• BIST 9107.39
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3529
  • Euro 34.9558
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 22 °C

Yıldız diyetine inanarak hayatınızı karartmayın

Yıldız diyetine inanarak hayatınızı karartmayın
Beyazperdeden ünlü isimlerin uyguladığı sıfır karbonhidratlı diyetler hastalıklara davetiye çıkarıyor. Ayrıca ‘meyve yemekten en az iki saat sonra yenmeli’ masalına ...

Beyazperdeden ünlü isimlerin uyguladığı sıfır karbonhidratlı diyetler hastalıklara davetiye çıkarıyor. Ayrıca ‘meyve yemekten en az iki saat sonra yenmeli’ masalına da inanmayın.

HOLLYWOOD yıldızlarıyla gündeme gelen, karbonhidratın yasak olduğu protein diyetlerine itibar etmeyin. Sağlıklı beslenmenin temelinde karışık beslenme var. Proteinli yiyeceklerde bulunan demirin emilimi için C vitaminine ihtiyaç vardır. C vitamini de meyve ve sebzelerde bulunuyor. Biliyorsunuz meyve ve sebzeler karbonhidrat kaynağı olan yiyeceklerdir. Bitkisel yiyeceklerde yani, yeşil yapraklı sebzeler ve kurubaklagillerde bulunan demirin daha fazla miktarlarda emilmesi ve vücuttaki yararlılığının artması için de C vitamini çok etkilidir. Bu yüzden, hem demir içeren proteinli yiyeceklerde, hem de bitkisel yiyeceklerle birlikte C vitamini kaynağı olan meyveleri yemek gerekir. Yani meyveleri, yemekten iki saat sonra değil, hemen yemek arkasından yemek daha sağlıklıdır. Vücudumuz bir makine gibidir. Bu makinenin, ihtiyacı olan tüm besin öğelerini bir arada ve yeterli miktarlarda alması, makinenin daha iyi çalışmasını sağlar. Öte yandan yiyecekler, çok çeşitli besin öğelerini bir arada içerir. Besin öğelerini birbirinden ayırmak, pratik olarak mümkün değildir. Örneğin; süt hem karbonhidrat, hem de protein için en iyi kaynaktır.

Meyve suyu bilmecesi

Meyve suları, içileceği zaman sıkılmalıdır. Bekletilirse içerdiği C vitamini kayba uğrar. Limonata da C vitamini içerir, içinde şeker de olduğundan, zayıflamak isteyenler ve diyabetli kişiler dikkatli olmalarıdır. Hazır satılan meyve sularında, C vitamini yoktur. Sadece şeker içeren hazır meyve sularını, zayıflamak isteyenler ve diyabetli olan kişilerin, kullanmaları uygun değildir. Fakat insülin kullanan diyabetli kişilerin, kan şekeri düşme riskine karşı yanlarında meyve suyu taşımaları gerekir.

Gazozda sodyum dışında besin öğesi yok

GAZOZLAR suların içine lezzet ve renk verici öğeler eklenerek, elde edilen içeceklerdir. Gazozlar, şekerli sıvılar oldukları için enerji verirler. Gazozlarda, sodyum dışında besin öğesi bulunmaz. Bazı gazozların asit yoğunluğu yüksektir ve mide salgısını uyarıcı etkileri vardır. Asit yoğunluğu yüksek olan gazozlar, diş çürümelerine yol açar. Sıvı ve sodyum ihtiyacını karşılamak için akut ishallerde kullanılırlar. Bir şişe kolalı gazozda, 20-25 gram şeker vardır ve 80-100 kalorilik enerji sağlar. Zayıflamak isteyenler ve diyabetli kişiler şekerli gazoz türü içecekler yerine diyet olanları tercih etmeliler. Toz içecekler, şeker, aroma ve renk öğesinin karıştırılmasıyla elde edilirler. Toz içeceklerde bulunan tartrazin gibi yapay boyalar, bazı kişilerde alerjik etki gösterir. Bunun yanında, bu tür içeceklerde riboflavin ve beta karoten gibi doğal renklendiriciler de kullanılır. Bazıları da yapay tatlandırıcılarla tatlandırılmıştır.

Selahattin DÖNMEZ
[email protected]

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2688 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim