• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 19 °C

Türkiye’de 700 bin çölyak hastası var!

Türkiye’de 700 bin çölyak hastası var!
Buğday ve buğday ürünlerini yiyemeyen çölyak hastaları sorunlarını paylaştı. Adıyaman'da bulunan çölyak hastalarına yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi...

Buğday ve buğday ürünlerini yiyemeyen çölyak hastaları sorunlarını paylaştı.
Adıyaman'da bulunan çölyak hastalarına yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi.Yapılan toplantıyı bir milat olarak gördüğünü söyleyen Sağlık İl Müdürü Mehmet Emin Taş, "Yaşam kalitesini arttırmak için bugün burada bir araya geldik. Maalesef sağlık elden gittikten sonra kıymet kazanıyor. Bazen hayatımızda öyle hastalıklarla karşılaşırız ki bu hastalıklar adeta göbek bağımız olur. İşte bu hastalıklara karşı vatandaşları bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Çölyak hastalığı da vatandaşlar tarafından pek bilinmeyen bir hastalık türü. Tanısı çoğu zaman tesadüfi bir şekilde konulan hastalık.

Hayatımızda buğday ve buğday ürünlerini yiyememe gibi bir hastalık olabilir mi? İşte çölyak böyle bir hastalık. Bu hastalığın çözümü için toplumun bilinçlenmesi gerek. Bugünkü etkinliği bir milat olarak görüyorum" dedi.

Çölyak hastalığı üzerine çalışmalar yapan 82. Yıl Devlet Hastanesi hekimlerinden Biyokimya ve Klinik Uzmanı Dr. Hülya Ergül Kazıl:"Farkındalık oluşturmak için bu toplantıyı düzenledik. Yapılan araştırmalara göre 2006-2010 yılları arasında 1042 kişi üzerinde yapılan uygulamada yüzde 5'nin çölyak hastası olduğu tespit edildi. Ve yapılan uygulamada çölyak hastalarının günlük yaşamda sıkıntı çektiğini gördük" diye konuştu.

Çölyak Hastalıkları Derneği Oya Özden, çölyak hastalığını bir hastalık olarak görmediğini bunun bir yaşam biçimi olduğunu söyledi. Özden:"Ben 16 yıl önce çok ölümcül noktada rahatsızlığımın farkına vardım. O gün bir karar aldım. Bir şeyler yapmalıydım. Yurt dışındaki siteleri inceledim. Orada kedi mamalarında bile gluten bulunmadığını tespit ettim. 2002 yılında derneğimiz kuruldu. Bize içerisinde gluten bulunan mamulleri yemeyin diye kimse uyarıda bulunmadı. Ama biz dernek aracılığıyla bulunmaya çalışıyoruz.

Artık firmalar da glutenin önemini kavradı. Etiketlere, ürün kutularına yazmaya başladılar. Çölyak hastaları iyi bir etiket okuyucu olmalı. Ben Adıyaman'da bu kadar çölyak hastası olduğunu bilmiyordum. Çok net bir bilgi yok ama Türkiye genelinde 700 bin çölyak hastası var. Bazılarının tanısı konmuş ama bazıları ise çölyakın sinsiliği ile yaşıyor. Çölyak hastalıkları ile ilgili 5 dernek var. İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa ve Diyarbakır'da bulunan bu dernekler birbirinden bağımsız fakat aynı amaç için çalışıyor.

Konuşmamı çölyak hastalarına glutensiz ürünleri eczanelerden reçete ile heyet raporu olması şartı ile düşük fiyatla alabileceklerini belirterek, bitirmek istiyorum" şeklinde konuştu.

Çölyak hastaları aileleri adına konuşan Esra Akgün, şöyle konuştu, "Oğlum dünyaya geldiğinde ilk bir yıldan sonra sıkıntı yaşamaya başladık. Teşhis 1 yıldan sonra konuldu. Şimdi yakınlarımızın desteği ile bu hastalığı yenmeye çalışıyor. Elimizi attığımız her şeyde gluten var. Şimdi çocuğumu kreşe gönderiyorum. Çocuğum her ürünü tüketemiyor. Bizde özel gıdalar alıyoruz. Öğretmenleri normal yiyecek yese bir şey olmaz diyor ama biz yediremiyoruz. Kimse bizi anlamıyor."

7 yaşında çölyak hastası olduğunu söyleyen ilköğretim öğrencisi 12 yaşındaki Yakup Öksüz, hastalık ile anlamını bilmeden tanıştığını ve 5 yıldır yiyeceklerden tat almadığını belirtti.

Öte yandan, toplantının ardından bu konudaki çalışmalarından ötürü Sağlık İl Müdürü Mehmet Emin Taş, Uzman Doktor Hülya Ergül Kazıl'a teşekkür belgesi takdim etti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2563 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim