• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 14 °C

‘Virüs var hasta alma’ emri çiğnendi komutan yatırıldı

‘Virüs var hasta alma’ emri çiğnendi komutan yatırıldı
Tümgeneral Bayraktar’ın “GATA yoğun bakıma hasta alınmasın” emri ikinci bir emirle hiçbir zaman kaldırılmadı. Orgeneral Torumtay başta olmak üzere pekçok hasta yasağa rağmen virüslü servise yatırıldı.

20. Genelkurmay Başkanı Necip Torumtay’ın Ankara GATA’da tedavi görürken hastane virüsüne maruz kalarak yaşamını yitirmesinde skandallar zincirinin sonu gelmiyor. GATA Eğitim Hastanesi Baştabibi Prof. Tümgeneral M. Zeki Bayraktar’ın 7 hastada, “hastane virüsü” tespit edildiği ve “ikinci bir emre kadar hasta kabulü yapılmaması” konulu 3 Mart tarihli yazılı emrinin delindiği ortaya çıktı. Baştabip Bayraktar’ın “hasta kabul edilsin” şeklinde ikinci bir yazılı emir yayınlamadığı, ancak buna rağmen hasta kabulü yapıldığı ortaya çıktı.

İkinci emir hiç yayınlanmadı

GATA Eğitim ve Araştırma Hastanesi Baştabibi Prof. Tümg. M.Zeki Bayraktar, GATA İç Hastalıkları Yoğun Bakım Servisi’nde Şubat ayı içerisinde 7 hastada hastane virüsü tespit edilmesi üzerine 3 Mart 2011 günü yazılı bir emir yayınlayaraka “ikinci bir emre kadar yoğun bakıma hasta kabul edilmesin” emri yayınlamıştı. Tümgeneral Bayraktar’ın bu yazılı emrini ortadan kaldıracak ikinci bir yazılı emir yayınlamadığı, buna rağmen virüslü yoğun bakım servisine başta eski Genelkurmay Başkanı Necip Torumtay olmak üzere onlarca hastanın yatırıldığı ortaya çıktı.

111229-015723-410197-cb.jpg

Torumtay’la birlikte 4 kişi öldü

GATA Tıp Fakültesi Eğitim Hastanesi Acil Dahiliye Yoğun Bakım Ünitesinde 28 Şubat 2011’de 7 hastada alınan örneklerde ‘Acinetobakter Baumanni’ tespit edilmesi üzerine ünitenin kapatılması istenmişti. Hastane virüsü olarak da adlandırılan ölümcül bakteriler nedeniyle GATA’da tedavi gören eski Genelkurmay Başkanı Necip Torumtay ile Osman Nehirli, Yusuf Denden ve Mesude Aydın isimli hastaların hayatlarını kaybettikleri ortaya çıkmıştı.

Kaç hastaya virüs bulaştı?

‘Hastane virüsü bulunan’ GATA İç Hastalıkları Yoğun Bakım Servisi’nde ‘yasak’ emrine rağmen 28 Nisan 2011 günü 24 hastanın yatarak tedavi gördüğü ortaya çıkmıştı. En son ise Ağustos 2011’de Necip Torumtay’ın kan, idrar ve kataterinde ölümcül “Pseudomonas aeruginosa”, “Acinetobacter spp” ve “Escherichia coli” bakterileri yoğun bir biçimde tespit edildi. Torumtay ile aynı dönemde Sevgi Ergin isimli hastada da “Acinetobacter spp” virüsüne rastlanmıştı. Aynı hastane virüsünün kaç kişiye daha bulaştığı ise bilinmiyor.

Bu kadar tesadüf şüphe uyandırıcı

Necip Torumtay’ın Ankara GATA’da tedavi görürken hastane virüsü olarak da adlandırılan “Acinetobacter, Pseudomonas ve Pseudomonas Aeruginusa” bakterilerine maruz kalması sivil toplum örgütlerinin tepkisine yol açtı. Mazlum-Der ve Adalet Platformu konunun incelenmesi için Cumhuriyet savcılarını re’sen harekete geçmeye çağırdı.

Star’ın kamuoyunun gündemine taşıdığı GATA’daki “hastane virüsü” skandalı ile ilgili konuşan Mazlum-Der Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, “İlk bakışta insanı şüphelendirecek şekilde tesadüflerin üst üste gelmesi, bu kadar önemli görevler yapmış kişilerin başına bu durumun gelmesi elbette ki şüphelenmeyi gerektirecek bir durum. Genelkurmay ve Cumhuriyet savcıları gazete haberinden sonra mutlaka re’sen harekete geçmelidir” dedi.

Konuyla ilgili suç duyurusu yapacağını belirten Adalet Platformu Sözcüsü Adem Çevik “Olayın yetkililerden saklanması şüphelerimizi artırıyor, olayın bilinçli olduğu izlenimi doğuruyor. İyi niyetli olmayan bir takım kişilerin var olabileceği endişesi taşıyoruz” dedi. “Daha önce hastane virüsü tespit edilmesine rağmen hasta kabul ediliyorsa orada bir problem var demektir” diyen Çevik şöyle devam etti:

“Doktorlar ve komutanlar Ergenekon ve Balyoz sanıklarına destek vermekten sağlık alanındaki asıl görevleriyle uğraşmak yerine başörtüsüyle uğraştıkları için bu işle uğraşmaya vakit bulamadıkları anlaşılıyor. Hastane virüsüne maruz kişi Evren de (Kenan Evren) olsa bir darbeci de olsa sağlık hakkını savunmak bir zorunluluk. Daha önce GATA, Mehmetçikleri kobay olarak kullanmakla da itham edilmişti. GATA, Sağlık Bakanlığı tarafından denetlenmediği için böyle bir olayın yaşanması gayet normal.”
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2748 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim