• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Türkiye'nin bütün doktorları haklarını aramak için yürüdü

Türkiye'nin bütün doktorları haklarını aramak için yürüdü
Sağlık çalışanları, ‘Tam Gün Yasası’ ve ‘Performans Sistemi’ni protesto etmek amacıyla dün İstanbul’daki üniversite hastanelerinde grevdeydi. Sağlıktaki dönüşüm uygulamalarını ...

Sağlık çalışanları, ‘Tam Gün Yasası’ ve ‘Performans Sistemi’ni protesto etmek amacıyla dün İstanbul’daki üniversite hastanelerinde grevdeydi. Sağlıktaki dönüşüm uygulamalarını yaptıkları basın açıklamaları ile eleştiren üniversite hastanelerinde çalışan doktorlar ve tıp öğrencileri, eylemlerine “g(ö)revdeyiz” adını verdi. “Tıp Eğitimi ve Sağlıktaki Yıkıma Karşı Görevdeyiz” sloganları ve pankartları taşıyan sağlık çalışanları, hastane bahçelerine kurdukları çadırlarda da, sıkıntılarını hastalarla da paylaştı.

Mesleği yapamıyoruz

Tıp fakültelerinde hastaların müşteri olarak görüldüğünü belirten sağlık çalışanları, daha fazla hasta bakılarak döner sermaye gelirlerinin arttırılması esasına dayanan performans sistemine geçilmesini eleştirdi. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyeleri ve İstanbul Tabip Odası yaptıkları ortak açıklamada şunları kaydetti, “Kamu Hastane Birlikleri oluşturularak, üniversite hastanelerinin de içinde bulunduğu hastaneler kâr amaçlı hastanelere dönüştürülüyor. Tıp fakülteleri işlevlerini yapamaz hale getiriliyor. Öğretim üyeleri üyeleri mesleğini yapamaz hale getirilirek, sözleşmeli çalışma sistemine geçmeye zorlanıyor.”

Reçeteler kabardı

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğretim üyeleri de, “Hastalarımıza Açık Mektup” adını verdikleri açıklamada, “Devlet hastanelerinde 5 dakika arayla randevu verilmeye başlanarak görünürde sizlerin doktora ulaşması kolaylaştırıldı. Ancak bir doktorun 5 dakikada hastanın derdini öğrenip muayene edebilmesi, doğru tanı koyması ve uygun tedaviyi yapması hiçbir şekilde mümkün olamayacağı için tanı ve tedavi hataları arttı. Sizler bir hekimin aynı günde 100.hastası olmayı istiyor musunuz?” denildi. Doktorların hata yapmamak için çok sayıda tahlil ve radyolojik tetkik istemek zorunda kaldığını belirten açıklamada, reçetelerdeki ilaç sayılarının da arttığı ifade edildi.

‘İş güvencemiz kalktı’

Eylemde konuşan Sağlık Emekçileri Sendikası Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Temsilcisi Aydın Erol, “Hükümet sağlık alanında çıkardığı en son kanun hükmünde kararname ile Sağlık Bakanlığı teşkilatı yasasında değişiklik yaparak hem kamu hastanelerinin özelleştirilmesini, hem de çalışanların iş güvencesinin ortadan kaldırılması için bir yasal düzenleme yaptı. Biz ilk olarak iş güvencesi, gelecek güvencesi talebiyle buradayız. Öğretim üyeleri olarak tam gün yasasından kaynaklı saat 17.00`dan sonra hasta bakılamıyor, burada yeterli tıp eğitimi verilemediği için öğrenciler eğitim alamıyor. Biz onların yeniden fakültemizde öğretim üyeleri olarak kalmasını istiyoruz” dedi.

‘Sağlıkta ticaret’ isyanı!

Dün saat 9:00’da başlayan grev nedeniyle İstanbul Üniversitesi’ne bağlı hastanelerde acil hastalar dışındakilere hizmet sunulmadı. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan değişiklikleri protesto etmek amacıyla sabah erken saatlerde toplanan yüzlerce sağlık çalışanı Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi önünde toplanarak Fındıkzade’ye doğru yürüyüşe geçti. Ellerinde, “Sağlık haktır satılamaz” yazılı pankart ve dövizler bulunan sağlıkçılar Millet Caddesi üzerinden yürüyerek İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi’nden çıkarak yürüyüş yapan grupla buluştu. Daha sonra yüzlerce sağlıkçı,”Sağlıkta ticaret ölüm demektir” şeklinde sloganlar atarak İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne yürüdü. Hastane bahçesinde toplanan öğretim üyeleri, asistan, uzman hekimler ve sağlık çalışanlarının protesto eylemi ve grevi bütün gün devam etti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2326 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim