• BIST 8727.4
  • Altın 2237.619
  • Dolar 32.3325
  • Euro 35.1174
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 10 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 13 °C

'Yağlı beslenme meme kanseri riskini artırıyor'

'Yağlı beslenme meme kanseri riskini artırıyor'
Washington Üniversitesi'nde fareler üzerinde gerçekleştirilen bilimsel bir araştırma, anne adaylarında görülen obezitenin yeni nesilde kanser riskini artırdığını ortaya koydu.

"Kanser riskinin nesiller arasında iletilmesinde obezitenin etkisi" başlıklı araştırmada, yağ oranından yüksek beslenmenin kadınlarda kansere yakalanma olasılığı ele alındı.

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Mahmut Gümüş, araştırma hakkında AA muhabirine bilgi verdi.

Meme kanseri gelişiminde kadın olmanın başlı başına önemli bir etken olduğunu belirten Gümüş, yaşam tarzı ve çevresel koşulların birçok kanserde olduğu gibi meme kanserinde de ciddi bir faktör olduğunu vurguladı.

Obezitenin yanı sıra alkol tüketimi, yetersiz fiziksel aktivite, uzun süre doğum kontrol hapı kullanımı ve hormon tedavisinin meme kanseri riskini artırdığına işaret eden Gümüş, gebelik sırasında dengesiz beslenme ve özellikle aşırı yağlı gıdaların tüketiminin de gelecek nesillerdeki meme kanseri riskini artırabileceğini söyledi. Gümüş, yurt dışında meme kanserini artıran faktörlere yönelik önemli araştırmalar yapıldığını belirterek, bunlardan birinin de fareler üzerinde gerçekleştirilen obezite ve meme kanseri araştırması olduğunu anlattı.

"Yüksek yağlı diyet, genetik değişikliğe neden oluyor"

Washington Üniversitesi Kanser Merkezi tarafından yürütülen araştırmadan çarpıcı sonuçlar elde edildiğini anlatan Gümüş, şunları kaydetti:

"Araştırma kapsamında yağlı diyetin etkisini anlamak üzere fareler üzerinde deney yapıldı. Diyetlerin kuşaklar arası etkisini incelemek için fareler iki farklı evrede çiftleştirildi.

Anneleri aracılığıyla yüksek yağlı diyete maruz bırakılan birinci ve üçüncü nesil dişi yavrularda veya büyük torunlarda, meme kanseri gelişme riskinin yüksek olduğu ve kötü huylu tümörlerin daha önce yerleştiği gözlemlendi."

Araştırmaya ilişkin henüz insanlar üzerinde klinik çalışmaların yapılmadığını ancak hayvan deneylerinin önemli ip uçlarını ortayla koyduğunu belirten Gümüş, "Araştırmayla elde edilen bilgi, gelecek nesillerde gebelik diyetiyle meme kanseri riski arasındaki potansiyel bağlantı olduğunu gösteriyor. Bu doğrultuda, gebelik sırasında kadınların yağlı gıdalar alımına daha fazla dikkat etmesi gerektiğini ortaya koyuyor." dedi.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2660 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim