• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Yeşil kartlıların hakları aynen devam edecek

Yeşil kartlıların hakları aynen devam edecek
9,1 milyon yeşil kartlı yılbaşından itibaren Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) devredilecek.

Böylece nüfusun tamamına yakını SGK şemsiyesi altına girecek. Kapsam dışında kalanların sayısı ise 1,7 milyon kişi. Bu kişiler, ne yeşil kartı ne de sosyal güvencesi olan grubu oluşturuyor.

1 Ocak'tan sonra bu gruptakilerin 1 ay içinde Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamına girmek için gelir testi yaptırmaları gerekiyor. Gelirleri asgari ücretin üçte birinden az ise primlerini devlet ödeyecek. Gelirleri yüksekse kademeli olarak sağlık primi ödeyecekler. Bu gruptakilerin Genel Sağlık Sigortası'na başvurmamaları halinde ise en üst tavandan prim borcu çıkarılacak. Ailedeki her kişi, 200 lira sağlık primi ödemek zorunda kalacak. SGK Başkanı Fatih Acar, gazetecilerle düzenlediği sohbet toplantısında, konuyla ilgili soruları cevaplandırdı. Acar, 1 Ocak'tan itibaren yeşil kartlıların mevcut tüm haklarının aynen devam edeceğini, vize süresi sona eren yeşil kartlının bir ay içinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakıflarına başvurarak gelir testi yaptırmaları gerektiğini söyledi.

Acar, göreve başlayacak 400 sosyal güvenlik denetmen yardımcısının törenine de katıldı. Kayıt dışıyla mücadelenin önemine değinen Acar, "Türkiye, kayıt dışı sorununu çözdüğü anda sosyal güvenlik açıkları tamamen ortadan kalkacak. 26 milyar lira ilave bir kaynağın SGK'ya aktarılacağı, daha sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sisteminin kurulacağı bir dönemi yaşamamız mümkün." şeklinde konuştu. Acar, 2008'den bugüne kadar kayıt dışıyla mücadele kapsamında yaklaşık 1 milyon kişinin kayıt altına alındığını vurguladı. Ölen sigortalılar üzerinden yersiz sağlık yardımlarının da tarihe karışacağını dile getiren Acar, "Öldüğünü bizim sistem görmediği için hak etmeyenler sağlık hizmeti alıyordu. Bu durum MERNİS üzerinden kontrol edebilecek." dedi.

SGK, özel hastanelere gidenleri rahatlatacak önemli bir adım daha attı. SGK ile anlaşması olan ancak bazı branşlarda anlaşma yapan özel hastaneler bundan böyle bütün alanlarda hasta tedavisi yapmak zorunda kalacak. Kurum ile sözleşmesi olan özel sağlık kuruluşlarının tüm doktor ve branşlarda hastaya bakacağını söyleyen Acar, "Bizimle sözleşme yapan hastaneler tüm doktor ve branşlarını hastalara açmak zorunda kalacak. Sadece özel hastane değil, hekim de bu işten sorumlu olacak." bilgisini verdi.

Başkan Acar, özel hastanede tedavi olan hastaların kendisine yapılan işlemlerin detaylı belgesini görebileceğini söyledi. Acar, hastaların ne kadarlık tedavi aldığını, ne kadar fark ücreti ödediğini, tahlil ve tetkikin ne kadar tuttuğunu, devletin kendisi adına ne kadar ödeme yaptığını görebileceğini ifade etti. Hastanelerin hastaya belgeleri vermek zorunda olduğunu vurgulayan Acar, böylelikle hasta üzerinden yapılan sağlık suistimallerinin de önüne geçileceğini aktardı.

İSA YAZAR

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3380 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim