• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Türkiye nüfusunun yüzde 20’sinde Laktoz İntoleransı görülüyor

Türkiye nüfusunun yüzde 20’sinde Laktoz İntoleransı görülüyor
Süt şekerinin vücutta emilememesi sonucu oluşan ‘Laktoz İntoleransı’ süt alerjisiyle karıştırılıyor...

Süt şekerinin (laktoz) vücutta emilememesi sonucunda oluşan ‘Laktoz İntoleransı’, son yılların korkulan hastalığı oldu. Süt şekerinin sindirimini sağlayan laktaz enziminin eksikliği halinde görülen hastalığa, Türkiye’de her beş kişiden birinde rastlanıyor.

 

Halk arasında süt ya da süt ürünlerine hassasiyet olarak bilinen laktoz intoleransı, laktaz adı verilen enzimin eksikliği veya olmaması  durumunda sütün sindirilememesi sonucunda meydana geliyor. Süt ve süt ürünleri tüketiminden sonra, bağırsaklardan emilemeyen süt şekerinin sebep olduğu hastalığın belirtileri karın ağrısı, karında kramplar, aşırı gaz ve ishal şeklinde görülüyor.

 

Laktoz intoleransı ve inek sütü alerjisi karıştırılıyor

İstanbul Üniversitesi ÇAPA Tıp Fakültesi Pediatrik Gastroenteroloji Bilim Dalı Çocuk Gastroenterolojisi Uzmanı Doç Dr. Vildan Ertekin, laktaz enzimi üretiminin 2 yaşından itibaren giderek azaldığını, fakat bunun çocukların büyüme ve gelişminde olumsuz herhangi bir etkiye neden olmadığını belirtti. Sıklıkla inek sütü alerjisi ile karıştırılan hastalığın özellikle Türkiye’de çok yaygın olarak görüldüğüne değinen Ertekin, her 5 kişiden birinde laktaz enziminin yetersiz olduğunu sözlerine ekledi. Laktoz intoleransı bulunan kişilere süt içirmek konusunda ısrarcı olunmamasının altını çizen Vildan Ertekin, süt ve süt ürünleri tüketimi halinde laktozsuz sütlerin tercih edilmesini önerdi. Ayrıca bebeklerde görülen sekonder laktoz intoleransı adlı farklı bir sağlık durumunu da değerlendiren Ertekin, “Ağırlıklı 2 yaşından önce sekonder laktoz intoleransı görülen bebekler için laktozsuz formul mamalar bulunmaktadır. İshal ile seyreden bu durumda mutlaka doktora danışılmalıdır” şeklinde konuştu.

 

Laktoz intoleransını teşhis etmek mümkün

Laktoz intoleransını teşhis etmek için bir çok farklı yöntem olduğunu söyleyen Ertekin, bir kaç gün süreyle laktoz içeren besinlerden uzak durulduktan sonra 2 bardak yağsız süt içilerek evde test yapılabileceğini anlattı. Belirtilerin ortaya çıkması halinde bir uzmana başvurarak patolojik testlerin yapılması gerektiğini vurgulayan Ertekin, “Laktoz intoleransı teşhisi koyulan hastalar kendiliğinden süt alımını keser, pek çok kişi ‘sütü sevmiyorum onun için tüketmiyorum.’ ifadesini kullanır” dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 9275 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim