• BIST 9117.17
  • Altın 2325.622
  • Dolar 32.3666
  • Euro 35.0423
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

Vücut için en etkili yatırım: Oruç

Vücut için en etkili yatırım: Oruç
"Açlığa gerektiği gibi hazırlanılırsa, oruç gerektiği gibi bozulursa, yani sağlıklı bir sahur ve iftar yapılırsa; açlık vücudun arınmasını ve yeniden yapılanmasını sağlar" diyen 'Hekim Sizsiniz' kitabının yazarı Dr. Ayşe Sayı: Bu sağlığın geri kazanılması


VÜCUDU ARINDIRMA
Yukarıda bahsedilen mekanizmaların devreye girebilmesi için belli bir süre ve periyodik şekilde aç kalmak lazımdır. Açlığa gerektiği gibi hazırlanılır, yani doğru besinlerle ve ölçülerde sahur yapılırsa, açlık süresi gerektiği gibi değerlendirilir, açlık gerektiği gibi bozulur, yani sağlıklı bir iftar yapılırsa tüm bu süreç vücudu arındırma ve yapılandırma işleminin vesilesi haline gelir. Vücudun arındırılma ve yapılandırılması, vücudun kendisini iyileştirme potansiyelini devreye sokması demektir. Bu ise sağlığın geri kazanılması ve korunması anlamındadır ki bu, sağlık için yapılabilecek en güçlü yatırımdır.

ÇORBASIZ OLMAZ
Oruç tutulan bu günlerde sebze çorbaları en önemli besin kaynaklarından biri. Bu çorbalar midemize de ilk giren besinlerden olmalı ki, sindirimimiz daha rahat olsun. Havanın daha da sıcak olduğu günlerde taze naneli bir yoğurt çorbası da iyi bir seçenek olacaktır.

YANLIŞ BESLENMENİN SONUÇLARI NEDİR?
Vücudumuzun tüm işlemleri arasında en çok enerji sarf ettireni, sindirim faaliyetlerimizdir. Günlük enerji sarfiyatımızın yarısından fazlasına sindirim faaliyetlerimiz sebep olur. Eğer yanlış beslenme alışkanlığına sahip biriysek, sindirim için ayırmamız gereken enerji oranı çok daha yüksek olmak durumundadır. Bunun anlamı vücudun diğer faaliyetleri için ayırması gereken enerji miktarının düşürülmesidir. Aynı mantık hammadde için de geçerlidir. Yapıtaşı-enzim ya da hormon olarak değerlendirilmesi planlanan hammadde, artan sindirim faaliyetleri için kullanılır. Bu ise yapılandırma, boşaltım-bağışıklık sistemleri ya da zihinsel faaliyet gibi diğer hayati değere sahip faaliyetlerin yavaşlatılması anlamına gelir. Böylece hastalıkların gelişimi için zemin hazırlanır.

İFTAR SOFRANIZA BALIĞI DA KATIN
Birçok kişi Ramazan'da zayıflayacağını düşünür ancak metabolizmamızın yavaşlaması nedeniyle çoğumuz kilo alırız. Ayrıca orucun sindirim sistemini dinlendirme ve böylece vücudu yenileme avantajı da yanlış yapılan iftarlar nedeniyle boşa gidebilir. Beslenme Uzmanı Dr. Alp Mamak'ın Ramazan dönemi için önerdiği basit kurallara dikkat ederek hem kilo verilebilir hem de halsizlik ve mide şikayetleri yaşamadan oruç tutulabilir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 10741 defa okunmuştur
Haberin Devamı 1 2 3 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim