sayısı 4 bin 500’den 9 bine yükseldi. YÖK’e önerimiz 12 bine ulaşması. Hemşire kontenjanlarımız 6 bin 500’den 14 bine çıktı.

‘HEKİMLERİN SAYISI YETERSİZ’
Burada da 20 bine çıkarılması lazım. Önümüzdeki yıllarda en önemli problemsağlık insan gücü sayısının yetersizliği. Bu sağlık personeline de büyük bir yük getiriyor. Şimdi Türkiye’de uzman sayısı olarak her 100 bin kişiye 86 uzman doktor düşüyor. Bu Avrupa’da 200’leri buluyor. Bu ülkede hekimyetersiz. Toplam doktor sayısı itibarıyla bizde 100 bin kişiye 156 doktor düşüyor, Avrupa’da 350. 2023 itibarıyla 100 binde 250’ye ulaştırmayı hedefliyoruz.”

Akdağ, özel hastanelerle ilgili geleceğe dönük bir projeksiyonu da paylaşarak, şunları kaydetti: “Şimdi bunun önünü açınca şöyle yapacağız; belli sayıda yabancı doktor, yabancı hemşire, personel çalıştıran özel hastaneler için bu planlama açısından biraz serbestlik getireceğiz.Mesela sizin 100 yatağınız var, yeni 50 yatak daha yapmak istiyorsunuz. Dolayısıyla bizden 20 hekimdaha istiyorsunuz. Bunu şu anda veremiyoruz, Türkiye’de hekim yok. Ama bunun belli birmiktarını, diyelimki yarısını, onu daha çalışmadık, yabancı uyruklu getirdiğiniz zaman size diyeceğiz ki, serbestsiniz, buyurun büyüyün.”

AZERBAYCAN VE RUSYA'DAN GELİR

TÜRKİYE’de hemşire açığının 400 bin civarında olduğunu söyleyen Türk Sağlık Sen Başkanı Önder Kahveci, 2 bin Euro civarında maaş alan Avrupa’daki hemşireler Türkiye’ye gelmez. Rusya, Azerbaycan, Hindistan, Pakistan, Çin gibi ucuz işgücünün olduğu ülkelerden gelir” diye konuştu.

Kahveci açıklamasında şunları söyledi: “Türk diline hâkim, Türk kültürünü bilen 100 bin doktor ve 400 bin hemşire nereden bulunacak merak ediyoruz. Nerelerden nasıl doktor ve hemşireler gelecek bunları da hep birlikte göreceğiz. Yabancı doktor ve hemşire bizim için çözüm değildir. Yeni sorunların adıdır. Ayrıca bu düzenleme zor şartlar altında görev yapan doktor ve hemşirelerimizin moral ve motivasyonlarını bozacaktır. Ülkelerinde 200 dolar aylıkla çalışırken Türkiye’ye gelerek çalışacak yabancı doktorların verdiği sağlık hizmetinin kalitesi de tartışmalı olacaktır.”

DENİZ BİLİROĞLU- GAZETE HABERTURK

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3695 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim