• BIST 9079.97
  • Altın 2324.118
  • Dolar 32.3373
  • Euro 34.9482
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

Türkiye’ye komşulardan doktor akını

Türkiye’ye komşulardan doktor akını
İran, Irak ve krizdeki Yunanistan’dan Türkçe bilen doktorlardan, Türkiye’de çalışmak için danışmanlık şirketlerine yoğun başvuru olduğu bildirildi...

Sağlık Bakanlığı’nın yabancı doktorların Türkiye’de çalışmasının önünü açmasının ardından komşu ülkelerdekiler ağırlıkta olmak üzere pek çok yabancı doktor, Türkiye’de çalışmak için eleman bulma şirketleriyle temasa geçti. Danışmanlık şirketlerine başvuranlar arasında özellikle ekonomik krizle boğuşan Yunanlı doktorların sayısının dikkat çekici ölçüde olduğunu bildirildi. Sağlık Bakanlığı’na ise bugüne kadar resmi bir iş başvurusu gelmedi.

3 bine yakın yabancı doktor
Sağlık Bakanlığı’nın yabancı doktor kararnamesini yayımlamasının ardından ilk olarak harekete geçen eleman bulma şirketleri oldu. Komşu ülkelere giderek şube açan şirketler burada başvuru almaya başladı. Bugüne kadar 3 bine yakın yabancı doktorun bu bürolara başvurarak Türkiye’de çalışmak istediği öğrenildi.

Özellikle İran, Irak ve krizdeki Yunanistan’dan Türkçe bilen doktorların ağırlıklı olarak başvuruda bulunduğu kaydedildi. Azerbaycan, Kırgızistan ve Özbekistan’da düşük ücretlerle çalışan doktorlar, yabancı doktorlar için aranan “Türkçe bilme şartı nedeniyle bir adım öne geçti. Komşu ülkelerin yanı sıra İngiltere, ABD, Almanya ve Fransa’da özellikle göçmen olarak yaşayan doktorların Türkiye’de çalışmak istediği ifade edildi.
Yasayla vize verilen yabancı hekimlerin de iş bulma şirketlerine CV gönderdiği belirtildi. Kararname, altyapıyı hazırlayacak yönetmeliklerle hayata geçecek.

Yönetmelikler bekleniyor
Türkiye’ye gelecek doktor ve hemşirelerin hangilerinin diplomalarının denklik kapsamına alınacağı ve hastanelere giriş için yapılacak sınavların içeriği yönetmeliklerle belirlenecek. Başvuruları alan eleman bulma şirketlerinin de yönetmeliği beklemek zorunda.

Sağlık Bakanlığı, çıkaracağı yönetmeliklerde doktorların özlük ve sosyal sigorta hakları konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na, denklik konusunda da YÖK’e danışacak. Doktorlar bir güvenlik incelemesinden de geçirilecek.
Yabancı doktorların hem rutin işler hem de uzmanlıklarda çalışmaya talip olduğu belirtiliyor.


Düzenleme yapılmazsa yalnız özelde çalışacaklar

Yabancı doktorların kamuda çalışması için ise 657 sayılı kanunda değişiklik gerekiyor. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, mevcut durumda yabancı doktorların özelde çalışmak zorunda kalacağını belirterek, “Yabancı uyruklu doktorlar 657 sayılı kanun nedeniyle kamu hastanelerinde çalışamayacak. Ancak özel hastanelerde istihdam sağlayabilecekler” demişti.

MİTHAT YURDAKUL

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3486 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim