• BIST 8718.11
  • Altın 2245.336
  • Dolar 32.3297
  • Euro 35.1889
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 2 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 7 °C

'Ufak Tefek Cinayetler'in "pestisit"i hangi besinlerde bulunur?

'Ufak Tefek Cinayetler'in "pestisit"i hangi besinlerde bulunur?
Gıda Güvenliği ve Tarımsal Araştırmalar Merkezi’nde yapılan araştırma sonuçlarında pestisit oranı fazla olan gıdalar belirlendi. İşte, Ufak Tefek Cinayetler dizisi ile gündeme gelen pestisit maddesini içeren besinler

Gıda Güvenliği ve Tarımsal Araştırmalar Merkezi’nde yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar pestisit oranı yüksek olan gıdaları açıkladı. Pestisit en çok hangi meyve ve sebzelerde bulunuyor? Sağlığımızı ne kadar tehdit ediyor? Bu soruların cevaplarını uzmanlar açıkladı.

2 yıl önce sosyal medya üzerinden başlatılan “Zehirli sebze ve meyve istemiyoruz.” Kampanyası 48.827 imza toplayarak dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Kampanyanın organizatörlerinden biri olan Ziraat Uzmanı Prof. Dr. Tayfun Özkaya; “tarımsal ilaçlarının kamu sağlığını menfi etkilediğini, hastalıklara yol açtığını, bu nedenle hallerde kalıntı analiz laboratuvarları kurulması ve belediyelere ceza yetkisi verilmesini istediklerini söyledi.”İmza ve önerilerin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri başta olmak üzere büyükşehir belediyelerine ileteceklerini belirten Özkaya, bu konuda yapılmış araştırmaların tehlike sinyalleri verdiğini söyledi.

pestisit.jpg

Pestisit oranını %25 oranında aştıkları belirlendi!

Uzmanlar tarafından semt pazarlarında satılan besinlerden; domates, biber, salatalık, kabak, patlıcan, portakal ve çilek gibi sebzeler tesadüfi olarak toplanarak laboratuvar ortamında incelendi. Yapılan araştırmalar sonucunda bu gıdaların pestisit analizinde maksimum kalıntı limitlerini yüzde 25 oranında aştıkları belirlendi.

Bu araştırma sonucunda Ziraat Uzmanı Prof. Dr. Tayfun Özkaya, “Bu limitleri (pestisit düzeylerini) aşan gıdalar resmi kuruluşlarca da insan sağlığına zararlı yani tüketilemez kabul edilmektedir. Üstelik hormonal sistem bozucu olarak nitelenen bazı pestisitler yasal limitlerin altında olsa bile sağlığa zarar verebilmektedir. Gıdalarımızın içindeki bu zehirlerin çok çeşitli sağlık etkileri bulunmaktadır. Bu etkilerin başında farklı organ ve doku kanserleri yer alır. Üstelik birçok sayıda kimyasalın birleşik etkisi bu sağlık sorunlarının şiddetini ve çeşitliliğini artırmaktadır” dedi.

Nasıl tedbir alınmalı?

Bu tarz kimyasal tarım ilaçlarına maruz kalmamanız ve çocuklarınıza yedirmemeniz için alınması gereken en büyük önlem organik ürünlerin tüketilmesidir. Bunun her zaman mümkün olmadığını düşünüyorsanız, besinlerin sirke ile arındırılması tavsiye edilmektedir.

Prof. Dr. Ali Osman Karababa ise tarımda kullanılıp da insan sağlığına zararı olmayan kimyasal olmadığını, az veya çok hepsinin zararlı olduğunu söyledi. Denetim altına almak için limit değerler konulduğunu, ancak bunların değişebildiğini belirten Karababa, “Tarım ilaçlarını mutlaka hayatımızdan çıkarmalıyız. Bu ilaçlar 1950’dan sonra hayatımıza girdi. Daha önce de tarım yapılıyordu. Yani bunlar olmadan da tarımsal üretim mümkündür. Biz bunu istiyoruz. Bu bıçakla keser gibi bir anda olmaz ama Hükümet ve tarımla uğraşanların alacağı tedbirlerle süreç içende gerçekleşebilir” dedi. Karababa, sebze ve meyvelerin üzerindeki kalıntıların bol suyla yıkamayla akıtabileceğine, ancak içinde de çok miktarda bulunabileceğine dikkat çekti.

Dr. Mehmet Öz’den tarım ilaçlarını yok eden formül;

Meyve sebzelerin üzerinde bulunan pestisitten kurtulabilmek için Dr. Mehmet Öz’ün önerdiği bir tarif mevcuttur;

Hazırlanışı;

1 bardak su

1 bardak elma sirkesi

1 yemek kaşığı kabartma tozu

Yarım limon

Tüm malzemeleri bir kap içerisinde iyice karıştırın. Ardından sprey şeklinde bir şişeye koyun. Sebze ve meyvelerin üzerine püskürtün. 5 dakika beklettikten sonra su ile durulayın.

Pestisit nedir?

Pestisitler, zararlı organizmaları engellemek, kontrol altına almak ya da zararlarını azaltmak için kullanılan madde ya da maddelerden oluşan karışımlardır. Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı sınıflandırmada en çok kullanılan 700 civarındaki pestisitin 33’ü insan sağlığına çok zararlı, 48’i oldukça tehlikeli, 118’i orta derecede tehlikeli ve 239’u da daha az tehlikeli grupta yer alıyor.

En yaygın olan pestisit çeşidi yüzde 80 kullanım oranı ile yabani bitki öldürücü olanlarıdır. Pestisit genel olarak zararlı yabani ot, virüs, mikrop ya da böcekleri öldüren kimyasala verilen isimdir. Bu kimyasalların çoğu bitki korumaya yönelik amaçlar ile kullanılır.

Pestisitin kullanım alanları;

İnsektisit: Böcek, haşerelere karşı kullanılan ilaçlardır.

Fungusit: Funguslara (Mantar) karşı kullanılan ilaçlardır.

Herbisit: Yabancı otlara karşı kullanılan ilaçlardır.

Mollusit: Yumuşakçalara karşı kullanılan ilaçlardır.

Rodentisit: Kemirgenlere karşı kullanılan ilaçlardır.

Nematisit: Nematotlara karşı kullanılan ilaçlardır.

Akarisit: Akarlara karşı kullanılan ilaçlardır.

Pestisitin zararları nelerdir?

Bir pestisit kimyasal bir madde ya da virüs veya bakteri gibi biyolojik bir ajan olabilir. Kimyasal pestisitlerin çoğu hedef organizmaya seçkin etkinlik gösteremedikleri için hedef organizma dışındaki organizmalarda da çeşitli hastalıklara yol açar hatta öldürücü olabilirler. Birçok pestisit insanlar için de zararlıdır. Kullanıldıkları canlıların yiyecek şeklinde insanlar tarafından kullanılmaları sonucunda insanlarda yaygın hastalıklara ve istenmeyen sıkıntılı durumlara sebep olurlar. Kimyasal pestisitlerin ve etken maddelerinin akut toksik etkileri vardır. Karbamatlar, organofosfatlar ve klorlanmış hidrokarbonları içeren birçok pestisit genetoksik etkiye sahiptir. Tarım ile uğraşan ve pestisite maruz kalan insanlarda yapılan çalışmalarda bu bireylerde yapısal ve sayısal kromozom anomalileri ile kardeş kromatid değişiminde artmalar gözlenmiştir.

Organofosfatlı ve karbamatlı insektisitler etkilerini doğrudan doğruya periferal ve merkezi sinir sistemi üzerinde göstererek canlı yaşamını tehdit etmektedir. Birçok pestisit insana, hayvanlara ve çevreye zarar vermektedir.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2759 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim