• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 14 °C

Yüksek basınç yüksek astım riski oluşturuyor

Yüksek basınç yüksek astım riski oluşturuyor
Havada hareket etmeyen yüksek basınç kirli havayı da beraberinde getiriyor. Hava kirliliği sanayi ve trafiğin yoğun olduğu gelişmiş ve gelişmekte olan toplumların sağlığını ciddi oranda tehlikeye sokuyor ve küresel bir sorun olarak karşımıza çıkıyor.

Prof. Dr. Yonca Tabak Nuhoğlu; trafiğin yoğun olduğu yerlerde yaşayan çocuklarda, daha uzakta yaşayanlara kıyasla alerjik hastalık ve astım bronşit rahatsızlıklarının daha fazla görüldüğünü belirtiyor. Trafikteki araçların atmosfere yaydığı dizel egzos dumanı ve içeriğindeki partiküllerin solunum yoluna girdiğinde geri dönüşümsüz hasarlar bırakabildiğini vurguluyor. Ultra küçük partiküllerin alerji yapıcı maddeler için adeta bir taşıyıcı rol üstlendiklerini, yüzeylerine bağladıkları alerjik maddeleri bağışıklık sistemine sokarak hastalık olasılığını arttırdığını söylüyor. Yapılan çalışmaların, vücudun alerjik potansiyelini gösteren “Immunoglobulin E” düzeylerinin dizel egzosuna maruz kaldıktan sonra arttığının gözlendiğini sözlerine ekliyor.

 

Prof. Dr. Yonca Tabak Nuhoğlu hassas havayolunun oluşmasını ve hastalıklara dönüşmesini şöyle anlatıyor;  “Dizel egzos dumanının bir yan ürünü olan ozon, atmosferin alt katmanlarında olduğunda insanların solunum sistemine ciddi hasarlar veren bir oksidan maddedir. Ozon solunum siteminin içini saran zara, hasar vererek yüzeyde yanık benzeri bir yangıya neden olur ve bu durum hassas havayoluna yol açar. Hassas havayolu zamanla astıma dönüşür; en ufak bir dış uyaran (sigara, enfeksiyon, kimyasal kokular) rahatlıkla bronş daralması göstergesi olan öksürük, hırıltı ve nefes darlığı ile sonuçlanır” diyor.

 

Prof. Dr. Yonca Tabak Nuhoğlu; vücudun ürettiği antioksidanların dış ortamdan gelen düşük oranlarla mücadele edebildiğini; yetersiz kaldığı durumlarda ise vücutta patlama tarzında bir iltihabi durum oluşturduğunu, bu durumun çoğu zaman tekrarlayan solunum yolu enfeksiyonları ve astım bronşit ile sonuçlandığına dikkat çekiyor. Hava kirliliğinin yarattığı bu olumsuz tabloyu değiştirmenin en etkili yolunun vücutta antioksidan madde düzeyini artırmaktan geçtiğini ve antioksidan zengini gıdalarla beslenmenin önemli olduğunu belirtiyor.

 

Prof. Dr. Yonca Tabak Nuhoğlu antioksidan zengini meyvelerden; çilek, frambuaz, yaban mersini gibi taze orman meyveleri; portakal, greyfurt gibi narenciyeler; ananas ve kivi gibi tropik meyveler; erik, kuru kayısı, kuru erik. Sebzelerden; kırmızı lahana, kırmızı taze biber, maydanoz, brüksel lahanası; enginar,  ıspanak; limon, havuç. Baklagillerden; kuru fasülye,  soya fasülyesi, bakla. Kuruyemişlerden; Ceviz, fındık,  yer fıstığı , ay çekirdeği. Baharatlardan; tarçın ve keklik otu.Tahıllardan; arpa,  darı,  yulaf, mısır tüketilmesini önemle tavsiye ediyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 2424 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim