• BIST 9551.63
  • Altın 2486.119
  • Dolar 32.5043
  • Euro 34.7936
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 23 °C

Türk Sağlık-Sen'den ithal doktor ve hemşireye itiraz

Türk Sağlık-Sen'den ithal doktor ve hemşireye itiraz
Türk Sağlık-Sen İzmir Şubesi, Hükümetin Sağlıkta Dönüşüm çalışmalarının geçmiş dönemden gelen bir çok sorunu çoğaltarak beraberinde getirdiği açıklamasını yaptı.

Türk Sağlık-Sen İzmir Şubesi, Hükümetin Sağlıkta Dönüşüm çalışmalarının geçmiş dönemden gelen bir çok sorunu çoğaltarak beraberinde getirdiği açıklamasını yaptı.

Türk Sağlık - Sen İzmir Şubesi İzmir 1. Şube Başkanı Ahmet Doğruyol, İzmir Şube binasında yaptığı açıklamada, "2007 yılından itibaren sürekli gündemde tutulan TBMM'de yasa tasarısı haline getirilen Kamu Hastane Birlikleri ve yabancı sağlık personeli çalıştırılmasına yönelik düzenlemelerde hayata geçirildi. TBMM'nin yasama yetkisini yerine getirebileceği bir dönemde, Bakanlar Kurulu'nun Kanun Hükmünde Kararname ile Sağlık Bakanlığı'nın teşkilat yapısında köklü değişiklik yapması doğru değildir. Anayasaya göre, Kanun Hükmünde Kararnameler acil, önemli ve zorunlu durumlarda kullanılması gerekirken, zorunluluk halinden çok kararname ile yapılacak düzenlemelerin oldu bittiye getirilmesi, kamuoyunda tartışılmasını önlemek amacıyla uygulanan bu yöntemle demokratik süreçlerinde önünü tıkamıştır" diye konuştu.

2003 yılında 6-7 milyar TL olan sağlık harcamalarının, yanlış sağlık politikalarıyla bugün 40 milyar TL'ye dayandığını belirten Türk Sağlık -Sen İzmir Şubesi Başkanı Ahmet Doğruyol, şöyle konuştu: "Birinci basamak sağlık hizmetleri sunumunda uygulamaya konulan aile hekimliğinde 2005 yılında yüksek sesle haykırdığımız pek çok konu bugün tek tek gerçekleşmektedir. Örneğin bugün aile hekimlerine cari giderler adı altında ödenmekte olan yaklaşık 2 700 TL'lik ücret başta aile hekimlerinin maaşıymış gibi ifade edilmiş, bugün ise bu ücret kendilerinden geri alınmaya çalışılmaktadır. Sağlık Bakanlığı yetkililerinin bağıra çağıra ifade ettikleri aile hekimliği sözleşmesini iptal eden doktor ya da sağlık personeli kadrosunun bulunduğu kuruma geri döner ibaresi son değişiklikle kaldırılmış, yani aile hekimliği biriminde çalışan personel kurumuna geri dönemeyecektir. O gün söylediklerimiz bugün tek tek gerçekleşmektedir. Önümüzdeki süreçte ise devlet aile hekimi ile özel sağlık sigortalarını karşı karşıya bırakacak ve yavaş yavaş birinci basamak sağlık hizmetlerinden geri çekilecektir."

663 Sayılı Kanun ile yapılmak istenenin, sağlık sektörünü özelleştirmek olduğunu belirten Ahmet Doğruyol, şunları söyledi: "Bugün teşkilat yasasıyla kamu hastane birliklerinin dolayısıyla, kurumlarımızın siyasallaşmasının önü açılmıştır. Vatandaşlarımızın sağlık hizmeti alması ikinci plana atılmış öncelik hastanelerin para kazanmasına bırakılmıştır. Aynı zamanda sağlık serbest bölgelerinin oluşturulmasının da önü açılarak küresel sermayeye davetiye çıkarılmış yabancı doktor ve hemşire çalıştırılması da onaylanmıştır. 663 Sayılı Kanun ile yapılmak istenen özet olarak Devletin Sağlık Hizmetleri sunumundan elini ayağını çekmesidir. Yani bazı batı ülkelerinde olduğu gibi paran kadar sağlık hizmeti almanın yolunu açmaktır. Hastanelerin özerkleşmesi ve özelleşmesi de adım adım gelmektedir."

Yabancı sağlık personeli alımının yapılmasını hakaret olarak algılayacaklarını belirten Doğruyol, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yabancı sağlık personeli ithal etmek, ülkemizde var olan sağlık çalışanlarına siz bu işi yapamıyorsunuz diyerek bir nevi hakarettir. AK Parti hükümeti döneminde sözde enflasyon oranında alınan zamların dışında hiç zam almayan sağlık çalışanları adeta bu hükümet döneminde cezalandırılmışlardır. Ülkemize ithal edilecek sağlık personelleri elbette gelişmiş ülkelerden gelmeyecektir.

Avrupa'da bir doktor 8-10 milyar, hemşire 5-6 milyar lira maaş alırken ülkemizi tercih etmeyecektir. Ancak, 3. Dünya ülkelerinin vatandaşları ülkemizi tercih edecektir."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2409 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim