• BIST 9113.63
  • Altın 2324.093
  • Dolar 32.3604
  • Euro 35.0127
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 25 °C

Yazın beslenmenin altın kuralları

Yazın beslenmenin altın kuralları
Birinci kural: Bol bol su içmelisiniz. Diyetisyen Fadime Özgök, bunaltıcı yaz sıcaklarının yaşandığı şu günlerde su içmek için susamanın beklenilmemesi,..

Diyetisyen Fadime Özgök, bunaltıcı yaz sıcaklarının yaşandığı şu günlerde su içmek için susamanın beklenilmemesi gerektiğini belirterek,"Özellikle de terleme yoluyla çok sıvı kaybettiğimiz göz önüne alınırsa, su içmenin ve sıvı tüketmenin önemi daha iyi anlaşılır. Peki yaz aylarını sağlıklı atlatabilmek için sadece su içmek yeterli mi? Elbette ki değil. Her dönemde olduğu gibi yaz aylarında da yeterli ve dengeli bir beslenmek gerekiyor" dedi.

Diyetisyen Fadime Özgök, yaz ayı beslenme önerilerini şöyle sıraladı:
"Yaz aylarında giderek ısınan havanın etkisi ile oluşan terleme sonrası artan sıvı ihtiyacını karşılamanın en kolay yolu su içmektir. Özellikle çocuklar, hamileler, yaşlılar ve sporcular aşırı su kaybettiklerinde ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşabilirler. Terle kaybolan sıvı ve mineral eksikliğini gidermek için hazır meyve suları, gazoz ve kolalı içecekler yerine taze sıkılmış meyva suları, ayran, bitki çayları, meyvenin kendi tadı ile yapılmış kompostolar, içecek olarak tercih edilmelidir. Yani su içmek için susamayı beklememek gerekir. Bu nedenle günde en az 2-2,5 litre su içmeye dikkat etmek gerekiyor. Eğer kişinin herhangi bir hastalığı yok ise enerji ihtiyacını mevsim meyveleri olan karpuz, çilek, kiraz, üzüm gibi meyvelerden karşılayabilir. Vitamin ve lif açısından da zengin olan bu meyveler aynı zamanda mineral açısından da zengin olduğundan terle birlikte atılan minerallerin yerine konulmasına yardımcı olur. Salatalık, domates gibi hafif gıdalar tüketmek kilo kontrolünü sağlamaya da katkı sağladığından öğünlerde mutlaka bulundurulmalıdır. Öğün atlamamaya özen gösterilmeli 3 ana öğün mutlaka tüketilmeli mümkünse ara öğünler de eklenerek kişilerin öğünlerde fazla yemek yemesi engellenmelidir"

Yaz aylarında yağlı, kızartılmış ve kavrulmuş besinler yerine fırınlanmış, ızgara veya haşlama besinler tercih edilmesinin altını çizen Diyetisyen Fadime Özgök, "Yağsız kırmızı et haftada 1-2 defa olmak üzere balık, tavuk gibi omega 3 yönünden zengin besinleri tercih etmek aynı zamanda kalp sağlığı açısından da önemlidir. Özellikle yaz aylarında ağır tatlılar yerine sütlü tatlılar veya meyve tatlıları tercih edilmelidir. Sütlü tatlılardan dondurma iyi bir tercih olmakla beraber riskli gıdalar arasında olduğundan iyi muhafaza edilmediğinde besin zehirlenmelerine sebep olabilir. Bu yüzden tüketilen dondurmanın güvenilir bir marka olmasına ve uygun muhafaza edilmiş olmasına dikkat edilmelidir" dedi.

Özgök, alkol tüketenlerin alkolün idrar söktürücü özelliği nedeniyle daha dikkatli alması gerektiğini, alınan alkolün vücuttan atılması esnasında sıvı ile birlikte mineral de kaybedileceğinden sıvı elektrolit dengesi bozulabileceğini sözlerine ekledi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2570 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim