• BIST 9719.08
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 24 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 30 °C
  • İzmir 27 °C

Yaz aylarında yorgunluğu gideren besinler hangileri?

Yaz aylarında yorgunluğu gideren besinler hangileri?
Yaz aylarında yaşanan yorgunluğun yeteri kadar dinlenmemek ve düzensiz beslenmeden kaynaklanabileceğine dikkat çekildi.

Mevsim değişikliğinin insanları etkilediğini hatırlatan Uzman Diyetisyen Turgay Köse, B1, B2, B6, B12, folik asit ve C vitamini ile demir, potasyum, krom, selenyum ve iyot minerallerinin yetersizliğinin yorgunluk olarak kendini gösterdiğini açıkladı.

Diyetisyen Turgay Köse'ye göre, yorgunluğu giderecek besinler şöyle:
''Balık Niasin ve B2 vitamini, demir, krom, selenyum ve iyot minerali içerdiği için haftada 2-3 kere yenilmeli. Bahsedilen besin öğelerini taze balıklar ile benzer oranlarda içerdiğinden konserve balıklar da oldukça yararlı olurken, yağlı tohumlar Niasin ve E vitamini, demir ve potasyum minerali içeren fındık, yer fıstığı, badem ve ceviz tüketim sıklığına önem verilmeli. Ancak yüksek enerji içeriklerinden ötürü tüketim miktarına dikkat
edilmelidir."

Yeşil yapraklı sebzelerin C, E ve B2 vitamini ile demir ve potasyum minerali açısından zengin olduğunu hatırlatan Köse, şöyle konuştu: "Ispanak, roka, pazı, nane, tere tercih edilmesi önerilmektedir. Bu sebzeleri çiğ olarak ya da yüksek sıcaklıkta, kısa süre az suda buharda pişirerek tüketmek vitamin ve mineral kayıplarını önlemeye yardımcı oluyor. Niasin, E ve B2 vitamini ile demir, krom ve iyot minerallerinden zengin olan yumurta; anne sütü kalitesinde protein içerir ve 'örnek protein' olarak
tanımlanır. İçermiş olduğu doymamış yağ asitleri sayesinde de çok besleyici bir besindir. Lesitin içeriğinden ötürü sanıldığı gibi kolesterolü artırıcı etki de göstermemektedir."

KURU BAKLAGİLLER YORGUNLUĞA BİREBİR
 Kurubaklagillerin Niasin, B1 ve B2 vitamini ile demir ve potasyum içeriğinden dolayı yorgunluğa birebir geldiğini anlatan Köse, sözlerine şöyle devam etti: "Aynı zamanda içerdiği diyet lifi (posa) sayesinde kan şekerini kontrol altında tutarak vücut direncinin sürekliliğini sağlar. Bu nedenle haftada 2-3 kere kuru fasulye, nohut, mercimek, kuru barbunya, kuru bakla, kuru börülce, soya fasulyesi gibi baklagil tüketilmeli. Kepekli tahıllar, Niasin, E, B1 ve B2 vitamini ile potasyum, krom, iyot ve az da
olsa demir minerali açısından zengin olan kepekli tahıl ürünlerinin (esmer ekmek, bulgur, kepekli pirinç, makarna, erişte ve un) tercih edilmesi; işlenmiş olan tahıllardan uzak durulması yorgunluğu önlemek adına büyük önem taşıyor. Süt ve süt ürünleri Niasin ve B2 vitamini ile demir, potasyum, krom ve iyot minerali içeren süt, yoğurt ve peynirin yarım yağlı hatta yağsız tercih edilmesi daha sağlıklı olacaktır. Işık almayacak şekilde saklanmalarında yarar sağlanıyor."

Köse, tüm bu besin gruplarına ilave olarak elma, kayısı, kivi, üzüm, avokado, muz gibi meyveler ile maydanoz, lahana, kereviz, bezelye, havuç, patates, turp, enginar, mantar, soğan, kırmızı pancar, sarımsak gibi sebzeler ve ay çekirdeği, karaciğer, yeşil çayın yorgunluğu giderici besinler olarak tanımlandığını söyledi. Turgay Köse'ye göre, düzenli olarak yapılan egzersizler de vücudu canlandırmaya yardımcı olur.


Öte yandan alkol, asitli içecekler, hazır besinler, sakatatlar, çok yağlı ve şekerli besinlerin yorgunluk vermekte olduğu gözlemlenirken, özellikle mevsim değişikliklerinin olduğu dönemlerde doktor veya diyetisyenlere danışılmalı. 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2856 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim