• BIST 8978.25
  • Altın 2292.454
  • Dolar 32.3264
  • Euro 35.0576
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Türkiye’de sağlık harcamaları devlet tarafından finanse ediliyor

Türkiye’de sağlık harcamaları devlet tarafından finanse ediliyor
Acar, “Dünyanın hiçbir ülkesinde vatandaşlara herşeyin bedava olduğu bir sistem yok” diye konuştu. 5510 sayılı yasayla önemli açılımlar getirildiğiniifade eden Başkan Acar, Dünya’nın en gelişmiş ...

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Fatih Acar, TV8 Ankara Temsilcisi Erkan Tan’ın hazırlayıp sunduğu “Erkan Tan’la Başkent’ten” programının yayın konuğu oldu.

Programda Erkan Tan’ın sorularına yanıt veren Acar, sağlık hizmetlerinin vatandaşlara
ulaştırılmasının önemli bir konu olduğunu belirtti. 5510 sayılı kanunla herkesin Genel Sağlık Sigortası şemsiyesi altına girdiğini hatırlatan Acar, “Dünyanın hiçbir ülkesinde vatandaşlara her şeyin bedava olduğu bir sistem yok” diye konuştu. 5510 sayılı yasayla önemli açılımlar getirildiğini ifade eden Başkan Acar, Dünya’nın en gelişmiş ülkesinin ötesinde vatandaşlara sağlık hizmeti sunulmasının önünün açıldığını vurguladı. En gelişmiş ülkelere bakıldığında katılım payı ödemeleri olduğunun altını çizen Acar, “Bu konuyla ilgili Danimarka’da bir Türk vatandaşımızla karşılaştım, 2 aydır MR çektiremediğinden yakındı. Bugün Türkiye’de istediğiniz hastanede MR filmi çektirebilirsiniz. TC Kimlik numarası ile istediğiniz hastaneden sağlık hizmeti alabilirsiniz” dedi.

Acar: 18 Yaşına Kadar Herkes Genel Sağlık Sigortası Şemsiyesi Altında
Akdeniz Üniversitesinde yapılan yüz nakline de değinen Acar, “Geçenlerde bir yüz nakli yapıldı, hemen biz acil olarak bir fiyatlandırma komisyonu toplayarak 15 günlük süre için 46 bin civarında bir para ödemeyi kararlaştırarak, vatandaşlarımızın mağdur olmasını engelledik” diye konuştu. Türkiye’nin sağlık konusunda gelişmiş ülkelerin ötesinde olduğunu kaydeden Acar, geliri olmayan herkesin sağlık harcamasının devlet tarafından karşılandığına dikkat çekti. Sözlerini “Bugün bir hastaneye gittiğiniz zaman geliriniz yoksa herhangi bir ödeme yapmazsınız” diye sürdüren Acar, 18 yaşına kadar herkesin Genel Sağlık Sigortası şemsiyesi altında olduğunu ifade etti. Doğar doğmaz annesinin, babasının sigortalı olmasına bakılmaksızın, vatandaşların kendini güvenli sağlık sisteminin içinde bulabileceği bir ortam oluşturduklarını belirten Acar, Sistemin esasının gelirini olmayan vatandaşların sağlık hizmetlerini devletin üstlendiği bir sistem olduğunu söyledi.

Vatandaşların TC kimlik numarasıyla istediği hastaneden sağlık hizmeti alabildiğine dikkat çeken Acar, bazı özel hastane, tıp merkezlerinde suistimallerin olduğunu gördüklerini ifade etti. TC Kimlik numarası sistemde kayıtlı olduğu için vatandaşın hiç hastaneye gitmeden muayene olmuş gibi işlem yapıldığını kaydeden Acar, “Bunların önlemini de aldık. Biyometrik kimlik doğrulama sistemi getiriyoruz. Avuç içi damar izi uygulamasıyla vatandaşı sisteme kayıt ediyoruz. Dolayısıyla vatandaş hastaneye gitmeden hastaneye gidilmiş gibi fatura edilme dönemi de sona ermiş olacak. 2012 Temmuz ayından itibaren bu uygulama başlayacak” diye konuştu.

Acar: Bir Doktorun Günde 250-300 Reçete Yazamayacağı Halde Yazdığına Şahit Olduk

“SGK olarak suistimallerle ilgili önlemleri bir bir devreye koyacağız” diyen SGK Başkanı Fatih Acar bir doktorun günde 250-300 reçete yazamayacağı halde yazdığına şahit olduklarını anımsattı ve vatandaşlardan bu şekilde davrananları Alo 170 İletişim Merkezine bildirmelerini istedi.

21 Mayıs’tan itibaren yeni bir uygulamayı hayata geçireceklerini kaydeden Acar, vatandaşların hastaneye gitmeden, ne kadar para alınıyor, SGK ne kadar para ödüyor, hastane ne kadar ilave ücret alabilir, katılım payı ne kadar, hastanedeki doktorların branşları neler, hangi saatlerde çalışıyor tüm bunları görebilecekleri bir sistemin www.sgk.gov.tr adresinde uygulanacağını belirtti..

Acar: Türkiye’de Sağlık Harcamaları Devlet Tarafından Finanse Ediliyor
En gelişmiş ülkelerde bile sağlık hizmetlerinde vatandaşların bireysel katkısının Türkiye’den fazla olduğuna dikkat çeken Başkan Acar, SGK olarak her şeyi ödediklerini söyledi. “Eskiden vatandaşlarımız varını yoğunu satıp sağlık hizmetlerinden faydalanmak için servet ödemek zorunda kalıyordu. Zorunlu sağlık sigortası uygulamasına geçtik. Geliri olmayanın primini devlet karşılayacak” diye konuşan Acar, Sosyal devlet olmanın gereği olarak, Türkiye’de sağlık harcamalarının devlet tarafından finanse edildiğinin altını çizdi. Bazı gelişmiş ülkelerde 20-30 Euro katılım payı alındığını belirten Acar, “Örneğin ilaçta Fransa gibi Avrupa ülkelerinde katılım payı %50, Türkiye’de bu oran %10-%20 civarında. Emekliyseniz %10, çalışıyorsanız %20 katılım payı ödüyorsunuz. Hiçbir ilaçtan katılım payı olarak %50 almıyoruz” diye konuştu.

Arşiv Yönetim Sisteminden de bahseden Başkan Acar, 2.7 Milyon emekliyi ilgilendiren 2.5 milyon dosyanın tarandığını, 1950 yılından kalan dosyaların olduğunu vurgulayarak, dosyaların tozlu raflardan tek tek çıkartıldığını ve 2013 Ocak ayına yetiştirmek için özveriyle çalıştıklarını ifade etti.

“SGK olarak 4.5 milyar evrakımız var” diye sözlerini sürdüren Acar “Bunlardan 2.5 milyarı bilgi işlem tarafından bilgisayarlara işlenecek. Vatandaşlarımız emeklilik için dilekçe verdiğinde, tüm bilgiler bilgisayar ortamında olduğundan, çok kısa sürede emeklilik işlemleri tamamlanabilecek” dedi.

Acar: Adalet Bakanlığıyla Elektronik Haciz İşlemlerine İlişkin Protokol İmzaladık Adalet Bakanlığı ile Elektronik Haciz İşlemlerine ilişkin bir protokol imzalandığını ifade eden Acar, yılda 400 bin evrak ile ilgili yazışma yapıldığını belirterek, “Mesela bir eczanenin SGK’dan alacağı var ve bir vatandaşla bir ihtilafa düşmüş. Vatandaş eczaneyi icraya vermiş. İcra müdürlüğü bu parayı eczanenin alacağından keserek, bu parayı bize yatırın diye yazı gönderiyor. Yılda 400 bin evrak. Bunları kaldırdık. Adalet Bakanlığımıza on-line bir sistem kurduk. Bu sistem sayesinde yazışmalar artık yok. Yıllık 12 buçuk milyon lira civarında bir tasaruf sağladık. İcra Müdürlükleri artık sistem üzerinden bunları görecek. Biz sistemimizi açıyoruz” diye konuştu.

Sosyal Güvenlik Haftası nedeniyle çocuklarımızın sosyal güvenlik anlamında bilinçlenmesi için pedagoglarla beraber “Güven ve Yarışçı Çocuklar” adlı hikaye kitabı ve çizgi film hazırlatıldığını söyleyen Acar, Hikaye kitabı ve çizgi filmin sosyal güvenlik haftasında 1.5 milyon öğrenciye dağıtıldığını ve dağıtımının sürdüğünü ifade etti. Çocukların bu kitabı okuduklarında sosyal güvenlik bilinçlerinin yerleşmiş olacağını ve sosyal güvenliğin önemini kavrayacaklarını kaydeden Acar, sigortalılık bilincini de öğreneceklerini söyledi. SGK’nın kişinin doğumdan ölüme kadar, hatta ölümden sonra devam eden süreçleri kapsayan çok önemli bir kurum olduğunun altını çizen Acar, “Biz bu kurumu çocuklarımıza tanıtıyoruz. Vatandaşlarımız Alo 170’i öğrenmeli. Her konuda vatandaşlarımızı bilgilendireceğiz” dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3366 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim