• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 16 °C

Yabancı hekimler Türkiye'ye CV göndermeye başladı

Yabancı hekimler Türkiye'ye CV göndermeye başladı
İthal doktor ve hemşirenin Türkiye'de çalışılabilmesinin önü açılır açılmaz, komşu ülkelerin yanı sıra Almanya, Fransa ve ABD'den de binlerce doktor özgeçmişlerini göndererek iş talebinde bulundu.

Sağlık  Bakanlığı'nın yabancı hekim ve hemşirenin Türkiye'de çalışabilmesinin önünü açan Kanun Hükmünde Kararnamesi komşu ülkelerde çalışan beyaz önlüklüleri heyecanlandırdı. Son bir ayda Türkiye'de iş arayan yabancı doktorların sayısı 2 bini aştı.

Irak, İran, Bulgaristan, KKTC, Yunanistan, Azerbaycan, Kırgızistan gibi yakın, komşu ülkelerin yanı sıra Almanya, Fransa, İngiltere hatta ABD'den bile Türkiye'de iş arayan doktor var.

Kararname çıktı ama henüz konuyla ilgili yönetmelik çıkmadı. Yani gelecek doktor ve hemşirelerin nasıl bir sınavdan geçirileceği, diploma ve denklik konuları netleşmedi. Sadece Türkçe bilme kriteri olduğu ve özel sektörde çalışacakları kesin. Bir de yaklaşık 120 bin doktorun bulunduğu ülkemizde yüzde 5'lik kotayı aşamayacakları. Hemşirelerle ilgili ise bir kota bulunmuyor. Bu yüzden ithal hemşire sayısında patlama bekleniyor

DÖRT ÜLKEYE BÜRO
Ocak ayına kadar çıkması beklenen yönetmeliğin ardından ithal doktor ve hemşireler ülkemize adım atacak.

AKKariyer İnsan Kaynakları Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Aslı Akkor, kararnamenin çıkmasından üç ay önce çalışmalara başladıklarını vurgulayarak, 250 doktorla yüz yüze görüştüklerini söyledi. İyi Türkçe konuşanların bulunduğu İran, Irak'ın yanı sıra Bulgaristan, Makedonya gibi Balkan ülkelerinde danışmanlık büroları açtıklarını belirten Akkor, doktorluğun yanı sıra hemşirelerin yoğun başvurusuna da dikkat çekti.  Dr. Akkor, şunları söyledi:

'İlgili ülkelerin sağlık otoritelerinin de bilgisi dahilinde Türkiye'de çalışmaya istekli doktor ve hemşireleri araştırıyor, başvurularını topluyoruz.Yönetmelik çıktıktan sonra, son mülakatları Türkçe yapacağız. Özel sektörden de talep topladık. Özellikle hemşire açığı belirgin. 50 bin hemşire açığı var. Hekimlerde branş bazında ilerliyoruz. Şu anda iç hastalıkları, kardiyoloji, nöbetçi doktor, kat doktoru gibi alanlar öne çıkıyor.'

SAĞLIK YENİ ÇEKİM MERKEZİ
İnsan kaynakları sektöründe hizmet veren Secretcv.com Genel Müdürü Okan Tütüncü ise Avrupa ve ABD'de yaşanan krizin ardından, Türkiye'nin çekim merkezi olduğunu dile getirdi. AB ülkeleri ve ABD'den başvuru olduğuna dikkat çeken Tütüncü, 'Türkiye'de iş arayan bin 656 doktor özgeçmişle sitemize başvurdu. Kadınlar yüzde 52 ile biraz daha öne çıkıyor' bilgisini verdi. Secretcv.com'a özgeçmiş gönderen hemşire sayısı ise bin 277. Kariyer.net'e ulaşan hekim sayısı da yüzde 36 arttı

Sağlığımız mı bozuldu doktorları mı çok sevdik?
SAĞLIK Bakanlığı, koruyucu ve temel sağlık hizmetleri için 2012 yılı bütçesinden tam 6 milyar 652 milyon TL ayırdı. Bu rakamın yüksek olmasının altında ise bakanlık rakamlarına göre hekime müracaatta yaşanan artış yatıyor. 8 yıl önce yılda 3 defa ortalamasıyla doktora giden vatandaşlar, bu yıl sayıyı neredeyse 8'e çıkardı. Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2011 yılında kişi başına müracaat sayısı 7.7 oldu. Aile hekimliği uygulamasıyla vatandaşın doktora ulaşımını kolaylaştıran yeni sağlık sistemine ilişkin veriler de yılları içindeki değişimi gözler önüne serdi. Sağlık Bakanlığı, sağlık hizmetlerine erişimin kolaylaşmasıyla üç ayrı dönemdeki hekime müracaat sayısını karşılaştırdı. Buna göre, 1994'te vatandaşların sağlık ocağı veya hastaneye yılda başvurma sayısı sadece 1.7 idi. Bu rakam 2002'de yılda 3 defaya yükseldi. 2011 yılında ise sağlık ocağı, aile hekimi veya hastaneye yıl içinde müracaat sayısı 7.7'ye çıktı.

492 MİLYON ADET MUAYENE
Yine Sağlık Bakanlığı, üç ayrı dönem için teşhis v e tedavi hizmetlerindeki rakamları karşılaştırdı. 8 yıl önce bir içinde 184 milyon muayene, bu yıl sayı 492 milyon muayeneye çıktı. Ağız ve diş sağlığı hizmetlerinde muayene sayısı ise bu yıl 7 milyonu aştı. Bugün itibariyle 69 ilde, 739 hastanede bulunan çağrı merkezi yoluyla günde ortalama 70 bin kişi randevu alarak muayene oluyor.

Türkan YILMAZER

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3682 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim