• BIST 9692.61
  • Altın 2490.431
  • Dolar 32.5901
  • Euro 34.8531
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 23 °C

Varlıbaş’ın 'göz' bebeği Çin'den Peru'ya lens satıyor

Varlıbaş’ın 'göz' bebeği Çin'den Peru'ya lens satıyor
Varlıbaş, inşaat yatırımlarıyla tanınan bir marka. Ama Süleyman Varlıbaş’ın en büyük oğlu kendisine, aile işinden çok farklı bir kariyer seçmiş. Göz hekimi olan Ercan Varlıbaş, İran’dan Japonya’ya, Peru’dan Çin’e toplam 52 ülkeye lens ihracatı yapan bir g

Ercan Varlıbaş, son yıllarda inşaat sektöründe hızlı yükselen şirketlerden Varlıbaş’ın veliahtlarından...Varlıbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş’ın en büyük oğlu. Ercan Varlıbaş kendisine, aile işinden çok farklı bir kariyer rotası çizmiş. 1967 yılında Trabzon’da doğan Varlıbaş, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ni bitirerek göz hastalıkları uzmanı olmuş. Ama doktorluk yerine ticareti seçen Varlıbaş, kendi deyimiyle ‘resmi olarak hiçbir hastayı muayene etmeden’ göz hekimliğinden istifa etmiş.

“Ticaret yapmak istiyordum. Bu nedenle doktorluğu bıraktım” diyen Varlıbaş, 1997 yılında Varlıbaşlar Sağlık Yatırımları (VSY) şirketini kurmuş. İlk aşamada yurtdışından aldığı temsilciliklerle lens satışı ve pazarlaması gerçekleştiren Varlıbaş, 2008 yılında, göz içi lensi üretimi yapmaya karar verdiklerini söylüyor.
Aldığı bu karar ile İstanbul Ataşehir’de fabrika kurduklarını belirten Varlıbaş, “VSY’nin sektöründe küresel bir oyuncu olarak yer almasını istiyoruz. Dünya göz içi lens pazarında, yerli bir firma olarak söz sahibi olacağız” diyor.

‘İthalatı yüzde 55 azalttık’
Türkiye’nin göz içi lens ihtiyacının yıllık ortalama 500 bin adet olduğunu kaydeden Varlıbaş, şöyle devam ediyor:

“Buna karşın SSK ve özel hastane verilerine göre, ülkemizde yıllık 300 - 350 bin katarakt ameliyatı yapılıyor ve hastalara göz içi lens takılıyor. Biz sadece 2011 yılında, yurtiçinde 165 bin adet göz içi lens satışı gerçekleştirdik. VSY üretime başlamadan önce Türkiye’de göz içi lenslerinin tamamına yakını ithal ediliyordu. Son iki yılda Türkiye göz içi lens ihtiyacının yüzde 55’ten fazlasını karşılayarak ülke ekonomisine katkı sağladık. Pazardan gelen arzı karşılayabilmek için Bu yıl başında, 500 bin adet olan göz içi lensi üretim kapasitemizi 1 milyon adede çıkardık.”

Teknoloji ihraç ediyor
İthalata dayalı bir sektörde Türkiye’yi teknoloji ihraç eder bir konuma getirmiş olmaktan mutluluk duyduklarını ifade eden Ercan Varlıbaş, Almanya’dan Fransa’ya, İran’dan Macaristan’a, Japonya’dan Peru’ya, Çin’den?Fas’a kadar toplam 52 ülkeye ihracat yaptıklarını belirtiyor.

500 milyon dolar ciro hedefliyor
Varlıbaş Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve VSY Sağlık Yatırımları Grubu Genel Müdürü Dr. Ercan Varlıbaş, gelecekte 500 milyon dolar ciroya ve 2 milyar dolarlık şirket değerine ulaşmayı hedeflediklerini söylüyor. Varlıbaş, ilk on yıl içerisinde VSY’nin distribütörlük ağını 140 ülkeye ulaştırmayı planladıklarını belirtiyor.
Varlıbaş, “Tuzla’da proje bedeli 150 milyon dolar olan ikinci bir fabrika yatırımına başladık. Yeni tesiste göz içi lenslerinin yanı sıra kontakt lens solüsyonu, viskoelastik ve BSS gibi ürünler üreterek, göz sağlığı alanındaki ürün gamını genişletmeyi planlıyoruz” diye anlatıyor.

Teknolojide ‘büyük ödülü’ kazandı
Üç yılda göz sağlığı alanına toplam 250 milyon dolar tutarında yatırım yaptıklarını kaydeden Ercan Varlıbaş, “Türkiye, VSY ile birlikte katarakt lensi üretiminde Avrupa’nın yeni üssü oldu” diyor.

Katarak hastaları için yakın, orta ve uzak mesafeleri bir arada net olarak görmelerini sağlayan lens ürettiklerini ifade eden Varlıbaş, “2010 yılında TÜBİTAK, TTGV ve TÜSİAD tarafından verilen 9. Teknoloji Ödülleri’nde Büyük Ödül’ü kazandık” diye anlatıyor.

VSY’de şu anda 210 kişinin istihdam edildiğini belirten Varlıbaş, “Tuzla’daki fabrikamızda üretime başlamasıyla birlikte 250 kişi daha istihdam edeceğiz” diyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2881 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim